tromaktiko: Έχεις 'μύνημα" στον υπολογιστή σου!

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Έχεις 'μύνημα" στον υπολογιστή σου!



Καλό Πάσχα και ...."μην ξεχάσετε να πληρώσετε το ΦΠΑ" την Τρίτη μετά το Πάσχα, λέει σε 43.471 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η εφορία, μέσω email που τους έστειλε...
Οι φορολογούμενοι που θα βρουν το μήνυμα στον υπολογιστή τους επελέγησαν από το υπουργείο Οικονομικών επειδή, ύστερα από διασταυρώσεις, εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση ΦΠΑ μέσα στο 2011 ή είχαν πρόσφατα κάνει μεταβολή της κατάστασής τους.

Με την επιστολή αυτή, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει ουσιαστικά "σήμα" στους 18.000 εξ αυτών οι οποίοι έπαψαν να στέλνουν περιοδικές δηλώσεις τους προηγούμενους μήνες ότι, εάν πράξουν το ίδιο και στις 26 Απριλίου, θα ενεργοποιεί ο νέος νόμος για να υπολογίζει και να εκκαθαρίζει η εφορία αντ' αυτών το ΦΠΑ, με βάση το μέσο όρο των δυο προηγούμενων δηλώσεων που είχαν υποβάλει οι ίδιοι.

Τα μηνύματα στάλθηκαν προς φορολογούμενους με υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Μαρτίου 2011 (βιβλία Γ΄ κατηγορίας) και α΄ τριμήνου 2011 (βιβλία Β΄ κατηγορίας), οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι 26/4/11 (χρεωστικές) και μέχρι 30/4/11 (μηδενικές και πιστωτικές).

Οι ...ύποπτοι
Οι φορολογούμενοι που επιλέχθηκαν για να τους σταλεί το προειδοποιητικό μήνυμα είναι:
Για τους φορολογούμενους που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας:
1. 15.339 φορολογούμενοι με έναρξη μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση νέων φορολογουμένων για τις υποχρεώσεις τους.)
2. 2.174 φορολογούμενοι που έχουν αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση φορολογουμένων για τους οποίους δημιουργήθηκε πρόσθετη υποχρέωση.)
3. 16.241 φορολογούμενοι που έχουν κάνει διακοπή εργασιών μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση φορολογουμένων για εκκρεμή υποχρέωση.)
4. Για τους παραπάνω φορολογούμενους (συνολικά 33.754) στάλθηκαν 25.134 μηνύματα· οι υπόλοιποι 8.620 δεν είχαν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για 18.337 φορολογούμενους που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας:
1. 17.797 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011 (ασυνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επιπλέον έλαβαν στις 11/4/2011 ένα πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα).
2. 540 φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη ή διακοπή εργασιών μέσα στο τρέχον έτος 2011, ή είχαν αλλάξει καθεστώς ΦΠΑ μέσα στο τρέχον έτος 2011.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών πάντως, το άθροισμα των 25.134 + 18.337 επιτηδευματιών ισούται με 53.741 και όχι 43.741....

Έγιναν «μόνο τα πρώτα βήματα»
«Περισσότερες λεπτομέρειες» περιμένει η τρόικα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Η ΕΕ και το ΔΝΤ ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τα δημοσιονομικά της σχέδια και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες και περιμένουν λεπτομέρειες το ερχόμενο διάστημα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε του βασικούς άξονες του δημοσιονομικού της προγράμματος για το διάστημα 2012-2015 που προβλέπει μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει την μείωση ή την πώληση των ποσοστών σε κρατικές εταιρίες.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να καθησυχάσει τους φόβους για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, που τροφοδότησαν σχόλια Γερμανών αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει, κατά την παρουσίαση του προγράμματος την περασμένη Παρασκευή, πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα.

«Έχουν κάνει μόνο ένα-δυο πρώτα βήματα. Δεν είναι ακόμα αυτό που περιμέναμε» είπε πηγή από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας: «Η Βουλή περιμένει πολύ περισσότερα (πριν υποβληθεί το νομοσχέδιο στα μέσα Μαΐου), το ίδιο και εμείς».

