Την ώρα που οι μεγαλο(α)αμέτοχοι του Παναθηναϊκού ψάχνουν τεχνάσματα για να γλιτώσουν…
κάτι ψιλά, το gazzetta έψαξε τα μυθικά χρέη Μάντσεστερ, Ρεάλ, Μπάρτσα, Λίβερπουλ που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα περί χρεοκοπίας! Πώς θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς την Μπαρτσελόνα;
κάτι ψιλά, το gazzetta έψαξε τα μυθικά χρέη Μάντσεστερ, Ρεάλ, Μπάρτσα, Λίβερπουλ που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα περί χρεοκοπίας! Πώς θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς την Μπαρτσελόνα;
Μαυρίλα κι εσωστρέφεια!
Το ένα διοικητικό συμβούλιο διαδέχεται το άλλο και όσα διέρρευσαν δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μίλησε για πτώχευση της ΠΑΕ. Εκείνο που, επίσης, διαρρέει είναι πως το έλλειμμα των 26 εκ. ευρώ είναι απίθανο να καλυφθεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή από τα λεφτά των μετόχων.
Οι πληροφορίες θέλουν την αύξηση να κυμαίνει από τα 7 ως τα 10 εκ. ευρώ, παρότι αποφασίστηκε να μπουν 15 εκ. ευρώ στα ταμεία. Εκείνο, όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως δεν μιλάμε για 26 εκ. ευρώ χρεών, αλλά τρεχόντων εξόδων, δηλαδή το κόστος της ομάδας. Ένα ποσό που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει ιλιγγιώδες, επειδή η ανάγνωση είναι από καθημερινούς ανθρώπους. Τα δεδομένα, όμως, αλλάζουν αν το συγκρίνουμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά ακόμα και με ένα… άλλο μαγαζί, που κινείται παράλληλα με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Μιλάμε, φυσικά, για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι έχουν δηλώσει πως στην ενασχόλησή τους με την ομάδα μπάσκετ έχουν ξοδέψει περίπου 300 εκ. ευρώ. Πώς μεταφράζεται το εν λόγω ποσό; Σε ζημιά 15 εκ. ευρώ ετησίως για να… τρέξουν την ομάδα και να την καταστήσουν πρώτη δύναμη στην Ευρώπη. Τα έσοδα και η αγορά στο μπάσκετ είναι πολύ μικρότερη από εκείνη του ποδοσφαίρου κι όμως ουδέποτε το τμήματα έφτασε ή καν μπήκε σε μια τέτοια διαδικασία, όμοια με της χθεσινής για την ΠΑΕ.
Γιατί; Επειδή οι Γιαννακόπουλοι έχουν αποφασίσει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έχουν τα γένια, τα χτένια, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και ματώνουν για να δουν τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή στα γήπεδα και όχι στους ισολογισμούς.
Δεν μοιάζει αστείο να βάζουν μόνοι τους οι Γιαννακόπουλοι κάθε χρόνο όσα δεν μπορούν να μαζέψουν Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος, Πατέρας, Πολέμης, Δάβαρης αλλά και… Γιαννακόπουλοι μαζί; Είναι προφανές ότι η… χρεοκοπία που επικαλέστηκε ο Τζίγκερ αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις! Δικαιολογίες και υπεκφυγές που πείθουν μόνο όσους είναι… πρόθυμοι να μην κατανοήσουν ότι αναζητούνται τεχνάσματα για να αποφευχθεί να μπει το χέρι στην τσέπη.
Όταν μάλιστα οι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες (με χρέη πενταπλάσια, δεκαπλάσια και εικοσαπλάσια του Παναθηναϊκού) κυνηγάνε μεγάλα ονόματα για να ενισχύσουν την ομάδα τους, στην πράσινη ΠΑΕ επιχειρούν να βρουν τρόπο για να πουλήσουν ποδοσφαιριστές.
Η… καμένη γη!
Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι στις… διεθνείς αγορές. Όπως θα διαπιστώσετε, σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι από έρευνες ενός ή δύο χρόνων πίσω ή από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η πρώτη στάση είναι η Αγγλία. Το χθεσινό ζευγάρι του προημιτελικού του Champions League (Μάντστεστερ-Τσέλσι) έχει χρέη που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!!!! Και μιλάμε για καθαρά χρέη και όχι για το κόστος της ομάδας. Η διαφοροποίηση με τον Παναθηναϊκό είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της Τσέλσι είναι προς τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει δανείσει άτοκα στον σύλλογο.
