πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το μεσημέρι σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και σωματείων. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το μνημόνιο "όχημα που", όπως είπε, "οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία" και υποστήριξε "πως εμείς, εδώ και καιρό, είχαμε προειδοποιήσει πως το φάρμακο για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια της κρίσης είναι πιο επιβλαβές από την ίδια την ασθένεια. Είχαμε προειδοποιήσει ότι το μείγμα πολιτικής και μέτρων που επιλέγουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση, μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά μέσα στην κρίση διότι αναπαράγει τα ελλείμματα και το χρέος".
"Τα περιθώρια στενεύουν και οφείλουμε έστω και στο πέντε, να αλλάξουμε ρότα. Βυθιζόμαστε στην κρίση του χρέους, σε αυτό το φαύλο κύκλο λιτότητας, ύφεσης, ανεργίας και χρέους. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, η κοινωνία βουλιάζει και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον αυτό, αν μη τι άλλο, να το παραδεχτεί και να αναζητήσει εναλλακτική προοπτική στις προτάσεις που καταθέτει ο δικός μας ο χώρος για μια εναλλακτική έξοδο από την κρίση", συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε και στα μέτρα, που, όπως είπε, θα ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου. "Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου όσο επιβεβαιώνεται η αποτυχία του μνημονίου και η αποτυχία της πολιτικής της σε όλους τους τομείς, αντί να αναστοχάζεται και να ανιχνεύει εναλλακτικές προοπτικές, βαθαίνει ακόμα περισσότερο την πολιτική του μνημονίου και ετοιμάζει νέα μέτρα.
"Μας είπαν ότι τα μέτρα τα καινούργια, θα τα ανακοινώσουν την ερχόμενη Παρασκευή στις 15 Απριλίου. Εμείς θα τους συμβουλεύαμε, να τα ανακοινώσουν την μεθεπόμενη που είναι και Μεγάλη Παρασκευή για να συνδυάσουν την μετρολογία, με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. Η διαφορά είναι ότι αυτός ο Γολγοθάς που ανεβαίνομε δεν έχει προοπτική ανάστασης και ανάταξης. Βεβαίως 15 Απριλίου δεν είναι μια καλή ημερομηνία για να πάρουν μέτρα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Παπανδρέου συνήθιζαν να μας μιλάνε για τον "Τιτανικό" που βυθίζεται. 15 Απριλίου είναι μια σημαδιακή ημερομηνία είναι η επέτειος της βύθισης του Τιτανικού πριν 99 χρόνια. Σαν "Τιτανικός", όμως, βυθίζεται και η κυβέρνηση μέσα στα αδιέξοδα της μέσα από την αδυναμία της να δώσει προοπτική", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει μια κοινωνική όπως την χαρακτήρισε απάντηση σε όλα αυτά που συμβαίνουν, μέσα από μια πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα έχει όπως ανέφερε πρωταγωνιστή τον λαό.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε, όπως είπε, "να τελειώνει πια αυτό το αστείο των τραπεζών που θέλουν μόνο να κερδίζουν και να παίρνουν δημόσιο χρήμα για να καλύψουν τις δικές τους τρύπες και οι μέτοχοι δεν βάζουν ούτε ένα ευρώ".
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η ανάγκη οι τράπεζες να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο το δικό τους. "Σε αυτή την κατεύθυνση καταθέτομε και δυο εξειδικευμένες προτάσεις. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία μιας Τράπεζας ειδικού σκοπού και για την χρηματοδότηση- δανειοδότηση- στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δεύτερη, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι την εκποίηση όχι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά την αξιοποίηση της μέσα από μια διαδικασία που θα μπορέσει να αποκομίσει πόρους και για δημόσιες επενδύσεις και για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και για την στήριξη αυτού που ονομάζομε κοινωνική συνοχή".
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην κρίση τόνισε ότι έχει χτυπήσει και την Κρήτη παραθέτοντας ως στοιχείο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στο νησί ενώ κατέθεσε και τις προτάσεις του για να υπάρξει όπως είπε άμεση ανακούφιση του λαού και των πολιτών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με το δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.