Μια λύση -σύμφωνα με τον Ρέντσι- η οποία επιτρέπει την εξυπηρέτηση χιλιάδων ιταλών και ξένων τουριστών και η οποία στηρίζει την οικονομία.
Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας, όμως, Cgil Cisl και Uil, αποφάσισαν να απαντήσουν με κήρυξη απεργίας, την Πρωτομαγιά, πάντα, στον τομέα του εμπορίου.
"Η μάχη της Πρωτομαγιάς, είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου κεφαλαίου, που συνδέεται με ηθικές, κοινωνικές και θρησκευτικές αξίες που αφορούν εκατομμύρια εργαζόμενους", αναφέρεται σε ανακοινωθέν των συνδικάτων.
Από την μεριά της, η Σουζάννα Καμούσο, γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Cgil, έκανε λόγο για "μια πρωτοβουλία που μπορεί να εκληφθεί ως πρόκληση, μέρος των συνεχών προσπαθειών του Ρέντσι να εξασφαλίσει προβολή από τα μέσα ενημέρωσης".
Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας (στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του να κερδίσει το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού των προοδευτικών) απάντησε ότι " Cgil, η Cisl και η Uil, τότε, θα πρέπει να μας εξηγήσoυν για ποιο λόγο, υπάρχουν εργαζόμενοι, που απασχολούνται, την Πρωτομαγιά, για τις ανάγκες του συνδικάτου. Όπως συμβαίνει, παραδείγματος χάρη, με όσους δουλεύουν για να στήσουν την εξέδρα της καθιερωμένης πρωτομαγιάτικης συναυλίας, στην πλατεία Σαν Τζοβάννι της Ρώμης".
Στο μεταξύ, και δεκάδες άλλοι, μικρότεροι δήμοι της περιοχής της Τοσκάνης, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του φλωρεντινού δημάρχου.