Το χρέος της στους υπόλοιπους πιστωτές και κατόπιν σφικτής οικονομικής πολιτικής στην τελευταία διετία μειώθηκε στα 50 εκ. ευρώ από τα 80 εκ. που ήταν το 2006. Πώς αντιμετώπισε την οικονομική κρίση που περνάει; Απέκτησε τον περασμένο Γενάρη τον Φερνάντο Τόρες έναντι 58 εκ. ευρώ!!!
Αμύθητα… χρέη η Γιουνάιτεντ!
Λίγο χειρότερη είναι η κατάσταση στην κερδισμένη του χθεσινού ημιτελικού, η οποία είναι η πλέον χρεωμένη ομάδα στην Αγγλία. Ίσως και παγκοσμίως, παρότι την ίδια στιγμή είναι και η πλέον κερδοφόρα στον τομέα του marketing. Οι ζημιές που έχουν οι «κόκκινοι διάβολοι» ανέρχονται στα 121 εκ. ευρώ ετησίως και το χρέος αγγίζει τα 861 εκ. ευρώ! Το πρωτογενές ποσό έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα από τους Γκλέιζερς που δανείστηκαν λεφτά από τράπεζες για να αγοράσουν τον σύλλογο και γίνεται χειρότερο κάθε χρόνο λόγω των ζημιών που έχει η ομάδα.
Εν γένει, το πρόβλημα στην Αγγλία είναι τεράστιο. Μια έρευνα του 2008 που διενεργήθηκε για λογαριασμό της UEFA ανέφερε πως τα συνολικά χρέη των συλλόγων στο νησί είναι κοντά στα 3,8 δις ευρώ!!! Η κατάσταση, φυσικά, δεν είναι καλύτερη πιο κάτω. Τουναντίον. Η Μάντσεστερ Σίτι της χλιδής και των δαπανηρών μεταγραφών χρωστάει περίπου 140 εκ. ευρώ, η Λίβερπουλ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με χρέη που αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ και η Άρσεναλ – κυρίως λόγω του γηπέδου – κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Στο θέμα του «Independent» που ακολουθεί μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε την οικονομική εικόνα των αγγλικών συλλόγων τον Φεβρουάριο του 2010.
http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/the-debt-league-how-much-do-clubs-owe-1912244.html
Το χάος στην Ισπανία!
Η βιτρίνα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου γεμίζει με εικόνες της Μπαρτσελόνα. Την τελευταία διετία φαντάζει ως ό,τι πιο εμπορικό, κάτι που αποδεικνύεται με τις ουρές τουριστών έξω από το Καμπ Νου. Τα αστρονομικά έσοδα της καταλανικής ομάδας, όμως, δεν αρκούν για να καλύψουν τα έξοδα. Ούτε καν η διαφήμιση στη φανέλα, που έσπασε ένα εμπάργκο που κρατούσε πάνω από έναν αιώνα. Τα χρέη της ισπανικής ομάδας ανέρχονται στα 442 εκ. ευρώ και μόνο μέσα στην προηγούμενη σεζόν έχασε 77 εκ. ευρώ. Στον ισολογισμό της χρονιάς προκύπτει πως ξόδεψε 451 εκ. ευρώ και η εισροή χρημάτων ήταν στα 384 εκ. ευρώ. Τι έκανε το καλοκαίρι; Πήρε τον Νταβίντ Βίγια με 40 εκ. ευρώ!!!
Κι αν η Μπαρτσελόνα έχει μια φορά πρόβλημα, είναι αυτονόητο πως στην περίπτωση της Ρεάλ των πολύ περισσότερων μεταγραφών και πολύ πιο μεγάλων συμβολαίων τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη. Δημοσίευμα του Σεπτεμβρίου του 2009 ανέφεραν πως τα χρέη έφταναν τα 580 εκ. ευρώ, τη στιγμή που το μπάτζετ ανέρχεται στα 426 εκ. ευρώ. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ δανείστηκε από φίλους του, που τύχαινε να είναι πρόεδροι τραπεζών, 151 εκ. ευρώ ώστε να βγάλει τα τρέχοντα έξοδα. Κι όλα αυτά, ενώ η ισπανική ομάδα είχε φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας πριν μια δεκαετία, όταν η εξαγορά των εγκαταστάσεων της από το δήμο της Μαδρίτης έσωσαν την κατάσταση.
