Καθηµερινά, σε 13 χώρες της Ασίας, όπου τα δάση και τα λιβάδια εξακολουθούν να µειώνονται, ένας πόλεµος φουντώνει ανάµεσα στους δύο κάποτε αγαπηµένους φίλους. Η επιβίωση του ελέφαντα παραµένει αβέβαιη. Στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα, όπου οι συγκρούσεις είναι πιο σφοδρές, κάθε χρόνο σκοτώνονται περισσότεροι από 400 ελέφαντες και 250 άνθρωποι. Το ίδιο σκηνικό επαναλαµβάνεται στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και αλλού.
Και οι άνθρωποι όµως υποφέρουν το δικό τους µαρτύριο. Στο χωριό Γκαλιχάντ, στο Ανατολικό Ασάµ, ένας αδίστακτος αρσενικός ελέφαντας σκότωσε πρόσφατα πέντε κατοίκους σε διάστηµα µικρότερο του ενός µηνός. Κατά τις βραδινές επιδροµές του, ισοπέδωσε πέντε σπίτια, ξερίζωσε κάµποσες µπανανιές και άδειασε άλλες τόσες σιταποθήκες.
Οι κάτοικοι επινοούν διαρκώς νέους τρόπους για να σωθούν. Είναι παράνοµο άλλωστε να θανατώνεις ελέφαντα στις ασιατικές χώρες κι επιπλέον αυτό το ζώο είναι πολύ έξυπνο για να πέσει δεύτερη φορά στην ίδια παγίδα. « Τίποτα δεν είναι αποτελεσµατικό. ∆εν µπορούµε να συνυπάρξουµε», παρατηρεί χωρικός της περιοχής. Στο ίδιο ακριβώς συµπέρασµα έχουν καταλήξει και οι επιστήµονες, ενώ οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους:
Το 95% των ελεφάντων έχει εξαφανιστεί κάνοντας πολλούς να µιλούν για το τέλος της αυτοκρατορίας τους, η οποία εκτεινόταν από τις ακτές της Μεσογείου έως τον Κίτρινο Ποταµό, στη Βόρεια Κίνα.
Σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Ενωση για τη ∆ιατήρηση της Φύσης, στην Ασία επιβιώνουν 38.500 - 52.500 άγριοι ελέφαντες και άλλοι 15.000 βρίσκονται υπό καθεστώς αιχµαλωσίας. Επιπλέον, ο αφρικανός ελέφαντας, ο οποίος είναι και ο µεγαλύτερος καθώς ζυγίζει πάνω από 5 τόνους, συγκαταλέγεται πλέον στα επαπειλούµενα είδη.
real.gr