tromaktiko: "Εγκλωβισμένο" στην Οικονομία και τα Σενάρια Αναδιάρθρωσης το Χ.Α

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

"Εγκλωβισμένο" στην Οικονομία και τα Σενάρια Αναδιάρθρωσης το Χ.Α



Η νευρικότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης, ενώ η αγορά θα λέγαμε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη στην...


αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, με τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να συνεχίζονται, εν’ αναμονή των σημαντικών ανακοινώσεων μέχρι τα τέλη της εβδομάδας (νέα μέτρα, πιθανές ανακοινώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις κτλ).
Την ίδια ώρα να αναφέρουμε ότι συνεχίζονται και τα σύννεφα στους κόλπους της κυβέρνησης, μετά τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Να τονιστεί μάλιστα, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει ήδη προειδοποιήσει και ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν τα κρούσματα απειθαρχίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μια φημολογία η ύπαρξη της οποίας και μόνο θα λέγαμε ότι προκαλεί ένα επιπρόσθετο βάρος στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο. Πάντως να τονιστεί ότι ανεξαρτήτως του αν τελικά θα επιτευχθεί η ψήφιση των επερχόμενων νομοσχεδίων από το σύνολο των βουλευτών της κυβερνούσας παράταξης (πράγμα και το πιο πιθανό), η εικόνα η οποία παρουσιάζεται είναι απογοητευτική, αφού ο συνδυασμός εσφαλμένης οικονομικής πολιτικής (κάτι το οποίο εκτιμούμε ότι συμβαίνει) σε συνδυασμό με το κλίμα ασυνεννοησίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας.
Αναφορικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πέραν των όσων έχουμε επισημάνει στα τελευταία μας σχόλια (διαβάστε προηγούμενα Report), θα αναφερθούμε σήμερα και σε μια άλλη πτυχή του ζητήματος. Συγκεκριμένα, θεωρούμε κάτι παραπάνω από μεγάλη ανάγκη να ξεκαθαρίσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν και να τερματιστούν τα σενάρια και η αβεβαιότητα, αφού όσα αυτά παραμένουν στην αγορά δημιουργείται το επιπρόσθετο πρόβλημα της κατακόρυφης πτώσης όλων των δεικτών εμπιστοσύνης της οικονομίας (καταναλωτική, επιχειρηματική), επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη πολύ κακό κλίμα που υπάρχει. Συγκεκριμένα και μόνο στο κομμάτι της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα από την μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας, προστίθεται και η απώλεια που προκαλείται στην οικονομία από το φόβο/ανασφάλεια που αναπτύσσεται μεταξύ των καταναλωτών/εργαζομένων, κάτι το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και δημιουργεί νέα προβλήματα συμβάλλοντας στο φαύλο κύκλο που υπάρχει στην οικονομία.
Προτού περάσουμε στα αμιγώς τεχνικά να αναφέρουμε ότι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 1,25δις ευρώ, με τα βλέμματα φυσικά να είναι στραμμένα στο ύψος που θα διαμορφωθεί το επιτόκιο. Επίσης, αναμένεται σήμερα η επίσκεψη του Χ.Β. Ρομπέι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ακόμη και μέσα στην ημέρα οι πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με την πιθανότητα μάλιστα αυτές να αφορούν τις εισηγμένες ΔΕΚΟ.
Στα αμιγώς τεχνικά, ως εξαιρετικά αρνητική κρίνεται η χθεσινή συνεδρίαση, τόσο λόγω του κλεισίματος του ΓΔ χαμηλότερα των πολύ σημαντικών επιπέδων των 1.520 – 1.530 μονάδων (θα πρέπει να επιστρέψει επειγόντως υψηλότερα αυτών), όσο και της απομάκρυνσης του FTSE/ASE 20 από τα πραγματικά πάρα πολύ σημαντικά επίπεδα των 715 – 720 μονάδων. Την ίδια ώρα εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση του τραπεζικού δείκτη, λαμβάνοντας υπόψη τη δοκιμασία πολύ σημαντικών επιπέδων, τα οποία αξίζει να αναφέρουμε ότι αν διασπαστούν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μια πολύ μεγάλη πτώση του δείκτη και κατ’ επέκταση της αγοράς συνολικά.



http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!