Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει αρκετά μετρητά για να καλύψει αποπληρωμές ομολόγων αυτό το μήνα, αλλά δεν μπορεί να βρει σε λογικό κόστος τα € 10 δισ. που χρειάζεται για τον Ιούνιο για να αντιμετωπίσει ληξιπρόθεσμα χρέη ομολόγων. Οι τραπεζίτες φώναξαν - και ακούστηκαν δυνατά- "Basta!"
Πρακτικά, να πάρεις τα χρήματα πριν τον Ιούνιο απαιτεί οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν σύντομα, όπερ μεθερμηνευόμενον, αν το έφηναν για μετά τις εκλογές θα ήταν πολύ αργά. Από την άλλη, υπάρχουν ανησυχίες στις Βρυξέλλες για το αν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί διαπραγματευτεί τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που θα συνοδεύει το bailout. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κυριότερα πολιτικά κόμματα θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις, πιθανόν υπό την αιγίδα του Προέδρου Aníbal Cavaco Silva.
Ωστόσο, σκάβοντας λίγο πιο βαθιά βλέπουμε ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα για bailout σε ένα έτος, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που πληροί (η χώρα μας) τον στόχο του προϋπολογισμού. Και αργότερα, αν και η κυβέρνηση ΓΠΑ το αρνείται, νομίζουν ότι θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος.
Στην Ιρλανδία, αναμένεται νέο αξιόπιστο στρες-τεστ των τραπεζών, ώστε να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει καμία πώληση περιουσιακών στοιχείων, που ταυτόχρονα θα δημιουργούσε νέο πρόβλημα για τις τράπεζες - μείωση λογιστικής αξίας.
Εάν η Ελλάδα κάνει default, τα χρήματα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κατέχουν σήμερα τα βουνά των κρατικών ομολόγων είναι πάνω από τα ευρωπαικά όρια στήριξης.
Υποτίθεται ότι η Ισπανία θα είναι σε θέση να φύγει μακριά από την κρίση. Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών έχει μειωθεί τον τελευταίο μήνα, ως αντανάκλαση αυτού του συναισθήματος. Παρ 'όλα αυτά, 10-ετή ισπανικά κρατικά ομόλογα ήταν στο + 5,2% την Πέμπτη. Και ενώ οι ενέργειες της Μαδρίτης κατά το παρελθόν έχουν βοηθήσει να ηρεμήσουν οι δανειστές/αγορές, αναλυτές βλέπουν οι βασικοί κίνδυνοι στην Ισπανία που βρίσκεται αλλού: στην ικανότητα της κεντρικής κυβέρνησης να επηρεάσει την περιφέρεια. Μπορεί η Τράπεζα της Ισπανίας να βρεί τον τρόπο να επιβάλει συγχωνεύσεις, αλλά πόσο μπορεί να επιρεάσει τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, υπεύθυνες για τις τόσο πολύ μαγάλες δημόσιες δαπάνες;
Το θέμα δεν είναι να προβλέψω την καταστροφή, αλλά απλά πιστεύω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πιθανά σημεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.
Η ζώνη του ευρώ έχει τα εργαλεία για να σταματήσει την κρίση και την εξάπλωσή της; Έχουν γίνει βήματα, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων της, ώστε να ανακόψει τους ήδη υπάρχοντες ρυθμούς. Για όποιο καταλαβαίνει οικονομικά, το πάν είναι η τάση και όχι το απόλυτο.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η οικονομική κατάσταση δεν είναι τόσο θετική, όπως ήταν πριν από μερικούς μήνες. Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία, οι τιμές ενέργειας, συνέβαλε στην αύξηση της αβεβαιότητας. Μία άνοδος του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ανεπιθύμητη από σαθρά τραπεζικά οικοδομήματα που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους (κεφάλαια).
nikosletter.blogspot.com/