Η αρχική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, στον απόηχο της κρίσης στη Φουκουσίμα, όριζε ότι αναστέλλεται για 12 μήνες η λήψη αποφάσεων σχετικά με την επιλογή τοποθεσίας και την κατασκευή αντιδραστήρων.
Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί το δημοψήφισμα με το οποίο οι Ιταλοί θα πρέπει να εκφρασθούν υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας, στις 12 και 13 Ιουνίου.
Οι οργανωτές του δημοψηφίσματος, μεταξύ των οποίων και ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών ζητούν να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εκφρασθούν σχετικά με ένα τόσο λεπτό και
βασικής σημασίας θέμα.
Σε δηλώσεις του ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια σαφή νίκη της αντιπολίτευσης».
Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ο υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, είχε δηλώσει ότι «τα όσα συνέβησαν στην Ιαπωνία μας υποχρεώνουν να προβληματισθούμε βαθύτατα, σε ότι αφορά το οικονομικό πεδίο δράσης, και όχι μόνο».
Πρόσθεσε δε ότι «θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιώντας τα Ευρωoμόλογα».
Το ατύχημα στη Φουκουσίμα άλλαξε τους σχεδιασμούς στην Ιταλία σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει ότι θα χτιστούν νέα εργοστάσια ώστε μελλοντικά η Ιταλία να παράγει το ένα τέταρτο της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια.
Η Ιταλία είναι η μοναδική από τις χώρες της G8 που δεν έχει πυρηνικά εργοστάσια. Η κατασκευή τους είχε απαγορευτεί με το δημοψήφισμα του 1987 το οποίο αποφασίστηκε μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, ένα χρόνο νωρίτερα.
tovima.gr