tromaktiko: Ο καιρός το Σαββατοκύριακο απο τον Καλλιάνο Ιωάννη

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο απο τον Καλλιάνο Ιωάννη



Σάββατο 9 Απριλίου
Καλές οι καιρικές συνθήκες και για την αυριανή ημέρα, αφού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας...
καθιστώντας άκρως ανοιξιάτικο το σκηνικό του καιρού. Πιο συγκεκριμένα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες σε περιοχές των νομών Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βόρειας Εύβοιας, Ανατολικής Αττικής αλλά και στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Στα υπόλοιπα θαλάσσια και χερσαία τμήματα της επικράτειας, ο ουρανός θα είναι καταγάλανος. Οι νεφώσεις στις προαναφερθήσες περιοχές, με το πέρασμα της ημέρας και πλησιάζοντας προς το μεσημέρι, σιγά σιγά θα διαλύονται και θα περιορίζονται μόνο σε περιοχές των νοτίων τμημάτων του Αιγαίου και της Κρήτης. Έτσι θα συνεχιστέι η κατάσταση μέχρι και τις βραδινές ώρες, οπου σιγά σιγά κατα τις 8-9 το βράδυ θα συννεφιάσει σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και Ανατολικής Θεσσαλίας, νεφώσεις οπου όσο πλησιάζουν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, θα πυκνώσουν πολύ γρήγορα και θα επεκταθούν κυρίως σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης (νότια τμήματα), Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Λαρίσσης, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας αλλά και Σποράδων, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις κατά τόπους λίγο πιο έντονες σε όλους τους νομούς που προαναφέρθηκαν κυρίως 2-3 ώρες μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προς τα ξημερώματα της Κυριακής. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, θα εξακολουθήσει ο ουρανός να είναι καθαρός.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 βαθμούς στην Βόρεια Ελλάδα, τους 22-23 βαθμούς στα Δυτικά, τους 24 στα Κεντρικά (σε περιοχές των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και Λαρίσσης η θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμα και τους 26-27 βαθμούς) και στα Νότια τους 20-21 (στα νότια τμήματα του νομού Λακωνίας θα αγγίξει τους 24-25 βαθμούς)

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν παντού απο Δ-ΒΔ διευθύνσεις εντάσεως 3-5 μποφόρ στο Ιόνιο και 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ στο Αιγάιο. Στα νότια τμήματα του Αιγαίου και συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στο νότιο άκρο της Πελοποννήσουν και της ΒΔ Κρήτης καθώς και νότια της Κρήτης, η ένταση των ανέμων τοπικά και για λίγη ώρα το μεσημέρι θα αγγίξει ενδεχομένως ακόμα και τα 7 μποφόρ.


Κυριακή 10 Απριλίου

Αφού διαλυθούν προς τις πρώτες ώρες της ημέρας, οι νεφώσεις που θα δώσουν ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις τα ξημερώματα της Κυριακής στις περιοχές που αναφέρθηκαν, τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και έτσι πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Μόνο σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, του Κεντρικού Αιγαίου αλλά και της Πελοποννήσου, θα επιμείνει ο "συννεφιασμένος" κατά τόπους ουρανός και έτσι δεν αποκλείται, να βρέξει τοπικά και ασθενώς αρχικά σε περιοχές του Κεντρικού Αιγαίου και προς το βράδυ στα παράκτια τμήματα του Νομού Μεσσηνίας αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές των νοτίων τμημάτων του Ιονίου. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατούν ανοικιάτικες συνθήκες, απουσία νεφών και παρουσία καταγάλανου ουρανού.


Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με το Σάββατο και έτσι θα φτάσει τους 19 βαθμούς στην Βόρεια Ελλάδα, τους 22-23 βαθμούς στα Δυτικά, τους 20 βαθμούς στα Κεντρικά (τοπικά στην Θεσσαλία και την Αττική θα φτάσει τους 21-22 βαθμούς) και τους 19-20 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα στα Νότια.


Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν κυρίως απο Β/ΒΔ διευθύνσεις εντάσεως 5-7 μποφόρ στο Ιόνιο (τοπικά ίσως και 8 μποφόρ προς το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας) και 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ (στα Νότιο-Ανατολικά τμήματα του Αιγαίου) στο Αιγαίο.

Με εκτίμηση,

Καλλιάνος Ιωάννης
Μαθηματικός - Μετεωρολόγος Παρ. Ε.Μ.Υ
MSc Industrial Mathematics - Εφαρμ. Μαθηματικά
MSc Telecommunications - Τηλεπικοινωνίες
Προσωπικό blog : http://www.kairos1.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!