tromaktiko: ΑΚΕΛ: Μικροκομματικές προσεγγίσεις και φανατισμός οι χειρότεροι σύμβουλοι στο Κυπριακό

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΑΚΕΛ: Μικροκομματικές προσεγγίσεις και φανατισμός οι χειρότεροι σύμβουλοι στο Κυπριακό



Το ΑΚΕΛ στηρίζει τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος αναφέρθηκε στη...
σημασία της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, λέγοντας ότι ''η ιστορία του Κυπριακού θα έπρεπε να μας είχε ήδη διδάξει ότι οι μικροκομματικές προσεγγίσεις και ο φανατισμός υπήρξαν οι χειρότεροι σύμβουλοι και οδήγησαν την Κύπρο στο χείλος του γκρεμού'' και ότι ''το χειρότερο από όλα είναι ότι διαπιστώνουμε πως απουσιάζει η πολιτική βούληση για να υπάρξει ενότητα''.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''ο αγώνας του λαού μας για λύση και επανένωση διεξάγεται μέσα σε δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, απότοκο της 'νέας τάξης' πραγμάτων, περιβάλλον το οποίο οδηγεί στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού σε βάρος του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα συμφέροντα των λαών'', προσθέτοντας ότι ''το Κυπριακό αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του γεγονότος''.

''Για το ΑΚΕΛ, η λύση του Κυπριακού δεν είναι σύνθημα κενό. Δεν είναι σύνθημα που στοχεύει απλώς να χαϊδέψει τα αυτιά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι στόχος ζωής'', είπε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΑΚΕΛ για να αναδεικνύει το Κυπριακό ως θέμα εισβολής, κατοχής, ξένων επεμβάσεων, παραβίασης της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ''από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εργάζεται αδιάκοπα και με στοχοπροσήλωση για τη λύση του Κυπριακού'' και ''το ΑΚΕΛ χαιρετίζει και στηρίζει την πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση''.

Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίτευξη λύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που να βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, προσθέτοντας ότι ''σήμερα ορισμένοι πολιτικοί επιχειρούν να υποσκάψουν τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία ως μορφή λύσης, επιχειρούν να παραπλανήσουν τον κυπριακό λαό, προβάλλοντας ιδεατές πλην ανέφικτες λύσεις, τις οποίες βαφτίζουν 'ευρωπαϊκές' ''.

''Δυστυχώς, δεν λένε καθαρά στον κυπριακό λαό ότι διαφωνούν με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Αντιθέτως, καμουφλάρουν τις θέσεις τους και ασκούν ισοπεδωτική κριτική στον Πρόεδρο, αποκρύβοντας ότι αφετηρία για αυτήν είναι η διαφωνία τους με την προτεινόμενη λύση. Το ΑΚΕΛ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να στηρίζει τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, όπως έχει συμφωνηθεί από την ε/κ πλευρά διαχρονικά, όπως έχει συμφωνηθεί με την τ/κ και διεθνή κοινότητα, στη βάση την οποία υποστηρίζουν τόσο ο ΟΗΕ, αλλά και η ΕΕ'', είπε.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις ''σοβαρές δυσκολίες στις συνομιλίες'' λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς, λέγοντας ότι ''όλα αυτά μας αποκαρδιώνουν, αλλά δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν και ότι ''αλλαγή πλεύσης της ε/κ πλευράς, είτε όσον αφορά τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης είτε της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Εθνη, δηλαδή της κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει''.

