tromaktiko: "Καταστροφική μια αναδιάρθρωση" - Υφεση 3% και αύξηση της ανεργίας το 2011

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

"Καταστροφική μια αναδιάρθρωση" - Υφεση 3% και αύξηση της ανεργίας το 2011



Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2011, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται σύμφωνα με... τις προβλέψεις και τα όσα δήλωσε σήμερα κατά τη τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Προβόπουλος.

Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση θα έπληττε τόσο τις τράπεζες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία και θα σταματούσε την πρόσβαση στις χρηματαγορές.

“Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή. Δεν είναι αναγκαία, γιατί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν εφαρμόσουμε σωστά τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν. Επίσης, δεν είναι επιθυμητή, γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου”, δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Προβόπουλος η πιστωτική επέκταση θα είναι αρνητική (όπως στο πρώτο δίμηνο του 2011) καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% του ΑΕΠ.

Επίσης, η ανεργία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα υπερβεί το 15%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2010, όμως θα πλησιάσει το 3¼%.

Αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2011, καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα, η μείωση των συνεπειών της ύφεσης και επίσπευση της ανάκαμψης. Επίσης, πολύ σημαντική κρίνεται η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!