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στις υπόλοιπες ισπανικές ομάδες. Η πίτα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων διαχωρίζεται κομματάκι άκομψα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρά έσοδα ακόμα και στην τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος σε σχέση με τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Τα χρέη της Βαλένθια υπολογίζονται στα 600 εκ. ευρώ, ενώ της Ατλέτικο Μαδρίτης – που κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ πέρυσι – ανέρχονται στα 300 εκ. ευρώ!!
Οι… φτωχοί συγγενείς!
Την ώρα, λοιπόν, που οι ευρωπαϊκές ομάδες χρωστάνε περισσότερα και από την… Ελλάδα, ωστόσο δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν την χρεοκοπία ή το ΔΝΤ, υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν καλύτερα τα… κουμάντα τους. Η Μπάγερν Μονάχου ήταν στην ίδια κατάσταση πριν μερικά χρόνια, ωστόσο πλέον δεν χρωστάει τίποτα, ενώ συνολικά στο γερμανικό ποδόσφαιρο υπάρχει ανατριχιαστική ισορροπία εσόδων και εξόδων. Μοναδική παρέκκλιση είναι η Σάλκε, που φέρεται να χρωστάει κοντά στα 140 εκ. ευρώ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι επισήμως διαπιστωμένο. Γιατί αν ήταν, θα έπρεπε να υποβιβαστεί!
Μικρό είναι το άνοιγμα και των ιταλικών ομάδων. Ίσως δεν είναι τυχαία η απουσία τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με την μορφή που υπήρχε παλαιότερα. Η μεμονωμένη πορεία της Ίντερ πέρυσι μοιάζει με εξαίρεση, αν σκεφτούμε τον κανόνα των προηγούμενων χρόνων, με αποκορύφωμα τον τελικό Μίλαν-Γιουβέντους στην Αγγλία αλλά και τη γενικότερη απουσία των ιταλικών ομάδων από το υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο θεάματος αλλά και ουσίας.
Η ομάδα του Μάσιμο Μοράτι είναι εκείνη που χρωστάει και τα περισσότερα, σύμφωνα με την έρευνα της UEFA που αναφέραμε και πρωτύτερα. Τον Ιούνιο του 2009, η ετήσια ζημιά ήταν στα 154 εκ. ευρώ κι ενώ το 2008 ήταν 148 εκ. ευρώ! Ο ιδιοκτήτης της Ίντερ αφού παρακίνησε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να αγωνιά για τις αγγλικές ομάδες και όχι για τη δική του, έκανε τις κατάλληλες επενδύσεις για να κατακτήσει το Champions League. Η… συντοπίτισσα Μίλαν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Πολύ καλύτερη, αφού τα τελευταία χρόνια πουλάει ακριβά και αγοράζει ή δανείζεται φτηνά. Το χρέος της είχε πέσει στα 10 εκ. ευρώ μετά την πώληση του Κακά και υπολογίζεται τώρα γύρω στα 60 εκ. ευρώ.
Αν δεν θέλεις… χρεοκοπείς!
Στα 40 εκ. ευρώ είναι τα βεβαιωμένα χρέη της Ρόμα μόνο για τη φετινή σεζόν, όπως προέκυψαν από το λογιστικό ξεκαθάρισμα που έκαναν Αμερικανοί υποψήφιοι αγοραστές, ενώ σε κακή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Γιουβέντους. Η ιταλική ομάδα χάνει διαρκώς χρήματα, λόγω της μη συμμετοχής της στο Champions League και ανακοίνωσε πως μόνο στο πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν έχασε 39,5 εκ. ευρώ!! Παραδόξως και κόντρα στο πνεύμα των ημερών, δεν ανακοίνωσε την χρεοκοπία της!!!!
Σχεδόν 1.242 λέξεις χρειάστηκαν για να ερμηνεύσουμε και να αντιστρέψουμε τη μία: Χρεοκοπία! Οι κανόνες που παίζεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι απλοί και διέπουν το σύστημα εδώ και χρόνια. Ουδέποτε υπήρξε κερδοφόρα ομάδα, παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις. Θα ήταν απίθανο σε μια μικρή αγορά, όπως η ελληνική να μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει κέρδος ή έστω μικρές απώλειες, όμως το πρόβλημα έγκειται στο πως ο καθένας προσεγγίζει την μαύρη τρύπα των 26 εκ. ευρώ. Εν προκειμένω, ισχύει ό,τι μας έλεγαν από παιδιά. Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω!