Τη Δευτέρα οι "Δημοκρατικές νέες δυνάμεις" του προέδρου Ουαταρά συνέλαβαν τον τέως πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό, που προστατευόμενος από τις "Δυνάμεις άμυνας κι ασφάλειας" δεν εγκατέλειπε μετά τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου 2010 το προεδρικό μέγαρο. Στις συγκρούσεις που έγιναν μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, εκτοπίστηκαν ή εκπατρίστηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ επιδεινώθηκε σοβαρά η οικονομική κατάσταση της χώρας, πρώτης στον κόσμο στις εξαγωγές κακάο, τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός.
Εκατόν τριάντα χιλιάδες άμαχοι προσέφυγαν μόνον στη Λιβερία.
Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Ακτή του Ελεφαντοστού, Ντομινίκ Λιενγκμ, ανέφερε, σήμερα, ότι "σταδιακά οι λαϊκές αγορές στο Αμπιτζάν εφοδιάζονται με τα είδη πρώτης ανάγκης". Έδωσε συγχρόνως την εξής εικόνα γιά την κατάσταση στην οικονομική πρωτεύουσα των τεσσάρων εκατομμυρίων:
"Πολλοί είναι οι τραυματίες και ασθενείς, που ακόμα δεν μπορούν να φθάσουν στο νοσοκομείο, λόγω της γενικής ανασφάλειας, ή επειδή στερούνται μεταφορικού μέσου. Τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι πλημμυρισμένα από ασθενείς, ενώ το προσωπικό και τα είδη ιατρικής περίθαλψης είναι σε έλλειψη. . . στους δρόμους του Αμπιτζάν πτώματα είναι άτακτα διασκορπισμένα".
Ο ίδιος ανέφερε "αθρόες συλλήψεις" κατά τις τελευταίες ώρες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, όμως διευκρίνισε ότι υπάρχουν κι απελευθερώσεις κρατούμενων από την αστυνομία.
Ο Ερυθρός Σταυρός μπόρεσε να κάνει επισκεπτήριο στο Μπουακέ, στο βορρά, όπου λειτούργησε ένα πολύ μεγάλο στρατόπεδο αιχμαλώτων. Όμως, προς το παρόν, η αναφορά γιά όλες τις δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού δίνεται αποκλειστικά στις αρχές της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Διαρρέει, εντούτοις, ότι βελτιώθηκε με το τέλος της αιματοχυσίας η ποιότητα του πόσιμου νερού, όπως επίσης η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ντουεκουέ και στο Γκουίγκλο, προς δυσμάς, όπου λειτουργούν πολλοί καταυλισμοί με χιλιάδες άμαχους, εκτοπισμένους από τις πολύμηνες συγκρούσεις.
real.gr