Η Επιτροπή αναφέρει πως προτίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αντιμετωπίσει ειδικά τη διείσδυση της νόμιμης οικονομίας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών που αναγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης του προγράμματος της Στοκχόλμης και στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας.
Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου τονίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, η εγκληματικότητα (διαρρήξεις, κλοπές, ανθρωποκτονίες) στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη αύξηση έχοντας ουσιαστικά διπλασιαστεί ποσοστιαίως από το 2005, ενώ οι κοινωνικοί φορείς αποδίδουν την συγκεκριμένη έξαρση στην οικονομική κρίση και την ανασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο, η Σουηδή Επιίτροπος ανέφερε πως δεν διαθέτει στοιχεία ή μελέτες που να δείχνουν ότι υπάρχει σαφής αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της οικονομικής κρίσης και της αιφνίδιας αύξησης των καταγγελιών για εγκλήματα σε συγκεκριμένα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η εκτόξευση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση. Προφανώς τα δύο φαινόμενα συνδέονται. Και επειδή πλέον πολλές εγκληματικές ενέργειες έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ζήτημα αυτό είναι καθοριστικός. H ελληνική κυβέρνηση, αντί να απαξιώνει τις αστυνομικές δυνάμεις καταρρακώνοντας το ηθικό τους, οφείλει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου