tromaktiko: Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Καθαριότητα

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Καθαριότητα



Τις προτάσεις της παράταξης «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» προκειμένου να δοθεί λύση στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την πόλη του Πειραιά, αυτό της Καθαριότητας, και να... αυξήσει τη συμμετοχή της πόλης στην Ανακύκλωση παρουσίασε κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ο Γιάννης Μίχας.
Όπως σημείωσε ο κ. Μίχας η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα προβληματική, παρά τις δεσμεύσεις της διοίκησης για Καθαρό Πειραιά και παρά το γεγονός ότι οι δημότες καταβάλλουν από τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε ολόκληρη την Αττική (2,11 € ανά τ.μ.).

Ωστόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και οι επιδόσεις του Δήμου στην ανακύκλωση να βελτιωθούν μέσα από τρεις πολύ συγκεκριμένους στόχους:
Τη μείωση των ποσοτήτων των σκουπιδιών που οδηγούνται στους κάδους
Την αύξηση των ποσοτήτων των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν
Την αποτροπή υγειονομικής ή μη ταφής όλων εκείνων των αποβλήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή άλλων χρήσιμων προϊόντων

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πρότεινε την τοποθέτηση επιπλέον μπλε κάδων, τη δημιουργία πράσινων σημείων στην πόλη, όπου θα συλλέγονται σε ειδικούς χώρους οικιακά απόβλητα, ογκώδη αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να μην απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε ιδιωτικούς και ακάλυπτους χώρους, την τοποθέτηση μονάδας κομποστοποίησης προκειμένου να αξιοποιούνται υλικά που προσφέρονται, για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών προϊόντων.

Για να επιτύχει η προσπάθεια ο κ. Μίχας σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών, ούτως ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια μείωσης του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων με συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, δηλαδή στα ίδια τα νοικοκυριά.

Ο κ. Μίχας έκανε λόγο και για τις ειδικές παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών που παράγονται σε χώρους συγκέντρωσης πληθυσμού, όπως είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης, τα συγκεντρωμένα κέντρα διασκέδασης, τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο Πειραιά προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε περίπτωσης.

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι στα σχολεία που προσφέρονται για γόνιμες πρωτοβουλίες ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πέραν της τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης μπορούν να αναληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες από τον Δήμο όπως να βραβεύεται το σχολείο ή η τάξη που παράγει τους μεγαλύτερους όγκους ανακύκλωσης ή να οργανώνονται συστηματικές επισκέψεις για εκπαιδευτικούς λόγους σε κέντρα ανακύκλωσης, ενεργειακούς σταθμούς αξιοποίησης αποβλήτων, ΧΥΤΑ, μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μίχας προς τη διοίκηση του Δήμου για τη βελτίωση του επιπέδου της Καθαριότητας περιλαμβάνονται ακόμη η εφαρμογή εβδομαδιαίου προγράμματος πλύσης οδών, πλατειών, πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, ζωνών εμπορίου, η τοποθέτηση ειδικών κάδων για την απόρριψη αποτσίγαρων αλλά και κάδων για την περισυλλογή των περιττωμάτων των κατοικιδίων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, σε σημεία της πόλης με υψηλή επισκεψιμότητα, επιχειρήσεις καθαρισμού και απολύμανσης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και οικοπέδων του Πειραιά που έχουν μετατραπεί σε απειλή για τη δημόσια υγεία, η άμεση απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, αλλά και για την αποσυμφόρηση του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης, ο καθαρισμός των ακτών και των παράκτιων σημείων του Πειραιά όπως και των αρχαιολογικών χώρων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τέλος η δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής Γραμμής του Δημότη, για καταγγελίες, παράπονα, αιτήματα και προτάσεις σε θέματα καθαριότητας.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Μια πόλη που θα έπρεπε να αποτελεί τη βιτρίνα της χώρας και παράδειγμα προς μίμηση αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων, παράγει μια εικόνα που υπονομεύει κάθε δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών και προώθησης των υπηρεσιών και των συμφερόντων της. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Εάν η διοίκηση δείξει αλλαγή στη νοοτροπία, οι πολίτες θα ακολουθήσουν. Εάν εμείς κάνουμε την αρχή η πόλη μπορεί να αλλάξει. Οι πολίτες θέλουν να δουν έναν ομορφότερο και καθαρότερο Πειραιά. Οι πολίτες θέλουν να καμαρώσουν έναν ομορφότερο και καθαρότερο Πειραιά. Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει μια καθαρή πόλη βασισμένη σε σύγχρονες μεθόδους αποκομιδής απορριμμάτων και στη φιλική στο περιβάλλον συμπεριφορά των δημοτών του. Ο στόχος είναι δύσκολος, δεν είναι όμως ανέφικτος. Αρκεί να κάνουμε μια νέα αρχή με σεβασμό στο περιβάλλον, στην πόλη και στα χρήματα που καταβάλλουν γι’ αυτό τον σκοπό οι συμπολίτες μας».


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!