Σιγά-σιγά όμως αρχίζει να υποχωρεί. Αυτή την εποχή πάντως, δεν πρέπει να μας ξενίζει η παρουσία της, αφού άνοιξη και φθινόπωρο είναι οι εποχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής της.
«Είναι ένα συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη», εξήγησε στον «Φ», ο ανώτερος λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Φίλιππος Τύμβιος. «Τα συστήματα που επικρατούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα επηρεάζουν τη βόρειο Αφρική ανεβάζουν τη σκόνη πάνω και τη φέρνουν στην περιοχή μας».
Βέβαια, σκόνη μπορεί να μας έρθει οποιοδήποτε μήνα του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου το γεγονός ότι φέτος τον Γενάρη καταγράφτηκε σκόνη στην ατμόσφαιρα εννέα μέρες, ενώ άλλες δέκα μέρες καταγράφτηκε τον Φεβρουάριο. Βέβαια πολλές φορές η παρουσία της στην ατμόσφαιρα είναι τόσο διακριτική που περνά απαρατήρητη. Ωστόσο αυτό που είναι γεγονός τα τελευταία χρόνια, είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ημερών με σκόνη στην ατμόσφαιρα.
Πέραν όμως από την παρουσία σκόνης στην ατμόσφαιρα, θα έχουμε και αλλαγή των καιρικών φαινομένων. Ο υδράργυρος μπορεί να πήρε πρόωρη άνοδο την Κυριακή ανεβαίνοντας στους 30 βαθμούς Κελσίου, από χθες όμως άρχισε σταδιακά την υποχώρησή του. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ακόμα πιο αισθητή από σήμερα. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σταδιακά, κατεβαίνοντας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για την εποχή με θερμοκρασίες στο εσωτερικό κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.
Η μέση κανονική μέγιστη για την εποχή είναι γύρω στους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου. Πέραν βέβαια της σημαντικής υποχώρησης του υδράργυρου, αναμένεται να παρατηρηθούν και έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχές και σε ορισμένες περιπτώσεις καταιγίδες. Το χαμηλό βαρομετρικό που καταφτάνει στην περιοχή μας από το κεντρικό Αιγαίο, αναμένεται να μας επηρεάσει μέχρι τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. Το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, αρχίζει να υποχωρεί και ο καιρός καλυτερεύει, χωρίς όμως να αποκλείεται να σημειωθούν ορισμένες βροχές.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα θα εμφανίζονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις που αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδες. Η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 13 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.
Αύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις που αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Με μικροοργανισμούς και μύκητες συνοδεύεται η σκόνη
Επιβλαβής σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και άλλα χρόνια νοσήματα, καθώς επίσης στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, μπορεί να αποδειχθεί η σκόνη που μας ταλαιπώρησε τις τελευταίες μέρες. Γι' αυτό και οι συστάσεις των ειδικών απευθύνονται ιδιαίτερα προς αυτούς. Συγκεκριμένα, συμβουλεύονται τα άτομα αυτά, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο και η σκόνη να υποχωρήσει, ενώ συστήνεται σε όσους εργάζονται σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, χθες Δευτέρα στις 9.00 το πρωί, οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μp (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 65 και 173 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμενόταν ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερέβαινε την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία. Την Κυριακή, η μέση τιμή κυμάνθηκε σε 32-91 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.
Οι επιπτώσεις, πάντως, της σκόνης στην ανθρώπινη υγεία, έχουν τεκμηριωθεί μέσα από έρευνα που είχε διενεργήσει πριν από δύο χρόνια το Ινστιτούτο Χάρβαρντ Κύπρου. Η έρευνα κατέδειξε, μεταξύ άλλων, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά τις μέρες που υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα, ενώ γινόταν αναφορά στην παρουσία μικροοργανισμών και μυκήτων που έδειξαν οι μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα διασυνοριακής σκόνης. Τις περιόδους, πάντως, που υπάρχει αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα, τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παρουσιάζουν παροξύνσεις. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την πνευμονολόγο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Τόνια Αδαμίδου, δεν παρουσιάζεται άμεσα, αλλά μετά από μερικές μέρες, ώστε να χρειάζεται διαφοροποίηση της φαρμακευτικής αγωγής και αύξηση των εισπνεόμενων φαρμάκων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την παρόξυνση.
Για να αποφευχθούν αυτές οι παροξύνσεις, συστήνεται όπως τα άτομα με γνωστό πρόβλημα υγείας, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, περιορίζονται στο σπίτι, σε χώρους που δεν είναι ανοικτοί. Σε περίπτωση δε που είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσουν έξω, τότε να χρησιμοποιήσουν μάσκα. Αυτές τις μέρες, πάντως, υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα κρίσεων ασθματικής βρογχίτιδας σε μικρά παιδιά και ένας από τους λόγους, μαζί με τις άστατες καιρικές συνθήκες και τη γύρη στην ατμόσφαιρα, ενδέχεται να είναι και η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Κάποια παιδάκια χρειάζεται να νοσηλευτούν στο Μακάρειο Νοσοκομείο και όπως ανέφερε στον «Φ» η παιδολοιμωξιολόγος, Μαρία Κολιού, για να ξεπεράσουν τις κρίσεις ασθματικής βρογχίτιδας τούς χορηγούνται κορτιζονούχα, βρογχοδιασταλτικά και σε κάποιες περιπτώσεις, οξυγόνο.