, συγκυριακό φαινόμενο το οποίο οφείλεται στη σημερινή αδυναμία της χώρας. Της οικονομικής χρεοκοπίας προηγήθηκε η πολιτική, η οποία παρουσιάζεται ανάγλυφα μέσα από τις αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας για τις επαφές της με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό.
Πρόκειται για επαφές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εργοδότη - υπαλλήλου. Και από τη στιγμή που πρωτοκλασάτοι Έλληνες υπουργοί συναγωνίζονται αλλήλους σε υποτέλεια προς την υπερδύναμη, μάλλον απαντώνται και τυχόν απορίες για τους λόγους κατάρρευσης της χώρας...
Ο... δρ Δρούτσας
Αν και... δόκτωρ, ο ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας στάθηκε σαν μαθητούδι ενώπιον του πρεσβευτή των ΗΠΑ για να λάβει... οδηγίες.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks που διαχειρίζεται το συγκρότημα Αλαφούζου («Καθημερινή» - Σκάι), δύο μέρες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στο Αμέρικα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού συναντιέται με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στις 30 Ιανουαρίου, για να τον προετοιμάσει για τη συνάντησή του με την ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.
Ο Σπέκχαρντ προτρέπει τον υπουργό να δείξει αποφασισμένος ότι είναι έτοιμος να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και όχι να εμφανιστεί απλώς ως ένας διπλωμάτης που εξηγεί θέσεις.
Μάλιστα είπε ότι η αποφασιστικότητα που θα έδειχνε στην επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων της περιοχής θα μπορούσε να ενισχύσει την πιθανότητα συνάντησης του Μπάρακ Ομπάμα με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς η λίστα των ηγετών που θέλουν να συναντηθούν με τον Ομπάμα είναι μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, τον συμ- σ βούλεψε πώς να συζητήσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό, όπου τον προέτρεψε να εξηγήσει πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.
Από την πλευρά του ο Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα η Ουάσιγκτον να πρόσεξε τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις προσωπικές προσπάθειες Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα. Με πιο απλά λόγια, ο Σπέκχαρντ ζήτησε από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας αποφασιστικότητα (δηλαδή υποχωρήσεις) στο θέμα των Σκοπίων και το Κυπριακό. Ως αντάλλαγμα ο «αυτοκράτορας» Ομπάμα ίσως έβρισκε χρόνο για μια φωτογραφία με τον «ηγέτη» της ελληνικής... Μπανανίας.
Ο Δρούτσας, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, αναζητά τα εύσημα και την επιδοκιμασία της «αυτοκρατορίας» υπογραμμίζοντας ότι στα ελληνοτουρκικά τα έχουμε δώσει όλα (υπό την έννοια ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια...).
Γαλάζια... αμερικανάκια
Δεν είναι, όμως, μόνο ο σημερινός ΥΠΕΞ. Άλλωστε και αυτός ακολουθεί την πεπατημένη που ακολούθησαν οι προηγούμενοι απέναντι στα εξ Αμερικής (πολιτικά) αφεντικά. Ας δούμε πώς αποτιμούν οι Αμερικανοί τον ρόλο της Ντόρας Μπακογιάννη ως υπουργού Εξωτερικών και του Χρήστου Φώλια ως υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με την ικανοποίηση των αμερικανικών απαιτήσεων για την υπονόμευση της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργασίας.
Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Ματ Μπράιζα (τοπάρχη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) και στην προσπάθειά του να «πείσει» την Αθήνα να προτιμήσει το αζέρικο (και υπό αμερικανικό έλεγχο) φυσικό αέριο έναντι του ρωσικού.
«Παρότι ο Μπράιζα δεν προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της στην πρόταση για τον South Stream (ρωσικό φυσικό αέριο), κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να χρίσει η ελληνική κυβέρνηση - και δημόσια - τον TGI (αζέρικο φυσικό αέριο) ως την απόλυτη κρατική προτεραιότητα».
Σύμφωνα με τον Μπράιζα, τόσο ο Φώ-λιας όσο και η Μπακογιάννη υπογράμμισαν, σε εκείνη την επίσκεψή του, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στον TGI και υποβάθμισαν τις μέχρι τότε επαφές με τους Ρώσους για τον South Stream.
Μάλιστα ο τότε πρόεδρος της ΔΕ-ΠΑ και σημερινός αναπληρωτής τομε-άρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Μάκης Παπαγεωργίου παρότρυνε τον Μπράιζα, στη συνάντησή του με τον Φώλια, να τον «σκληραγωγήσει». Η Γκάζπρομ, συνέχισε ο Παπαγεωργίου σύμφωνα με το τηλεγράφημα, είναι ένα «άπληστο μονοπωλιακό τέρας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Εμείς τώρα τι να πούμε; Μπράβο παιδιά!
http://www.topontiki.gr/article/15355