tromaktiko: Κίνηση των επαγγελματιών εστίασης και αναψυχής κατά του «αντικαπνιστικού» νόμου. Συγκέντρωση με συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Κίνηση των επαγγελματιών εστίασης και αναψυχής κατά του «αντικαπνιστικού» νόμου. Συγκέντρωση με συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων



Μετά από μια «μαραθώνια» συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και παρουσία Βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Δημοκρατική Συμμαχία αλλά την...
Δημοκρατική Αριστερά, αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα η άμεση υποβολή ψηφίσματος στο Προεδρείο της Βουλής, με κοινοποίηση στους συναρμόδιους φορείς, καθώς και η κατάθεση κοινής τροπολογίας επί του λεγόμενου "αντικαπνιστικού" Νόμου του 2010, σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εστίασης και αναψυχής (μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες). Πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου είναι η αντικατάσταση των άρθρων 3 και 6 του Ν. 3730/2008, δηλαδή ο ελεύθερος διαχωρισμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μαγαζιά "καπνιζόντων" και "μη καπνιζόντων" με τη βοήθεια ειδικού σήματος, καθώς και η μετακύληση της πειθαρχικής ευθύνης σε περιπτώσεις παραβάσεων, αποκλειστικά στους πελάτες.
Στην συνεδρίαση, που διήρκησε τρεισήμισι ώρες στο βιβλιοπωλείο Ιανός, μίλησαν ο Δημήτρης Αρβανίτης, Πρόεδρος του Συντονιστικού Καφέ-Μπαρ και ο Γιώργος Καββαθάς, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Ακολούθησαν οι Λευτέρης Αυγενάκης από την Δημοκρατική Συμμαχία, η Λίτσα Αμανατίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Νίκος Τσούκαλης από την Δημοκρατική Αριστερά καθώς και αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών από την Αθήνα και την επαρχία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καββαθάς, σήμερα στον κλάδο απασχολούνται 400.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, το 99.5% εκ των οποίων είναι μικρές ή μικρομεσαίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επικαλούμενος σχετική μελέτη του Ινστιτούτου ICAP, «εάν η οικονομική κρίση συνεχίσει αμείωτη το καταστροφικό της έργο, μέσα στο επόμενο έτος κινδυνεύουν να κλείσουν 175.000 επιχειρήσεις. Ο συνολικός τζίρος του κλάδου ανέρχεται στα 12 δις ευρώ ενώ αποκλειστικά για τον κλάδο της Εστίασης, το αντίστοιχο ποσό φτάνει τα 6,5 δις ευρώ. Με τέτοια νούμερα, αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την οικονομία και την ανάπτυξης του κλάδου μας», δήλωσε. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων ζήτησε την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τα καταστήματα που τυχόν θα επιλέξουν να μην επιτρέψουν το κάπνισμα στους χώρους τους, καθώς και την έναρξη αντικαπνιστικής καμπάνιας σε σχολεία και χώρους κοινού ενδιαφέροντος.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αρβανίτης, Πρόεδρος του Συντονιστικού Καφέ-Μπαρ υπογράμμισε πως ο κλάδος βρίσκεται σε δυσχερέστατη κατάσταση, ενώ επανέλαβε για μία ακόμη φορά τα πάγια αιτήματα των επαγγελματιών. «Όπου η συνεύρεση κόσμου είναι υποχρεωτική, το κάπνισμα να απαγορεύεται. Όπου όμως δεν είναι υποχρεωτική η συνεύρεση, να δίνεται η επιλογή στον κόσμο να αποφασίσει εάν θέλει να εισέλθει στο συγκεκριμένο κατάστημα με βάση ξεκάθαρη σήμανση που θα υποχρεούται να φέρει» υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης, ανακοινώνοντας παράλληλα πως αύριο θα επιδοθεί εξώδικο με δικαστικό επιμελητή στον Πρωθυπουργό, αποδίδοντάς του έτσι όλες τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η Λίτσα Αμανατίδου πρότεινε την άμεση υποβολή ψηφίσματος στο Προεδρείο της Βουλής και την σύσταση Αντιπροσωπείας Βουλευτών για την συζήτηση του θέματος με τα συναρμόδια Υπουργεία. Παράλληλα όμως, υποστήριξε και την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε σχολεία και νοσοκομεία. Στην τοποθέτησή του ο Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε μία πλήρως επεξεργασμένη, τρισέλιδη τροπολογία του σχετικού Νόμου, ζητώντας από τους εκπροσώπους των άλλων Κομμάτων την στήριξή τους για την άμεση κατάθεσή της. Ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Νίκος Τσούκαλης από την Δημοκρατική Αριστερά ζήτησαν χαρακτηριστικά να «απαγορευτούν οι απαγορεύσεις» και αναφέρθηκαν εκτεταμένα στην «βαθιά υποκρισία και τον απύθμενο παραλογισμό του αντικαπνιστικού νόμου».

Το κλίμα στην συνάντηση των Επαγγελματιών της Εστίασης και των Χώρων Αναψυχής ήταν αναμφισβήτητα βαρύ. «Τα αιτήματά μας είναι γνωστά, λογικά και ξεκάθαρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Τσακιράκης, Πρόεδρος του συλλόγου καφετεριών-μπαρ Ηρακλείου Κρήτης. «Εν μέσω κρίσης, το υφιστάμενο πλαίσιο επέφερε μειώσεις της τάξης του 60% στα καφέ και τα μπαρ του Ηρακλείου. Τα αντίστοιχα ποσοστά εκτοξεύονται στο 90% για τα νυχτερινά κέντρα της περιοχής. Σε αυτό προσθέστε τους 14 διαφορετικούς φόρους που σήμερα ένα μαγαζί καλείται να πληρώσει και αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος», επισήμανε ο κ. Τσακιράκης.
Αντίστοιχο κλίμα μετέφερε και ο Κώστας Κουκουλάκης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ροτόντας Θεσσαλονίκης. «Το υπάρχον νομικό πλαίσιο καταδικάζει τους επαγγελματίες σε μαρασμό. Το 98% των προστίμων που κόβονται, επιβάλλονται στους καταστηματάρχες και όχι στους πελάτες. Εμείς δεν είμαστε χωροφύλακες, ούτε έχουμε την δυνατότητα να πληρώνουμε κάθε φορά από 600 έως 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση», δήλωσε ο κ. Κουκουλάκης. Ο Σπύρος Κογιάννης, ιδιοκτήτης καφετέριας στην οδό Σόλωνος τόνισε την αναγκαιότητα της δυνατότητας επιλογής των καταστηματαρχών και των πελατών τους αναφορικά με το κάπνισμα. «Περάσαμε στην δικτατορία», τόνισε και ο Νίκος Αυγερινός, ιδιοκτήτης μπαρ στην οδό Μπενάκη στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος ζει καθημερινά τα πρόστιμα και τις κυρώσεις στο κατάστημά του.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!