tromaktiko: Απάντηση στο: Απορία για το κυνήγι.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Απάντηση στο: Απορία για το κυνήγι.




Ο ειδήμων που θέλησε να απαντήσει στην απορία-καταγγελία κάποιου αναγνώστη... για το αν επιτρέπεται να πυροβολεί κάποιος σε απόσταση 50 μέτρων από σπίτι (αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/blog-post_7010.html#more) αναλώθηκε σε μια επιχειρηματολογία καθαρά κυνηγετική αλλά δεν απάντησε τελικά στο ερώτημα. Το κυνήγι απαγορεύεται σε ακτίνα 250 μ. από πόλεις, χωριά ή συνοικισμούς και 150 μ. από μεμονωμένες αγροικίες.

Για να αποφύγει την απάντηση ρωτάει τον φίλο αναγνώστη που έχει την απορία, πως βρέθηκε το σπίτι του σε δασική περιοχή. Μήπως δεν γνωρίζει ότι το κυνήγι επιτρέπεται και σε αγροτικές ιδιόκτητες εκτάσεις που βρίσκονται δίπλα σε χωριά και οικισμούς; Δεν νομίζω να μην το ξέρει. Ξέρει όμως, (απ’ ότι λέει), ότι σε χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται το κυνήγι για περισσότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στην Ελλάδα, όπως είμαι βέβαιος ότι ξέρει πως εκεί χρησιμοποιούνται και μέσα που εδώ απαγορεύονται (ομοιώματα, κασετόφωνα, ζωντανοί κράχτες, όπλα με ραβδωτή κάνη, διόπτρες). Γνωρίζει όμως ότι εκεί το κυνήγι είναι πλήρως ελεγχόμενο, και δεν έχει καμία σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται εδώ; Είμαι βέβαιος πως ναι. Σ’ αυτό του το επιχείρημα θα ήθελα να του απαντήσω πως αν δεν του αρέσει ο τρόπος και ο χρόνος του κυνηγιού στην Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να πάει στην Ευρώπη να κυνηγήσει.

Για τα φυτοφάρμακα θέλω να του απαντήσω ότι ορισμένα απ’ αυτά έχουν απαγορευτεί (όπως το παραθείο) αλλά και προσωπικά ξέρω πολλούς που, αν και κυνηγοί και οι ίδιοι, τα χρησιμοποιούν. Και δεν είναι λόγος το ότι επειδή από τα φυτοφάρμακα δηλητηριάζονται θηράματα κατά εκατοντάδες, εμείς οι κυνηγοί πρέπει να τα σκοτώνουμε κατά χιλιάδες. Ίσως δεν γνωρίζει ότι επειδή στην Βουλγαρία το κυνήγι αρχίζει στις 1 Αυγούστου πάρα πολλοί Έλληνες κυνηγοί πηγαίνουν εκεί για τρυγόνια. Και κάποιοι φέρνουν σκοτωμένα τρυγόνια σε απίστευτα νούμερα. Μιλάμε για 500 και 700 πουλιά. Κάποια κυνηγετικά μαγαζιά μάλιστα έχουν προμηθευτεί και μηχανές για το ξεπουπούλιασμα, γιατί είναι αδύνατο αυτό να γίνει με τα χέρια. Μήπως αυτά τα τρυγόνια δεν θα περνούσαν και από την Ελλάδα στην πορεία τους για την Αφρική; Μήπως δεν γνωρίζει για τις σπορές ηλιόσπορου που κάνουν κάποιοι κυνηγετικοί σύλλογοι, με πρόσχημα να παράσχουν τροφή στα τρυγόνια κατά τη μετανάστευσή τους, και στις 20 Αυγούστου που αρχίζει το κυνήγι τα αποδεκατίζουν, εκεί που τάχα τους προσφέρουν βοήθεια; (Αυτό κι αν είναι χειρότερο απ’ τα φυτοφάρμακα…). Ή μήπως δε γνωρίζει για τα κασετόφωνα στα περάσματα των ορτυκιών; (Εκεί κι αν γίνεται σφαγή…!!!). Ο νόμος είναι σαφής σε ότι αφορά τον αριθμό των θηραμάτων που επιτρέπεται να θηρεύσει κάποιος. Στα τρυγόνια και στα ορτύκια το μέγιστο που επιτρέπεται είναι 12. Είναι πάρα πάρα πολλοί αυτοί όμως, που αν τους δοθεί η ευκαιρία δεν θα σταματήσουν στα 12. Και αυτό γίνεται σε όλα τα θηράματα. Γι’ αυτό καλό είναι εκτός από το να κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι, πρώτα να βλέπουμε τι κάνουμε εμείς.


Δυστυχώς δεν έχουμε συνείδηση σε ότι αφορά το θήραμα, και χρησιμοποιούμε φτηνά επιχειρήματα και δικαιολογίες για να στρέψουμε αλλού τα μάτια του κόσμου, για να μην βλέπει τα δικά μας χάλια.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!