tromaktiko: Τα σενάρια αναδιάρθρωσης ''σταυρώνουν'' την οικονομία και δυναμιτίζουν την κοινωνία

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης ''σταυρώνουν'' την οικονομία και δυναμιτίζουν την κοινωνία



Σπάνε κάθε ιστορικό υψηλό τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας
- ''Φυτοζωεί'' το Χρηματιστήριο με συνεχείς πτώσεις και ''αναιμικούς'' τζίρους
- Οι Γερμανοί πλειοδοτούν στη φημολογία για αναδιάρθρωση και ακολουθεί η Citigroup
- ''Τυχόν αναδιάρθρωση θα φέρει πρώτα χρεοκοπία και μετά κατάλυση της Δημοκρατίας''

Η σπέκουλα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει οδηγήσει σε ύψη-ρεκόρ τα επιτόκια δανεισμού καθώς...
 ξεπέρασε για 1η φορά το 13% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενώ νέο υψηλό ρεκόρ καταγράφεται στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)που έπιασαν τις 1.128 μονάδες. 

Το Χρηματιστήριο ''βολοδέρνει'' γύρω από τις 1500 μονάδες με τζίρους εξευτελιστικά χαμηλούς που αποδεικνύουν πόσο απρόθυμοι είναι οι επενδυτές εξαιτίας του νοσηρού κλίματος.

Το κλίμα βέβαια διαμορφώνεται από δηλώσεις σαν του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και, ω της συμπτώσεως, από το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Ifo που ανά 48ωρο ανακοινώνει πως περιμένει ''επίσημη πτώχευση" από την Ελλάδα στο "κοντινό μέλλον".

''Η ελληνική οικονομία δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική'', δήλωσε o Γεμανός υπουργός Οικονομίας Rainer Bruederle.

''Η Γερμανία έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ στην Ελλάδα κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ξεκινώντας από τα 50. Είναι αδύνατο για μένα να το εξηγήσω αυτό σε έναν Γερμανό εργαζόμενο ή σε έναν Γερμανό φορολογούμενο'' συμπλήρωσε τα ''καρφιά'' του.

Για αυτό και ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδοκίμασε σήμερα τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ιδίως τη στάση της Γερμανίας.

Σε συνέντευξη του στην ιταλική Il Sole Ο Ιταλός τραπεζίτης δήλωσε απερίφραστα : '' Σύμφωνα με τη ανάλυση μας, αναδιάρθρωση χρεών θα οδηγήσει σε πτώχευση μεγάλο τμήμα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, η ελληνική οικονομία θα γονατίσει με καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την διατήρηση της δημοκρατίας σε αυτή την χώρα''.
Ο Lorenzo Bini Smaghi προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω καταγέλοντας, όσο του επιτρέπει η θέση του, τους Γερμανούς : ''Είναι θέμα της Ελλάδας να αποφασίσει τον δρόμο που θα προχωρήσει, δεδομένου ότι θα υποφέρει τις χειρότερες επιπτώσεις. Και οι άλλες χώρες όμως, θα πρέπει να μην την ωθούν προς την καταστροφή''.

Και η Citigroup εκτιμά δημοσίως πως η μόνη λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι η διαγραφή μέρους του χρέους.

Σε σημερινή αναφορά οι αναλυτές της Citigroup ανακοινώνουν ότι ''η έλλειψη σημαντικής προόδου όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές αναβιώνει τη συζήτηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Επιπροσθέτως, τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απίθανο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και παράλληλα είναι απίθανο να «κάνουν» σημαντική διαφορά στο μονοπάτι της φορολογικής εξυγίανσης.
Η σοβαρή οικονομική ύφεση και η αδυναμία βελτίωσης των φορολογικών εσόδων, υπονοούν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ήδη εισέλθει στο φαύλο κύκλο της υπερβολικά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της υπερβολικά χαμηλής οικονομικής επίδοσης, όπου η μόνη δυνατή διέξοδος είναι η διαγραφή μέρους του χρέους''.

newsit.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!