Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις να παραιτηθεί μετά τις ήττες που υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας στις τοπικές κι ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν σε εθνικό επίπεδο, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ σήμερα.
Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Νίουα επιτέθηκε επανειλημμένα στον Καν για την ανεπαρκή αντίδρασή του στο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και την επακόλουθη πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο της TEPCO στη Φουκουσίμα, προσελκύοντας ανένταχτους ψηφοφόρους αλλά και υποστηρικτές του ΔΚΙ.
Η καταστροφή του Μαρτίου στοίχισε τη ζωή 14.000 ανθρώπων, ενώ άλλοι 12.000 παραμένουν αγνοούμενοι. Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι υπέστη τεράστιες ζημιές κι έκτοτε σημειώνονται διαρροές ραδιενέργειας.
Αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής ο πρόεδρος του ΔΚΙ Σαντακάζου Τανιγκάκι κάλεσε τον Καν να παραιτηθεί. Η ηγεσία του είχε ήδη αμφισβητηθεί από βουλευτές του κόμματος. Το απόγευμα της Δευτέρας ο Ιτσίρο Οζάουα, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΔΚΙ και ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς στην Ιαπωνία, επέκρινε για άλλη μια φορά τον Καν για τους χειρισμούς του στην πυρηνική κρίση.
Το ΔΚΙ έχασε στις έξι αναμετρήσεις για δημαρχίες στις οποίες αντιμετώπιζε την αξιωματική αντιπολίτευση, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) και ηττάται επίσης σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, όμως και το ΦΔΚ υπέστη σοβαρές ήττες.
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι ο Καν δεν θα παραιτηθεί εύκολα.