tromaktiko: Το πρώτο τηλεχειριστήριο τηλεόρασης είχε επτά λειτουργίες!

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Το πρώτο τηλεχειριστήριο τηλεόρασης είχε επτά λειτουργίες!



Τα σημερινά τηλεχειριστήρια των τηλεοράσεων είναι ένας χαμός από εκατομμύρια κουμπιά, χωμένα σε μια βασικού σχήματος, πλαστική (συνήθως) θήκη.

Το 1961 όμως, η RCA Victor ήταν η πρώτη τηλεόραση με ασύρματο τηλεχειριστήριο, το οποίο μάλιστα διέθετε επτά λειτουργίες.
Και οι επτά λειτουργίες παρείχαν “ώρες αγνής απόλαυσης” ή τουλάχιστον έτσι διατεινόταν η σχετική διαφημιστική επίδειξη.
Παρότι έχω πια σταματήσει να προσπαθώ να καταλάβω, γιατί το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης μου χρειάζεται δύο σετ κουμπιών για τα κανάλια και τον ήχο, το τηλεχειριστήριο της RCA Victor είχε μόνο επτά λειτουργίες για τη ρύθμιση της απόχρωσης, του χρώματος, της φωτεινότητας, του ήχου, της μικρομετρικής ρύθμισης, της επιλογής καναλιού και φυσικά το άναμμα και σβήσιμο της τηλεόρασης, όλα από την άνεση της πολυθρόνας σας.
Δεν πρόκειται να πω τίποτα για την RCA Victor, όσον αφορά το “υπέροχο περίβλημά της” ή το γεγονός ότι το τηλεχειριστήριο της ονομαζόταν “ασύρματος μάγος ηλεκτρονικού απομακρυσμένου ελέγχου” (φαίνεται ότι στις εταιρίες ηλεκτρονικών άρεσε να χρησιμοποιούν πραγματικά μεγάλες και “πολύπλοκες” ονομασίες, για να ακούγονται πολύ τεχνολογικές).
Το γεγονός είναι ότι χωρίς αυτό παλιό κουτί με κουμπιά, ακόμα θα σηκωνόμασταν από τον καναπέ μας (ή θα χρησιμοποιούσαμε αυτό το ραβδί του τεμπέλη) για να αλλάξουμε κανάλι, να αυξήσουμε τον ήχο ή - θεός φυλάξοι - να τη σβήσουμε με το χέρι.
Από την άλλη, η εφεύρεση του τηλεχειριστηρίου έφερε μαζί και την απελπισία που έρχεται όταν το χάνεις, καθώς και τις μάχες για το ποιος θα το κρατάει (υπάρχει ένας καλός αριθμός διαμαχών σχετικών με αυτά, τις οποίες θα ήμουν πολύ χαρούμενος να μην έχω ζήσει).
Αν μη τι άλλο, το βίντεο παρακάτω είναι μια διασκεδαστική ανάμνηση και νοσταλγική υπενθύμιση των τεχνικών διαφήμισης της παλιάς σχολής.

http://www.dailytech.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!