tromaktiko: «Ξέπλυμα» δαπανών μεταξύ ιερέα και δημοτικής επιχείρησης!

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Ξέπλυμα» δαπανών μεταξύ ιερέα και δημοτικής επιχείρησης!



Συμπληρωματική απολογία έδωσε στις 8 Απριλίου ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου κ. Μ. Κωτούλα ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Καλυθιών, ιερέας...
Μ. Κουτσονούρης, που ενεπλάκη σε υπόθεση "ξεπλύματος" δαπανών της Δημοτικής Επιχείρησης Yδρευσης και Αποχέτευσης Καλλιθέας. Την περασμένη Τρίτη θα απολογηθεί συμπληρωματικώς και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Ευάγγελος Τσαλίκης.
Αμφότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους την 17η Νοεμβρίου 2010 ενώ σε βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις για απιστία περί την υπηρεσία κατ΄εξακολούθηση με χρήση ιδιαιτέρων τεχνασμάτων σε συνδυασμό με το Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου που την επέστρεψε εκ νέου στην Ανακρίτρια καθώς κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την εφαρμογή της επιβαρυντικής διάταξης του Ν. 1608/50.
Εν πάση περιπτώσει, όπως έγραψε η "δ", την έρευνα προκάλεσε καταγγελία σύμφωνα με την οποία με τη χρήση πλασματικού ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης εκκλησιαστικού ακινήτου, το οποίο κατατέθηκε στη ΔΟΥ Ρόδου, εξασφαλίστηκε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων ύψους 28.405,76 ευρώ ετησίως για την καταβολή εικονικών ισόποσων μισθωμάτων στον Ιερό Ναό από την επιχείρηση του Δήμου Καλλιθέας.
Μεταξύ συγκεκριμένα της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Καλλιθέας υπεγράφη την 1η Δεκεμβρίου 2003 ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μίσθωση του ισογείου και του πρώτου ορόφου ακινήτου συνολικού εμβαδού 250 τ. μ. ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού για τη στέγαση της επιχείρησης με το οποίο καθοριζόταν το μηνιαίο μίσθωμα στο ποσό των 2.450,48 ευρώ μηνιαίως.
Πριν από την υπογραφή ωστόσο του ως άνω μισθωτήριου συμβολαίου φέρεται να είχε εξασφαλιστεί με σύμφωνη γνώμη του προέδρου της εκκλησιαστικής επιτροπής, ιερέα κ. Μ. Κουτσονούρη, η καταβολή στην εκκλησιαστική επιτροπή του μισού του ως άνω μηνιαίου μισθώματος.
Ο ιερέας φέρεται συγκεκριμένα να εισέπραττε το εικονικό ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωμα από το Δημόσιο Ταμείο και να επέστρεφε τα μισά χρήματα, σε στέλεχος της δημοτικής επιχείρησης, προκειμένου να διατεθούν σε σκοπούς που δεν προέβλεπε το δημόσιο λογιστικό.
Το σχέδιο «ξεπλύματος» παράνομων δαπανών περιγράφεται μάλιστα λεπτομερώς σε εισήγηση-αναφορά, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2005, που φέρει υπογραφή του ιερέα αλλά και σφραγίδα της εκκλησιαστικής επιτροπής.
Οκτώ ημέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο ιερέας έσπευσε να προσβάλει ως πλαστό το ως άνω έγγραφο ενώ εξεταζόμενος ενόρκως τον Μαϊο του 2007 δήλωσε απολύτως σίγουρος ότι δεν το υπέγραψε. Στην ίδια κατάθεση του επεσήμανε εξάλλου ότι το πραγματικό μίσθωμα του ακινήτου ήταν 1.225 ευρώ.
Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου υποβλήθηκε ωστόσο χθες πραγματογνωμοσύνη της δικαστικής γραφολόγου κ. Μάγδας - Μαρίας Καμπούρη, που διορίστηκε από τον Πταισματοδίκη Ρόδου. Σύμφωνα με τη δικαστική γραφολόγο η υπογραφή στο επίμαχο έγγραφο είναι γνήσια υπογραφή του ιερέως, τεθείσα με το χέρι του κανονικά σε χρόνο μεταγενέστερο της σύνταξης του περιεχομένου του επίδικου εγγράφου και σύμφωνα με τις γραφικές και υπογραφικές του συνήθειες, ενώ η σφραγίδα που συνοδεύει την υπογραφή του είναι πράγματι η αυθεντική της εκκλησιαστικής επιτροπής Καλυθιών.
Ο ιερέας απολογούμενος ενώπιον της Ανακρίτριας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι το περιεχόμενο της αναφοράς που φέρεται να συνέταξε ο ίδιος δεν το αναγνωρίζει και δεν το αποδέχεται ενώ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει με ποιο δόλιο τρόπο υφαρπάχτηκε η υπογραφή του σ΄αυτό το κείμενο.
Υποστήριξε παραπέρα ότι η μίσθωση των γραφείων της Εκκλησίας από την ΔΕΥΑΚ δεν ήταν πλασματική, ούτε εικονική και ότι έγινε για να καλύψει η ΔΕΥΑΚ τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών της, το δε ύψος του μισθώματος ετύγχανε της εγκρίσεως της εκκλησιαστικής επιτροπής και του μητροπολίτη Ρόδου.
Υποστήριξε επιπλέον ότι από μόνος του ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαθέσει μέρος των χρημάτων που εισέπραξε η Εκκλησία στους εργάτες της ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι, παρά το φόρτο εργασίας τους, εκτός ωραρίου για αρκετό καιρό εργάστηκαν και για λογαριασμό της Εκκλησίας και προς εξυπηρέτησή της για τη δημιουργία δικτύου ύδρευσης στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Καλυθιών.
Ο κ. Τσαλίκης από την άλλη αφού επιβεβαίωσε τα ανωτέρω τόνισε ότι ο ιερέας την 8η Δεκεμβρίου 2003 δώρισε το ποσό των 12.700 ευρώ μετά την είσπραξη επιταγής ποσού 30.464, 37 ευρώ στους εργάτες της ΔΕΥΑΚ. Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Φλεβάρης και Β. Καταβενάκης.

dimokratiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!