tromaktiko: Με το Χ.Α. σε οριακή κατάσταση, ξεκινάει ο "Γολγοθάς για την Οικονομία"...

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Με το Χ.Α. σε οριακή κατάσταση, ξεκινάει ο "Γολγοθάς για την Οικονομία"...



Μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την έναρξη της κρίσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή...


που ξεκινάει από σήμερα και μέχρι περίπου τα μέσα Μάιου, με την ειδησεογραφία είναι πραγματικά πλούσια και ταυτόχρονα κρίσιμη, την ίδια ώρα που η χρηματιστηριακή αγορά, μετά και την πρόσφατη πτώση, βρίσκεται ουσιαστικά στην “κόψη του ξυραφιού”, με τον κίνδυνο για περαιτέρω σημαντική πτώση των βασικών δεικτών να είναι όλο και μεγαλύτερος.
Την ίδια ώρα πέραν των αυστηρώς εσωτερικών θεμάτων, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεωρείται και η πορεία των ξένων αγορών σε μια πλούσια εβδομάδα σε ειδήσεις και με τις πληθωριστικές πιέσεις να βρίσκονται στο κορυφή της επικαιρότητας.
Ξεκινώντας όπως είναι φυσικό από το εσωτερικό, με πολύ μεγάλη αγωνία αναμένεται σήμερα Τρίτη η ανακοίνωση από τη Eurostat, του αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2010, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πέριξ της περιοχής του 10,5% έναντι 9,6% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Φυσικά, την ίδια ώρα το ενδιαφέρον, ως αποτέλεσμα της παραπάνω αναθεώρησης, θα είναι στραμμένο και στην επιβολή των νέων μέτρων για το 2011, με σκοπό να κλείσει η μαύρη τρύπα η οποία υπολογίζεται περίπου στα 2,5 με 3δις ευρώ.
Πέραν της σημερινή ανακοίνωσης από τη Eurostat, όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να εξειδικεύσει τις πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα έτη 2012 – 2015, με το ύψος των νέων μέτρων και των παρεμβάσεων να υπολογίζεται στα 23δις ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, στις 15 Μαΐου, θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου, το οποίο θα έχει τη μορφή πολυετών προϋπολογισμών, έτσι ώστε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να γίνει νόμος του κράτους. Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται η άφιξη στην Αθήνα στις 4 Μαΐου του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας, ενώ μέχρι της 10 με 15 Μαΐου αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικας, με σκοπό να εξεταστούν οι λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και να δοθεί το “ΟΚ” για την καταβολή της πέμπτης πολύ κρίσιμης δόσης του δανείου των 110δις, ύψους 12δις ευρώ. Μάλιστα πριν την καταβολή της δόσης θα έχει προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος τόσο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των οικονομικών της χώρας, όσο και η σύνταξη της τριμηνιαίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, από την οποία όπως είπαμε θα κριθεί η καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12δις ευρώ.
Βέβαια στα πλαίσια των όσων αναφέρονται παραπάνω και σε συνάρτηση με την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το “κλειδί” τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου κρίνεται η αποσαφήνιση των προθέσεων και του προγράμματος της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θα λέγαμε μάλιστα ότι η αγορά πραγματικά διψάει για γενναίες αποφάσεις, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι με το υπάρχον “βαρύ κλίμα” στην οικονομία και το Χ.Α., νέες καθυστερήσεις και μη ξεκάθαρες ανακοινώσεις θα ήταν πραγματικά καταστροφικές, οδηγώντας ενδεχομένως το χρηματιστήριο σημαντικά χαμηλότερα και δημιουργώντας ερωτηματικά ακόμη και για την εκταμίευση της 5ης δόσης από την Τρόικα, ύψους 12 δις ευρώ. Μάλιστα, όπως είχε σημειωθεί στο GFF, πριν από 2 ημέρες, οι πληροφορίες κάνουν λόγω για μεγάλες πιέσεις από την πλευρά της Τρόικα προς την κυβέρνηση, με σκοπό να δοθούν σαφείς λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ θυμίζουμε ότι και την Παρασκευή, το Reuters είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του, ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ ζήτησαν από την κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα έτη 2012 – 2015, με τους ανθρώπους της Τρόικας, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικούς.
Πέραν των όσων αναφέραμε παραπάνω, το ενδιαφέρον θα βρίσκεται φυσικά στραμμένο και στα σενάρια περί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που είναι φανερό ότι υπάρχει στην αγορά εκτεταμένη κερδοσκοπία. Βέβαια πιστεύουμε ότι η καλύτερη απάντηση στα εν λόγω σενάρια θα είναι η παρουσίαση από την κυβέρνηση ενός πειστικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πάνω από όλα η ανακοίνωση ενός αποτελεσματικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, κάτι το οποίο θα “ξαναζέστανε” και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Τέλος, σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι πιθανές αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, με το στενό κύκλο του πρωθυπουργού να εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος, απειλώντας ακόμη και με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση που οι αντιδράσεις που θα σημειωθούν είναι μαζικές και έντονες.
Στα των διεθνών εξελίξεων, η εβδομάδα κρίνεται πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, με την προσοχή να είναι στραμμένη κυρίως στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που συνεχίζονται οι ανησυχίες σε όλο τον κόσμο για τις πληθωριστικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ, από τη FED, με το πλέον πιθανόν ως βέβαιο είναι η διατήρηση του επιτοκίου στα όρια του 0 με 0,25%, ενώ η προσοχή θα είναι στραμμένη κυρίως στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η FED και ο κ. Bernanke, αναφορικά με την πιθανότητα να υπάρξει, κατά τους επόμενους μήνες, μια αύξηση των επιτοκίων. Επίσης, την Πέμπτη αναμένονται και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για ανάπτυξη 1,8% έναντι ανάπτυξης 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Στα αμιγώς τεχνικά της αγοράς, παρά την άνοδο της Πέμπτης η κατάσταση είναι πάντα πολύ δύσκολη ως οριακή για τους 3 βασικούς δείκτες, ΓΔ, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικού δείκτη. Επιβεβλημένη λοιπόν θεωρείται μια αντίδραση στην αγορά, με το πρώτο ζητούμενο να είναι τουλάχιστον η επιστροφή και η σταθεροποίηση του ΓΔ πάνω από τα επίπεδα των 1.440 – 1.450 μονάδων.


http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!