Η τακτική επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης θα βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Εάν έχουμε αμφιβολίες για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή εάν δεν είναι αυτό που περιμένουμε, θα προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή αξιολόγηση» είπε η πηγή από τις Βρυξέλλες, σε ερώτηση εάν η επόμενη δόση των δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικό είναι το πρόγραμμα της Ελλάδας.



Επίθεση στον πρώην τσάρο

Η απογραφή Αλογοσκούφη έχει αποδειχθεί καταστροφική, λέει η ΝΔ
Ευθεία βολή στον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη έριξε την Μ.Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο τα όσα είπε προ ημερών στο Βήμα της Κυριακής ο άλλοτε τσάρος και ειδικά για την περίφημη πλέον φράση του «άστα γι' αργότερα».

Ο κ. Μιχελάκης εξομοίωσε επί της ουσίας τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου στην Κωνσταντινούπολη με την απογραφή του κ. Αλογοσκούφη, υποστηρίζοντας ότι ήταν το ίδιο «καταστροφική» στις συνέπειες εις βάρος της χώρας.

«Όσο εγκληματικό είναι αυτό που κάνει ο Πάγκαλος τώρα, αλλά και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό, άλλο τόσο καταστροφικό ήταν και η απογραφή Αλογοσκούφη...» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash o κ. Μιχελάκης, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Ο κ. Μιχελάκης αρχικά τοποθετήθηκε κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, εξαπολύοντας εκ νέου σφοδρή επίθεση εναντίον του και στη συνέχεια αναφέρθηκε -αφού ρωτήθηκε- στον κ. Αλογοσκούφη.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε με έμφαση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι καταστροφική ήταν και η απογραφή του κ. Αλογοσκούφη, αν και υπερασπίστηκε την πολιτική των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή, παραδεχόμενος όμως -όπως έχει κάνει επανειλημμένως και ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς- λάθη και παραλείψεις.

Η αντίδραση ήταν άμεση από το περιβάλλον του κ. Αλογοσκούφη, και συνεργάτες του έλεγαν ότι η απογραφή ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ενώ από την πλευρά των «καραμανλικών» δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο. Όμως, πολλοί «καραμανλικοί» βουλευτές έλεγαν ότι η απογραφή ήταν κεντρική θέση της ΝΔ και προέβλεπαν ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση, η οποία δεν οδηγεί πουθενά.

Την απάντηση του πρώην υπουργού σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση και «κύκλοι» του κόμματος σημείωναν με έμφαση: «Η απογραφή έχει αποδειχθεί ότι ήταν ιστορικό λάθος».

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνομιλία του κ. Καραμανλή με τον κ. Σαμαρά, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση αναζωπύρωση της εσωστρέφειας και ενίσχυση της συζήτησης περί αποστάσεων μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών».

Γι' αυτό ο κ. Μιχελάκης έριξε τα καρφιά του κατά του κ. Αλογοσκούφη, ικανοποιώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό και την καραμανλική πτέρυγα, που εκνευρίστηκε και ενοχλήθηκε έντονα με τα όσα είπε ο άλλοτε πανίσχυρος τσάρος της οικονομίας, για τον οποίο λένε ότι δεν είναι αμέτοχος των ευθυνών για την αρνητική πορεία της οικονομίας.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη να γίνει και να υπάρξει απόρριψη των όσων είπε ο κ. Αλογοσκούφης, καθώς η κυβέρνηση, όπως λένε υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, χρησιμοποιεί ως όπλο της τα όσα ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομίας για το «άστο γι' αργότερα».

Και αυτό, διότι η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προβάλλουν έντονα τα όσα είπε ο κ. Αλογοσκούφης και το σύνθημά τους πλέον είναι «η κυβέρνηση του 'άστα γι' αργότερα'», παραπέμποντας ευθέως στις αρνητικές πτυχές της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ αρνήθηκαν ότι τα πυρά στοχεύουν τον κ. Καραμανλή και παρέπεμπαν στην προχθεσινή συνάντησή τους, μετά το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!