Κατά 21% μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 8% για έμφραγμα, με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο...
όπως είναι οι μπανάνες και τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
όπως είναι οι μπανάνες και τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
«Το εύρημα αυτό υποστηρίζει τις παγκόσμιες συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης καλίου», είπαν ο Δρ Πασκουάλε Στρατζούλο από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης και οι συνεργάτες του στο συνέδριο Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας & Μεταβολισμού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές που συμμετείχαν στις μελέτες, είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα από 5 έως 19 χρόνια, ενώ συνολικά 5.500 εθελοντές έπαθαν στην πορεία εγκεφαλικό και 3.100 έμφραγμα.
Τα τελευταία χρόνια το κάλιο έχει διαπιστωθεί ότι το κάλιο μπορεί να χρησιμεύσει ως «αντίβαρο» στην υπέρταση, κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και έμφραγμα.
Άλλες καλές πηγές καλίου είναι η σόγια, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, το άπαχο γιαούρτι, ο χυμός από δαμάσκηνα, καθώς και τα ξερά φασόλια και ο αρακάς.