Τελικά τι θα γίνει σε αυτήν την έρμη χώρα, εάν όντως αναδιαρθρωθούμε και μας κουρέψουν το χρέος;
Να σας πω την αλήθεια, κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια, μια και όπως σας έχω ξαναπεί, η Ελλαδίτσα είναι το μοντέλο. Όμως εμένα δεν με νοιάζει τι θα συμβεί στο δημόσιο. Αυτοί τα παίρνουν από τους Τροικανούς, απ΄ αυτούς ας τα πάρουν. Ας τους κουρέψουν, και μάλιστα με τη ψιλή. Αλήθεια, μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα δις, που παίρνουν με τις δόσεις του δανείου, πάνε στις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται με αυτούς που πραγματικά δουλεύουν. Για το ελληνικό επιχειρείν, λοιπόν, η κατάσταση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το «ο σώζων εαυτόν σωθείτο». Ποιες επιχειρήσεις μπορεί να την βγάλουν καθαρή το 2011;
Η απάντηση είναι σαφής: Οι εξαγωγικές, οι (χωρίς ανταγωνισμό) κρατικές, και μερικές ακόμη που λειτουργούν σε ειδικές συνθήκες. Αρα, έχουμε και λέμε: την Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, τον Μυτιληναίο, (και τη ΜΕΤΚΑ), την Coca Cola 3E (και την Frigoglass), οριακά επίσης τον Τιτάνα, αλλά και τον ευρύτερο όμιλο Μπόμπολα, που μετασχηματίζεται με επίκεντρο τη διαχείριση απορριμμάτων. Τα Πλαστικά Κρήτης και Θράκης έχουν επίσης ενδιαφέρον story και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως και ο Σαράντης για τον οποίο Έλληνες και ξένοι αναφέρουν ότι θα είναι μια μεγάλη χρονιά. Αξιοσημείωτες αντοχές παρουσιάζουν τα «νερά» (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) λόγω του ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων. Άλλα ειδικής σημασίας «κρατικά χαρτιά» που θα αντέξουν είναι η ΔΕΗ (που η κυβέρνηση δεν τολμά ακόμη να βάλει χέρι), ο ΟΠΑΠ (που πρέπει να διατηρηθεί ακόμη όρθιος στον ανταγωνισμός ων ξένων για να μπορέσει να πουληθεί) και ο ΟΤΕ (που αν και ελέγχεται πλέον από τους ξένους πρέπει να παράσχει ένα αποτέλεσμα πώλησης για την κυβέρνηση έστω και στα σημερινά χαμηλά επίπεδα). Από τις σημαντικές επιχειρήσεις που αναμένουν βελτίωση, είναι η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, δηλαδή επίσης ένας όμιλος του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων κατευθύνεται εκτός των ελληνικών συνόρων. Και ακόμη η μικρότερη πετρελαϊκή REVOIL που κέρδισε μερίδια αγοράς και παράλληλα ενισχύθηκε από τη δραστηριότητα της ναυτιλίας, την οποία δεν διέθετε το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές βλέπουν ακόμη τη ΜEVACO που το 2010 κατάφερε να γίνει ένα από τα ελάχιστα «turn around stories» της Σοφοκλέους, αλλά και την γνωστή αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος που έχει καταφέρει -σε αντίθεση με τους βασικότερους ανταγωνιστές της- να βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση.
http://topontiki.gr/article/15741