Επιτροπής κ. Ε. Μπαρόζο έπειτα από σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.
Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως κάποιες από τις υποψήφιες χώρες που είναι τώρα μέλη της ΕΕ και ήταν παλιά υποψήφιες χώρες, σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις υποχρεούνταν να μεταρρυθμίσουν τα πρότυπα ασφαλείας και τόνισε πως σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια εργοστάσια. Ο κ. Παπανικολάου τόνισε στην παρέμβασή του τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στην Ευρώπη ένα συμβάν παρόμοιο με αυτό της Ιαπωνίας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο κ. Μπαρόζο απάντησε πως η Επιτροπή αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα και ασφαλώς θα θέσει θέμα ασφάλειας στους Τούρκους εταίρους μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικής επίλυσης του ζητήματος.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Στην Ιαπωνία, την φυσική καταστροφή ακολούθησε η πυρηνική απειλή. Η τουρκική πρόθεση κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου σε μία άκρως σεισμογενή περιοχή στη γειτονιά μας, μας ανησυχεί εντονότατα. Οι τοποθετήσεις μας για το θέμα αυτό πρέπει να βασίζονται στην πρόβλεψη και την πρόληψη με βάση το δυσχερέστερο σενάριο. Οι αποφάσεις μας, να μην αφήνουν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε παρανόηση, για καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας".
Ακολουθεί η πλήρης συζήτηση (απομαγνητοφωνημένη):
(http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20110405 στην ώρα 15:57)
Ερώτηση - τοποθέτηση κ. Γ. Παπανικολάου:
Η περιοχή της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας θα παραμείνει μολυσμένη για τα επόμενα 300 – 400 χρόνια και η ζωή δεν θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ποτέ! Αυτό λένε οι ειδικοί! Στο μεταξύ, τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου σε μια ιδιαίτερη σεισμογενή περιοχή προχωράνε κανονικά. Αυτό λέει η Τουρκία! Και μια ανάλογη καταστροφή στην Τουρκία θέτει θέμα επιβίωσης ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό λέει η απλή κοινή λογική! Η Επιτροπή τί λέει για όλα αυτά; Στην ατζέντα συνεννόησης με τα υποψήφια κράτη μέλη και όχι γενικά με τρίτες χώρες όπως είπατε προηγουμένως, πόσο ψηλά τίθεται η περιβαλλοντική ηθική για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας;
Απάντηση κ. Ε. Μπαρόζο:
Κάποιες από τις υποψήφιες χώρες που είναι τώρα μέλη για παράδειγμα της ΕΕ και ήταν παλιά υποψήφιες χώρες, σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις υποχρεούνταν να μεταρρυθμίσουν τα πρότυπα ασφαλείας και σε κάποιες περιπτώσεις να κλείσουν κάποια εργοστάσια, να σταματήσουν κάποιες εφαρμογές πυρηνικής ενέργειας. Είμαστε πάρα πολύ σοβαροί σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό και ασφαλώς και θα το θέσουμε στους Τούρκους εταίρους, το ανέφερα αυτό και σε πρότερη δήλωση, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε όλους τους εταίρους μας που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας. Νομίζω ότι δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Την ίδια στιγμή θα μοιραστούμε μαζί τους τις πληροφορίες που διαθέτουμε για τα δικά μας πυρηνικά εργοστάσια. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση: εποικοδομητική επίλυση των θεμάτων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου