κατρακύλα που έχουν πάρει οι τιμές των ντόπιων αμνοεριφίων παρά τις δραματικές αυξήσεις των ζωοτροφών.
Η αυξημένη παραγωγή ως αποτέλεσμα της μη υλοποίησης του σχεδίου θανάτωσης των ζώων στα πλαίσια της τρομώδους νόσου, αλλά και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι είναι πιεσμένοι από τους προμηθευτές των ζωοτροφών, τους αναγκάζουν να πωλήσουν τα ζώα τους όσα-όσα στους χονδρέμπορους κρέατος, ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Και όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή είναι αποτρεπτικές οι τιμές για εισαγωγές ζώων και κρέατος από την Ελλάδα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι παραδοσιακές χώρες που προμήθευαν την Ελλάδα με ζωντανά ζώα όπως είναι η Βουλγαρία και η Αλβανία, φέτος έχουν διαθέσει την παραγωγή τους στην Τουρκία, και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές.
Αποτέλεσμα η μέση χονδρική τιμή του κρέατος στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στα €6,30 το κιλό, ενώ τα ντόπια αρνιά τα προμηθεύονται τα κρεοπωλεία προς €7.
Σήμερα οι τιμές καταναλωτή προσφέρονται από €7,99 - €13 το κιλό με τα πλείστα κρεοπωλεία και κρεοπωλεία στις υπεραγορές να πωλούν τα αμνοερίφια από €10 - €12 το κιλό.
Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους της αγοράς η οικονομική κρίση δεν αναμένεται να επηρεάσει την κατανάλωση κρέατος την περίοδο του Πάσχα.
Και ενώ οι τιμές των αμνοεριφίων κινούνται σε λογικά επίπεδα, από την άλλη τόσο το χοιρινό, όσο και το κοτόπουλο πωλούνται σε αυξημένες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι. Το χοιρινό διατίθεται από €4 έως €5,50 το κιλό, ενώ την ίδια ώρα το κοτόπουλο από €3,50 - €4,50 το κιλό.
Οι τιμές είναι συγκρατημένες όπως φαίνεται και μέσα από το παρατηρητήριο τιμών συνοικιακών κρεοπωλείων που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου. Μάλιστα μέσα από την έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου παρουσιάζονται σε ξεχωριστό πίνακα και οι επιχειρήσεις που αισχροκερδούν σε βάρος του καταναλωτή, πωλώντας τα διάφορα κρέατα σε αυξημένη τιμή. Όπως φαίνεται μέσα από το παρατηρητήριο η πλειοψηφία των κρεοπωλείων πωλεί τα διάφορα κρέατα στη μέση τιμή που διαμορφώνεται.