βρίσκονται τα σενάρια περί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπου παρά τις διαψεύσεις, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και με την κατάσταση θα λέγαμε να είναι πλέον επικίνδυνο να βρεθεί εκτός ελέγχου.
Επίσης, όπως θα δούμε και παρακάτω εξαιρετικά κρίσιμη γίνεται ολοένα και περισσότερο η τεχνική εικόνα της αγοράς, όπου τα πράγματα ειδικά στον τραπεζικό κλάδο μα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με την ανάγκη μιας θετικής είδησης και μιας αντίδρασης στην αγορά να είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Σε αυτό το σημείο και πέραν των όσων έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα σχόλια μας κυρίως για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να κάνουμε 4 βασικές επισημάνσεις:
Πρώτον, ότι σε καμία περίπτωση η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλο τη σεναριολογία που υπάρχει για τη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι όσο η ελληνική οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε αυτή τη σεναριολογία, αυξάνεται ο κίνδυνος να υπάρξει στο άμεσο χρονικό διάστημα, ένα αναγκαστικό μεγάλο “κούρεμα” (haircut) των ελληνικών ομολόγων, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο.
Δεύτερον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι όποιες αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν από την πλευρά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση (όσο καθυστερούν οι αποφάσεις οι κίνδυνοι όπως τονίσαμε και παραπάνω αυξάνονται), πιστεύουμε ότι θα έχουν ως βάση την “αναδιάρθρωση” του ελληνικού χρέους αλλά με νομικό τρόπο έτσι ώστε να μη πληρωθούν στους κατόχους τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDs) τα οποία έχουν εκδοθεί. Κρίνεται μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα domino στην παγκόσμια οικονομία, θυμίζοντας τα όσα είχαν συμβεί στην περίπτωση της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Τρίτον, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και το οργανωμένο κράτος να αντιληφθούν ότι οι οποίες τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από το εξωτερικό για την τύχη του ελληνικού χρέους έχουν άμεση σχέση με τη σοβαρότητα την οποία εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι μάλιστα αλήθεια ότι τα πρόσφατα παρατράγουδα, πολιτικής ασυνεννοησίας στους κόλπους της κυβέρνησης και μεγάλων καθυστερήσεων στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εκθέτουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, με την πλευρά της Τρόικας να εμφανίζεται εκνευρισμένη από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης της χώρας (παρά τις δηλώσεις που γίνονται). Μάλιστα θα λέγαμε ότι η παροχή της όποιας βοήθειας φαίνεται να προσκρούει στα λάθη της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, η οποία με απλά λόγια φαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πείθει τους αξιωματούχους του εξωτερικού.
Τέταρτον, είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με εγκατάλειψη της λογικής της επιβολής νέων μέτρων / φόρων και μείωσης των μισθών και ταυτόχρονα να υιοθετηθούν μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Για παράδειγμα θεωρούμε ένα από τα κλειδιά για να γίνει η αρχή, τη μείωση του ειδικού φόρου στις τιμές των καυσίμων, κάτι το οποίο προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας (πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας, μείωση μετακινήσεων – εσωτερικού τουρισμού, επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κτλ).
Στα αμιγώς τεχνικά, η κατάσταση είναι ολοένα και πιο δύσκολη, μετά και τη χθεσινή νέα μεγάλη πτώση, ενώ ζητούμενο θα είναι μια αντίδραση και επιστροφή του ΓΔ υψηλότερα τουλάχιστον των 1.440 – 1.450 μονάδων. Την ίδια ώρα όλο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στον τραπεζικό δείκτη, μετά την απώλεια των πολύ κρίσιμων και τελευταίων σημαντικών στηρίξεων (πριν από πολύ χαμηλότερα επίπεδα) των 1.130 – 1.150 μονάδων, επίπεδα που πρέπει να επανακτήσει και πάλι ο δείκτης, το συντομότερο δυνατόν.
http://www.greekfinanceforum.com/