Σε νέα υψηλά 30 και πλέον μηνών
κινούνται πλέον οι τιμές του μαύρου χρυσού στη διεθνή αγορά ενέργειας...με τα Συμβόλαια Άμεσης Παράδοσης για το μεν crude στη Νέα Υόρκη να διαμορφώνονται ενδοσυνεδριακά πάνω κι από τα 108 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που το brent στο Λονδίνο ξεπερνούσε και τα 121!
Οι τιμές αυτές, καίτοι ακόμα μακριά από τα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών (148 δολάρια το καλοκαίρι του 2008) προκαλούν εντονότατο εκνευρισμό στις διεθνείς αγορές, αφού έρχονται σε μια εποχή που οι πληθωριστικές πιέσεις επανεμφανίζονται ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομία είναι ούτως ή άλλως εύθραυστη στην προσπάθεια ανάταξής της από την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση που την ταλανίζει εδώ και 40 μήνες και ταυτόχρονα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο αλλεπάλληλες γεωπολιτικές κρίσεις και δη σε «κομβικά» για την παγκόσμια … ενεργειακή ισορροπία και επάρκεια σημεία της Υδρογείου.
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ η τιμή των καυσίμων ξεπέρασε τα 4 δολάρια το γαλόνι, στη Βρετανία σήμερα καταγράφηκε ιστορικό υψηλό στην τιμή διάθεσης ντίζελ κίνησης και στην Κίνα είχαμε – οριακή έστω – μείωση της μέσης ζήτησης για ενεργειακά προϊόντα με επίσημη αιτιολογία τις αυξημένες διεθνείς τιμές!
Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι πως αρκετοί εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους για την πορεία των ενεργειακών τιμών. Ένας εξ’ αυτών δε, δικαιούται να ομιλεί ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον: ο λόγος για τον γνωστό και ως «Κύριο Πετρέλαιο», Σεΐχη Zaki Yamani, πρώην υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και κάποτε ισχυρότερο άνθρωπο της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.
Ο Σεΐχης Γιαμανί, από το βήμα συνεδρίου του Centre for Global Energy Studies, του οποίου προεδρεύει τα τελευταία χρόνια, προέβλεψε πως εάν ο «ιός της εξέγερσης» που πλήττει τους τελευταίους μήνες τον αραβικό κόσμο επεκταθεί και στη Σαουδική Αραβία, τότε η τιμή του μαύρου χρυσού θα αγγίξει τα 200 ή και τα 300 δολάρια …
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις τρέχουν και μαζί τους οι τιμές, πλην όμως προσώρας ο ΟΠΕΚ δεν δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας. Κι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο προεδρεύων τον Οργανισμό, Ιρανός υπουργός Mohammad Ali Khatibi, «δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος για έκτακτη σύσκεψη του ΟΠΕΚ»!