tromaktiko: Πλουτώνιο εντοπίστηκε για δεύτερη φορά στη Φουκουσίμα

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πλουτώνιο εντοπίστηκε για δεύτερη φορά στη Φουκουσίμα



Πλουτώνιο σε τέσσερα σημεία της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας στη Φουκουσίμα εντοπίστηκε για δεύτερη φορά στο έδαφος....Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι βρέθηκε πλουτώνιο 238, 239 και 240, σε πέντε δείγματα που ελήφθησαν στις 21 και 22 Μαρτίου στο χώρο της μονάδας, αλλά αυτή η χαμηλή συγκέντρωση δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Σήμερα, η Tepco ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι παρόμοιες ποσότητες πλουτωνίου είχαν εντοπιστεί σε τέσσερις δειγματοληψίες που έγιναν στις 25 και 28 Μαρτίου, από τις οποίες οι τρεις στο ίδιο σημείο, όπως και κατά την πρώτη επιθεώρηση.

«Είναι πιθανό ότι ένα μέρος από αυτό το πλουτώνιο προέρχεται από τους αντιδραστήρες της μονάδας», διευκρίνισε η Tepco.

Οι εργαζόμενοι στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα κατάφεραν να κλείσουν τη ρωγμή και να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όμως, χθες αναγκάστηκαν να ρίξουν 11,5 εκατομμύρια λίτρα μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στη θάλασσα επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα αποθήκευσης του.

Για να λυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα, οι ιαπωνικές αρχές άρχισαν σήμερα να μετακινούν προς τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μια τεράστια χαλύβδινη πλωτή πλατφόρμα με στόχο να αποθηκεύσουν στις δεξαμενές της νερό μολυσμένο από ραδιενεργά σωματίδια.

Η εν λόγω κατασκευή, η οποία αποκαλείται «mega-float», πρόκειται να μετακινηθεί από το λιμάνι της επαρχίας Σιζουόκα, στο οποίο βρίσκεται, στη Γιοκοχάμα, όπου θα υποστεί προσαρμογές για να χρησιμοποιηθεί στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα.

Η πλωτή πλατφόρμα, η οποία πρόκειται να φτάσει στις 16 Απριλίου στη Φουκουσίμα, μπορεί να χωρέσει 10.000 τόνους.

Έχει μήκος 136 μέτρα και πλάτος 46 μέτρα και χρησιμοποιούνταν σαν πλωτό νησί για διαγωνισμούς ψαρέματος.

Οι μηχανικοί της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, αγωνίζονταν σκληρά εδώ και ημέρες, στη σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ, μέχρι να πετύχουν να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού ύδατος, που διέφευγε από ρήγμα εύρους 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.

tanea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!