Οσον αφορά το πόρισμα της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, είπε ότι ''ανέδειξε τις πικρές αλήθειες για τις οποίες το ΑΚΕΛ χρόνια πριν είχε μιλήσει στον κυπριακό λαό'', και ανέφερε ότι όσοι σήμερα δαφνοστεφανώνουν όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία και την υλοποίηση των εγκληματικών σχεδίων σε βάρος της Δημοκρατίας, της Κύπρου και του κυπριακού λαού, ''προκαλούν το αίσθημα και τη μνήμη του κυπριακού λαού και δεν επιτρέπουν στο λαό να έχει την ηθική, έστω, ικανοποίηση της παραδοχής ότι αυτοί που εγκλημάτησαν σε βάρος του τόπου μας δεν τιμώνται ως ήρωες''.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη συνεπή και αποφασιστική πολιτική αρχών που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας'' και ότι ''θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να προωθούμε όλες τις προσπάθειες που συνηγορούν στην επίτευξη προόδου, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε διεθνές βήμα για να αναδείξουμε την ειλικρινή πολιτική μας βούληση για λύση του προβλήματος και θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στους φίλους μας διεθνώς, αλλά και στην ίδια την Τουρκία με στόχο να πείσουμε για τα οφέλη που και η ίδια θα έχει με τη λύση του Κυπριακού''.
Οσον αφορά το θέμα της διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''κάτι τέτοιο θα είναι επωφελές μόνο εφόσον θα έχουμε καταλήξει σε ακτίνα συμφωνίας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού'', προσθέτοντας ότι ''έχει τεράστια σημασία ως ε/κ πλευρά να επαναβεβαιώνουμε την πολιτική μας βούληση και θέληση για λύση''.
Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι ''θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με την τ/κ κοινότητα'', προσθέτοντας ότι ''θα συνεχίσουμε να τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας στις προοδευτικές τουρκοκυπριακές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις διατράνωσαν τη θέληση τους για απαλλαγή από την κατοχή και για λύση του Κυπριακού, και θα συνεχίσουμε να κοιτάζουμε τον κυπριακό λαό στα μάτια, με το δικαίωμα που μας δίνει η κρυστάλλινη ιστορία μας, η γεμάτη αγώνες και θυσίες προς όφελος του κυπριακού λαού πορεία μας, μιλώντας με τη γλώσσα της αλήθειας''.

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το γεγονός ότι δεν θα γίνει τώρα η τριμερής συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη αποτελεί απόδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, και απηύθυνε έκκληση για άσκηση επιρροής προς την Τουρκία για αλλαγή της στάσης της.
Σε ερώτηση γιατί δεν επιτεύχθηκε λύση του Κυπριακού ενόσω ήταν ηγέτης της τ/κ κοινότητας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εάν ο λόγος ήταν η στάση ορισμένων ε/κ πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''θα ήταν μεγάλο λάθος να αρχίσουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες στη δική μας πλευρά'' και ότι ο λόγος που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ήταν η επιβολή των θέσεων της Τουρκίας στην τ/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη στάση ε/κ πολιτικών δυνάμεων είναι η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και η αποδυνάμωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς ποιες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν τη λύση που επιδιώκει και το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κόμμα και κάποιες μεμονωμένες προσωπικότητες, οι άλλες δυνάμεις στηρίζουν την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους.

Σε ερώτηση εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ειλικρινής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό θα φανεί στην πράξη, προσθέτοντας ότι αν και έχει διαφοροποιηθεί η εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία στο Κυπριακό, εντούτοις δεν υπάρχουν δείγματα γραφής ούτε και οποιαδήποτε μεταβολή μέχρι στιγμής, και ότι ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει δυσκολίες με το κατεστημένο.

Ερωτηθείς για τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και αν αυτή περιλαμβανόταν στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι στις συμφωνίες εκείνες γινόταν αναφορά σε διαπεριφερειακή δικοινοτική ομοσπονδία, και ανέφερε ότι το 1980 είχε συναντηθεί ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κουρτ Βάλτχαϊμ με τους Σπύρο Κυπριανού και Ραούφ Ντενκτάς και μετά τη συνάντηση είχε διαβαστεί ανακοινωθέν που αναφερόταν για πρώτη φορά σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Οπως είπε, από τότε γίνεται αναφορά στον όρο διζωνική, που έχει μόνο γεωγραφική έννοια, δηλαδή δύο περιφέρειες.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!