Τουρκίας να παράσχει πληροφορίες για τους αγνοούμενους αλλά και να επιτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών και εκταφών σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, κατέληξε σήμερα, κατά την τελευταία συνεδρία της πριν από τη διάλυση της Βουλής, υπό την παρούσα της σύνθεση, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
«Ο ρυθμός διεξαγωγής των εργασιών της ΔΕΑ δεν είναι ικανοποιητικός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκτιμούμε το έργο που γίνεται στην Επιτροπή», δήλωσε σχετικά, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αριστοφάνης Γεωργίου.
Αναφέροντας ότι το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να εξακολουθήσει να είναι η πρώτη προτεραιότητα κάθε Κύπριου πολιτικού και πολίτη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε προς τις οικογένειες των αγνοουμένων το σεβασμό και την εκτίμηση του για την υπομονή, την αντοχή και τη δύναμη που έχουν να υπομένουν όλον αυτό τον πόνο για τόσα χρόνια, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να παρασχεθούν πληροφορίες τόσο από Ελληνοκύπριους όσο και από Τουρκοκύπριους για τα θέματα εξαφάνισης των αγνοουμένων.
Ανέφερε πως παραμένει σε εκκρεμότητα και η υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα αρχεία και να δώσει πληροφορίες, προσθέτοντας πως «αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε και η Βουλή μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία και το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση αλλά και ο καθένας απ' όπου συμμετέχει». «Η Τουρκία έχει αρχεία, η Τουρκία γνωρίζει και η Τουρκία πρέπει να μιλήσει επιτέλους για τα εγκλήματα και τις δολοφονίες που έχουν γίνει το 1974 στην Κύπρο, για ανθρωπιστικούς λόγους» ανέφερε.
Δήλωσε ακόμη ότι προς το παρόν εργάζονται εννέα συνεργεία της ΔΕΑ, δυο στις ελεύθερες περιοχές και εφτά στα κατεχόμενα, «στην Κερύνεια, στη Λάπηθο, στην Ασπρη Μούττη, στο Συγχαρί, στην Καρπασία, στον Κουτσοβέντη και στη Λύση» και πως «αναμένεται να υπάρχει σημαντική αποκομιδή λειψάνων τα οποία θα οδηγηθούν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο και στο Ινστιτούτο Γενετικής για ταυτοποίηση». Ειδικότερα για το συνεργείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Λαπήθου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς η Τουρκία δεν έχει δώσει τη συγκατάθεση της για να πραγματοποιηθούν έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται εντός στρατιωτικής ζώνης, πράγμα που συμβαίνει, όπως πρόσθεσε, και για κάποιες περιοχές έξω από τη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας προέβη και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος και ανέφερε ότι «δυστυχώς τα μηνύματα από τη ΔΕΑ δεν είναι ενθαρρυντικά και αυτό γιατί υπάρχει πλήρης απαξίωση από την πλευρά της Τουρκίας για ορθή συνεννόηση και συνεργασία για να μπορέσει να λυθεί αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα που ταλανίζει τις οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και δεκαετίες».
«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο κ. Σαμψών, προσθέτοντας πως «θα πρέπει η Κυβέρνηση να ασκήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση και προς την ΕΕ και προς την Τουρκία έτσι ώστε να υπάρξει η συνεργασία εκείνη που θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκταφές και να διευκρινιστεί η τύχη όσο το δυνατόν περισσότερων αγνοουμένων».
Ανέφερε τέλος ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων θα βρίσκεται στο πλευρό των Επιτροπών που ασχολούνται με το θέμα των αγνοουμένων, προσφέροντας οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.