tromaktiko: Οι μπακαλόγατοι του πρέσβη

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Οι μπακαλόγατοι του πρέσβη



Η περιορισμένη εθνική κυριαρχία, για την οποία μίλησε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι, δυστυχώς...
, συγκυριακό φαι­νόμενο το οποίο οφείλεται στη σημερινή αδυναμία της χώρας. Της οικονομικής χρεοκοπίας προηγή­θηκε η πολιτική, η οποία παρουσιάζεται ανάγλυ­φα μέσα από τις αναφορές της αμερικανικής πρε­σβείας της Αθήνας για τις επαφές της με το ελληνι­κό πολιτικό προσωπικό.

Πρόκειται για επαφές, στην καλύτερη των περι­πτώσεων, εργοδότη - υπαλλήλου. Και από τη στιγ­μή που πρωτοκλασάτοι Έλληνες υπουργοί συναγωνίζονται αλλήλους σε υποτέλεια προς την υπερ­δύναμη, μάλλον απαντώνται και τυχόν απορίες για τους λόγους κατάρρευσης της χώρας...

Ο... δρ Δρούτσας
Αν και... δόκτωρ, ο ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας στάθηκε σαν μαθητούδι ενώπιον του πρεσβευτή των ΗΠΑ για να λάβει... οδηγίες.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks που διαχειρίζεται το συγκρότημα Αλαφούζου («Καθημερινή» - Σκάι), δύο μέρες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στο Αμέρικα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού συναντιέ­ται με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στις 30 Ιανουαρίου, για να τον προετοι­μάσει για τη συνάντησή του με την ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Ο Σπέκχαρντ προτρέπει τον υπουργό να δείξει αποφασισμένος ότι είναι έτοιμος να πάρει σοβα­ρές αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα που αφο­ρούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και όχι να εμφανιστεί απλώς ως ένας διπλωμάτης που εξηγεί θέσεις.

Μάλιστα είπε ότι η αποφα­σιστικότητα που θα έδειχνε στην επίλυση των μακροχρό­νιων προβλημάτων της περιοχής θα μπορούσε να ενισχύσει την πιθανό­τητα συνάντησης του Μπάρακ Ομπάμα με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς η λίστα των ηγετών που θέλουν να συ­ναντηθούν με τον Ομπάμα είναι με­γάλη. Πιο συγκεκριμένα, τον συμ- σ βούλεψε πώς να συζητήσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπρια­κό, όπου τον προέτρεψε να εξηγήσει πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση μίας κοινά απο­δεκτής λύσης.

Από την πλευρά του ο Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα η Ουάσιγκτον να πρόσεξε τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις προσωπικές προσπάθειες Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα. Με πιο απλά λόγια, ο Σπέκχαρντ ζήτησε από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας αποφασιστικότητα (δηλαδή υποχωρήσεις) στο θέμα των Σκοπίων και το Κυπρι­ακό. Ως αντάλλαγμα ο «αυτοκράτορας» Ομπάμα ίσως έβρισκε χρόνο για μια φωτογραφία με τον «ηγέτη» της ελληνικής... Μπανανίας.
Ο Δρούτσας, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, αναζητά τα εύσημα και την επιδοκιμασία της «αυ­τοκρατορίας» υπογραμμίζοντας ότι στα ελληνο­τουρκικά τα έχουμε δώσει όλα (υπό την έννοια ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια...).

Γαλάζια... αμερικανάκια
Δεν είναι, όμως, μόνο ο σημερινός ΥΠΕΞ. Άλλω­στε και αυτός ακολουθεί την πεπατημένη που ακο­λούθησαν οι προηγούμενοι απέναντι στα εξ Αμερι­κής (πολιτικά) αφεντικά. Ας δούμε πώς αποτιμούν οι Αμερικανοί τον ρόλο της Ντόρας Μπακογιάννη ως υπουργού Εξωτερικών και του Χρήστου Φώλια ως υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με την ικανοποί­ηση των αμερικανικών απαιτήσεων για την υπονό­μευση της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργα­σίας.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Ματ Μπράιζα (τοπάρχη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) και στην προσπά­θειά του να «πείσει» την Αθήνα να προτιμήσει το αζέρικο (και υπό αμερικανικό έλεγχο) φυσικό αέ­ριο έναντι του ρωσικού.

«Παρότι ο Μπράιζα δεν προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της στην πρόταση για τον South Stream (ρωσικό φυσι­κό αέριο), κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να χρίσει η ελληνική κυβέρνηση - και δημόσια - τον TGI (αζέρικο φυσικό αέριο) ως την απόλυτη κρατική προ­τεραιότητα».
Σύμφωνα με τον Μπράιζα, τόσο ο Φώ-λιας όσο και η Μπακογιάννη υπογράμμι­σαν, σε εκείνη την επίσκεψή του, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στον TGI και υποβάθ­μισαν τις μέχρι τότε επαφές με τους Ρώσους για τον South Stream.

Μάλιστα ο τότε πρόεδρος της ΔΕ-ΠΑ και σημερινός αναπληρωτής τομε-άρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Μάκης Παπαγεωργίου παρότρυνε τον Μπράι­ζα, στη συνάντησή του με τον Φώλια, να τον «σκληραγωγήσει». Η Γκάζπρομ, συνέχισε ο Παπαγεωργίου σύμφω­να με το τηλεγράφημα, είναι ένα «άπληστο μονοπωλιακό τέρας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Εμείς τώρα τι να πού­με; Μπράβο παιδιά!



http://www.topontiki.gr/article/15355
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!