tromaktiko: Πτώχευση «στημένη» με ψεύτικα στοιχεία!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Πτώχευση «στημένη» με ψεύτικα στοιχεία!



Με τρανταχτές αποδείξεις, γραπτά στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις-καταπέλτες, οι εργαζόμενοι της «Απογευματινής», που εδώ και έξι μήνες δίνουμε σκληρή μάχη ενάντια στη μεθόδευση πτώχευσης της ιστορικής εφημερίδας, καταρρίψαμε στη σημερινή συζήτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, όλα τα ψεύδη του εργολάβου και εκδότη, Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου.


Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ειδικότερα ότι ο γνωστός επιχειρηματίας κ.Σαραντόπουλος ζητά να πτωχεύσει την «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» επικαλούμενος ψευδή στοιχεία και έχοντας φροντίσει η εφημερίδα να μην διαθέτει την παραμικρή πτωχευτική περιουσία. Μόνος στόχος: να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους χωρίς φράγκο, αλλά και να έχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «παιχνίδια» με τον τίτλο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποδείχθηκε καταρχήν ότι η εταιρεία «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο (πέραν μερικών απαρχαιωμένων υπολογιστών και παμπάλαιων γραφείων μηδενικής αξίας). Αλλά και ότι τα διαφημιστικά έσοδα που υποτίθεται ότι οφείλονται στην «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» από διαφημιστικές εταιρείες έχουν εκχωρηθεί σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας ήδη από το Μάρτιο του 2010 (κατά «διαβολική σύμπτωση» από τη στιγμή που η «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζόμενους). Δηλαδή όλο αυτό το διάστημα που ο κ.Σαραντόπουλος επικαλούνταν ότι η επιχείρηση δεν λάμβανε λεφτά από διαφημίσεις για αυτό και δεν μας πλήρωνε, διαφημιστικά έσοδα υπήρχαν αλλά δεν έμπαιναν στο ταμείο της επιχείρησης... Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον στην αίτηση πτώχευσης ψευδώς δήλωνε οφειλές προς την επιχείρηση από τρίτους ύψους άνω των τριών εκατομμυρίων, παρόλο που τα χρήματα αυτά τα είχε ήδη εκχωρήσει, και άρα δεν αποτελούν πτωχευτική περιουσία.
Οι εργαζόμενοι δια των δικηγόρων μας αμφισβητήσαμε συνεπώς ευθέως τα οικονομικά μεγέθη που επικαλείται η επιχείρηση, πολλώ δε μάλλον που από στοιχεία προκύπτει ότι εντός της εφημερίδας είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια «μαύρο ταμείο» » με αποτέλεσμα έσοδα της Απογευματινής να καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Σαραντόπουλου. Σχετικά διεξάγεται μάλιστα έρευνα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά από καταγγελία των εργαζομένων και την κατάθεση στοιχείων εγγράφων, τα οποία αποδεικνύουν όχι μόνο εκροές χρημάτων από το ταμείο της επιχείρησης, αλλά και ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ off shore εταιρειών και στελεχών της διοίκησης της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ».
Άλλωστε και ο ίδιος ο μάρτυρας που κατάθεσε στο Δικαστήριο υπέρ της επιχείρησης, ο οποίος, είχε αναλάβει να συντάξει έκθεση για τα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας, δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις ακόμη και στα πλέον απλά και εύλογα ερωτήματα.

Πως για παράδειγμα ενώ η επιχείρηση στην αίτηση πτώχευσης υποστηρίζει ότι η εφημερίδα «έμπαινε μέσα» 200.000 ευρώ το μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» Αρίστος Κυπεντζόγλου σε έγγραφο με την σφραγίδα της επιχείρησης και την υπογραφή του τον Μάϊο του 2010 έκανε λόγο για μικρό έλλειμα της τάξης των 60.000 ευρώ; Ποσό το οποίο μάλιστα τον επόμενο μήνα ισοσκελίστηκε, καθώς η ιστορική «Απογευματινή» τον Ιούνιο του 2010 είχε έσοδα από ισολογισμούς 900.000 ευρώ!
Κατά τη διαδικασία αποκαλύφθηκε επομένως τόσο με στοιχεία όσο και με μαρτυρικές καταθέσεις ότι τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και ανεστάλη η έκδοση της εφημερίδας για να κατατεθεί την 1η Νοεμβρίου η αίτηση πτώχευσης, η Απογευματινή αποτελούσε μία απολύτως βιώσιμη επιχείρηση, η οποια είχε στο σύνολο τους μόνο διακανονισμένες οφειλές, πλην των οφειλομένων σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.
Γιατί τότε ο εύρωστος οικονομικά κ.Σαραντόπουλος επέλεξε την οδό της πτώχευσης; Διότι η εφημερίδα δεν είχε πλέον να προσφέρει κάτι στο επιχειρηματικό του status ως εργολάβου, και διότι θέλησε να απαλλαγεί από τις οικονομικές του υποχρεώσεις κυρίως προς τους εργαζόμενους, χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ Σε αυτό το σχέδιο εντασσόταν και η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 δεκαπέντε ημέρες πριν το «λουκέτο» και μετά την απόρριψη της αίτησης δανείου από την Εθνική Τράπεζα, δάνειο το οποιο υποτίθεται είχε ως στόχο να λάβει η επιχείρηση με την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Όσο για τον τίτλο «Απογευματινή»; Είναι ενεχυριασμένος στην Εθνική Τράπεζα, ως εκ τούτου δεν αποτελεί μέρος της πτωχευτικής περιουσίας, ενώ Κύριος οίδε τι άλλα σχέδια είχε επ αυτού ο κ.Σαραντόπουλος...
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Πλέον περιμένουμε να μιλήσει και η Δικαιοσύνη. Και ελπίζουμε ότι στο τέλος αυτή η πρωτοφανής και προφανής απόπειρα «φεσώματος» των εργαζόμενων (αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων) από έναν πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος φρόντισε να αφήσει άνευ πτωχευτικής περιουσίας το μαγαζί του, δεν θα περάσει.
Ευχαριστούμε τους δικηγόρους μας Μαργετίνα Στεφανάτου και Απόστολο Τσαλαπάτη και Μάκη Σωτηριάδη οι οποίοι ετοίμασαν τις παρεμβάσεις των εργαζόμενων κατά της πτώχευσης. Κύρια παρέμβαση κατά της πτώχευσης της Απογευματινής έκανε και ο δικηγόρος του Ιδρύματος Μπότση κ. Κουνέλης. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εργαζόμενων έκαναν εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ η Χρύσα Σαλαβράκου εκ μέρους της ΕΠΗΕΑ ο Δημήτριος Κλοκωτάρας και εκ μέρους της ΕΤΙΠΤΑ η Κατερίνα Φλίνου. Ως μάρτυρες υπέρ των εργαζόμενων κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και η διευθύντρια της «Α» Γιώτα Αντωνοπούλου, η οποία υπήρξε και πραγματικός καταπέλτης.
Εργαζόμενοι στην «Απογευματινή»

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!