Το Ισραήλ ζητεί από τον δικαστή...
Γκόλντστοουν, που ήταν εισηγητής της έκθεσης για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, να «ζητήσει συγγνώμη», μετά το άρθρο του πως «θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό έγγραφο, αν γνώριζε τότε αυτά που γνωρίζει σήμερα». Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από τον ΟΗΕ υπεράσπσιση της έκθεσης.
Ειδικότερα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι θα ήταν «πρέπον» ο Γκόλντστοουν να ζητήσει συγγνώμη, καθώς την Παρασκευή ο δικαστής δήλωσε ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, αντίθετα με τους προηγούμενους ισχυρισμούς του, το Ισραήλ δεν σκότωσε εσκεμμένα αμάχους.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε λίγο νωρίτερα για την έκθεση Γκόλντστοουν ότι «θα πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι αχρήστων της ιστορίας».
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Washington Post ο νοτιοαφρικανός δικαστής είχε επισημάνει πως η έκθεση «θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό έγγραφο αν γνώριζε τότε αυτά που γνωρίζει σήμερα».
Ο ίδιος τόνισε πως αν το εβραϊκό κράτος είχε συνεργαστεί μαζί του την εποχή εκείνη, θα μπορούσε να του αποδείξει ότι δεν στόχευε σκόπιμα αμάχους. Ο Γκόλντστοουν πρόσθεσε ότι υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα οποία εμπλέκονται μεμονωμένοι στρατιώτες, όμως έρευνες που διεξήχθησαν από τον ισραηλινό στρατό και αναγνωρίστηκαν από τον ΟΗΕ, «καταδεικνύουν ότι δεν ήταν μέρος της πολιτικής (του Ισραήλ) να στοχεύει εσκεμμένα άμαχους».
Ο δικαστής Γκόλντστοουν ήταν πρόεδρος της επιτροπής που το 2009 συνέταξε έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην οποία αναφερόταν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ευθύνονται για «εγκλήματα πολέμου» και ίσως για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στα τέλη του 2008.
Η έκθεση ζητούσε και τις δύο πλευρές να ερευνήσουν τις κατηγορίες αυτές και στην περίπτωση που δεν το κάνουν, να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να φέρουν Ισραηλινούς αξιωματούχους ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης. «Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό Israel radio.
Ο Λίμπερμαν χαρακτήρισε επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «το πιο αντι-ισραηλινό σώμα σε όλο τον κόσμο, μόνος στόχος του οποίου είναι να αμαυρώσει το όνομα του Ισραήλ». Παρόλα αυτά δεν παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος το Ισραήλ να αρνηθεί να συνεργαστεί με την επιτροπή Γκόλντστοουν. Αυτό θα δημιουργούσε «το χειρότερο προηγούμενο», επισήμανε.
Από την άλλη, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τον ΟΗΕ να υπερασπιστεί την έκθεση. Ο Γιάσερ Ράμπο, σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, επέμεινε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» στη διάρκεια της επιχείρησης του 2008.
«Ο δικαστής Γκόλντστοουν δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοιες δηλώσεις», δήλωσε ο Ράμπο στο ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Palestine.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι χαρακτήρισε «πολύ περίεργη» την αλλαγή στάσης του Γκόλντστοουν. «Είναι πολύ περίεργο που ο Γκόλντστοουν ξαφνικά παίρνει πίσω το περιοχόμενο της έκθεσης και δηλώνει ότι αποδέχεται τα γεγονότα όπως τα παρουσιάζει το Ισραήλ. Είναι πραγματικά πολύ περίεργο», παρατήρησε
nooz.gr