tromaktiko: Πληρώνουν και απ' την τσέπη τους...

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πληρώνουν και απ' την τσέπη τους...



Τι δεν κάνει ένα παιδί, όταν βλέπει τηλεόραση
Tα θέματα που απασχολούν τους παιδιάτρους και τους παιδοψυχολόγους σχετικά με το πόσο και πως παρακολουθεί ένα παιδί τηλεόραση...
στην καθημερινότητά του είναι πολλά. Αυτό που βασικά τους προβληματίζει περισσότερο είναι η παθητική στάση που ενισχύεται από την πολύωρη και χωρίς επιλεκτική διάθεση χρησιμοποίηση της τηλεόρασης.
Την επόμενη φορά που το παιδί σας βλέπει τηλεόραση αναρωτηθείτε: «Τι κάνει;» ή ακόμα καλύτερα προσπαθήστε να βρείτε «τι δεν κάνει;»!
Με το να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση, τα παιδιά χάνουν τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να έχουν για να περισσότερη ενεργή πνευματική δραστηριότητα, για συναισθηματική, καλλιτεχνική και σωματική ανάπτυξη.
Αντί λοιπόν εκείνες τις ώρες να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, να διαβάζουν (τα μεγαλύτερα) ένα ωραίο βιβλίο, να συνδιαλέγονται με συνομήλικους, να ασκούνται με ένα σπορ, επιλέγουν να βλέπουν τηλεόραση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Τα παιδιά που έχουν αναπτύξει κάποια κριτική ικανότητα απέναντι στην τηλεόραση, συνήθως είναι παιδιά οικογενειών που επιλέγουν τα προγράμματα που θα δουν.
Κανείς εξάλλου δεν αμφισβητεί ότι η τηλεόραση μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο μόρφωσης και πολύπλευρης καλλιέργειας παρακολουθώντας προγράμματα υψηλής ποιότητας (αξιόλογες ταινίες, εκπομπές ενημέρωσης, ντοκιμαντέρ, τηλεπαιχνίδια γνώσεων κλπ).
Ωστόσο, το σύνηθες είναι ότι η πολύωρη και ανεξέλεγκτη τηλεθέαση δεν έχει θετικές συνέπειες στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.
Τα παιδιά δεν καταφέρνουν να αναπτύξουν το κριτικό τους πνεύμα και τη λογική τους μια και δεν αναλύουν όσα βλέπουν, αλλά απλά βομβαρδίζονται από εικόνες που τα εντυπωσιάζουν.
Φυσικά δεν αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους, αφού ακόμα και αν παρακολουθούν τηλεόραση μαζί με άλλους, μικρούς ή μεγάλους, δεν υπάρχει το στοιχείο της διαδραστικότητας, ενώ δεν εξασκούν μαζί με το μυαλό και το σώμα τους.
Οι γονείς από τη μεριά τους φέρονται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το πόσο τηλεόραση βλέπουν τα παιδιά τους, αλλά αν το καλοσκεφτούν εκείνοι ευθύνονται για τη κακή συνήθεια που απέκτησαν!
Η στάση των γονιών απέναντι στην τηλεόραση αποτελεί παράδειγμα για τα παιδιά, που συνήθως βλέπουν και πράττουν ανάλογα.

mother.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!