παραγόντων του Κυβερνώντος κόμματος, δήλωσαν παρόντες σε μια μεσοπρόθεσμη καταγραφή επιθυμιών, χωρίς όμως κανείς να δεσμευθεί για τίποτα επί της ουσίας.
Απόδειξη των παραπάνω είναι οι δηλώσεις του κ. Παπάζογλου, έτσι όπως αυτές καταγράφηκαν από τα ηλεκτρονικά μέσα της πόλης αμέσως μετά την συμμετοχή του στην συνάντηση με την Διοικούσα τους φοιτητικούς συλλόγους και τους τοπικούς φορείς μετά από ερώτηση που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος κ. Π. Τσακανίκας. Με την ερώτηση του αυτή ο κ. Τσακανίκας επιχείρησε να αποσπάσει μια κατηγορηματική διάψευση “των φημών”, όπως τις χαρακτήρισε, την οποία όμως ο κ. Παπάζογλου αρνήθηκε να διατυπώσει υπεκφεύγοντας ως εξής: “Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμιά συζήτηση για κανένα μέρος της Ελλάδας, όσον αφορά συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων ή Πανεπιστημίων. Το έχει δηλώσει και η υπουργός πάρα πολλές φορές. Μετά την ψήφιση του νόμου, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή και μετά, ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΟΡΦΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ".
Η “ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” σε καμιά περίπτωση δεν ερμηνεύει την παραπάνω δήλωση ως σαφή και ξεκάθαρη “διαβεβαίωση” του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, όπως υποστήριξε ο κ. Μοσχολιός στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, για την μη συγχώνευση ή την μη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Αντίθετα, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία τα οποία έχει στα χέρια της ο φόβος της, επ' αφορμή και αυτής της δήλωσης, αντί να μειώνεται, αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
Να θυμίσουμε εδώ ότι μια εβδομάδα πριν η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατέθεσε αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρίνιου, με το οποίο ζητούσε να υπάρξει ειδική και αποκλειστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τα οποία υποβοηθώντας τις Κυβερνητικές προθέσεις για την εφαρμογή Καλλικράτη στην παιδεία, όπως έντονα διαφαίνεται οδηγούν στην κατάργηση ή την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Βέβαια το θέμα του Πανεπιστημίου συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά καμία σχέση δεν είχε ο τρόπος με τον οποίο αυτό εισήχθη στο σώμα με την πρόταση των δεκαπέντε Δημοτικών Συμβούλων της Παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, αφού και ως προς τους συμμετέχοντες, αλλά και ως προς αυτή καθαυτή τη διατύπωση του θέματος, απέχει παρασάγγας από τη ουσία του αιτήματος της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, αλλά και του προβλήματος αυτού καθ' αυτού.
Όπως απέδειξε ο κ. Νίκος Καζαντζής, όχι επικαλούμενος δημοσιεύματα, όπως μερίδα του τύπου ανέφερε, αλλά επίσημα κυβερνητικά και ακαδημαϊκά έγγραφα (Κείμενο Διαβούλευσης για την τριτοβάθμια παιδεία του Υπουργείου Παιδείας, Πρακτικά της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Εισήγηση του κ. Γρυσπολάκη στο συνέδριο των Πρυτάνεων για το χωροταξικό των Πανεπιστημίων, Πόρισμα της Επιτροπής των “σοφών”) το μέλλον που επιφυλάσσεται για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας είναι πρόδηλο.
Η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εμμένει στο αίτημα της και καλεί τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να πράξει αμέσως μετά την περίοδο των διακοπών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της πόλης, αυτό που όφειλε να πράξει την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι ώστε το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, να ενημερωθούν από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αλλά και να ληφθεί απόφαση, η οποία με σαφήνεια θα ξεκαθαρίζει ότι η τοπική κοινωνία δεν θα ανεχθεί την εφαρμογή κανενός σχεδίου, το οποίο θα οδηγεί στην κατάργηση του Πανεπιστημίου.
Η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ γνωρίζει ότι οι Ειδικοί Γραμματείς των Υπουργείων έρχονται και παρέρχονται. Εκείνο που μένει δεν είναι οι διαβεβαιώσεις, που στην συγκεκριμένη περίσταση ούτε καν δίνονται, αλλά οι μεθοδεύσεις που εξελίσσονται. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε αυτές οι μεθοδεύσεις να μας οδηγήσουν σε ένα “εκρεμμές Πανεπιστήμιο ή σε ένα Πανεπιστήμιο εκρεμμές ανάμεσα στην Πάτρα και τα Γιάννενα”, όπως καταληκτικά σημείωσε ο κ. Καζαντζής στην τοποθέτησή του.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