tromaktiko: Αρχίζουν από σήμερα οι έλεγχοι της Τρόικας...​.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αρχίζουν από σήμερα οι έλεγχοι της Τρόικας...​.



Από χθες το απόγευμα βρίσκονται στην Αθήνα οι ελεγκτές της Τρόικας, ενώ από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η εξονυχιστική έρευνα των στοιχείων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Να αναφέρουμε ότι το βάρος των ελέγχων θα πέσει κυρίως στα τελικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2010, αλλά και τα στοιχεία για την πορεία αυτού κατά τους πρώτους μήνες του 2011.
Μάλιστα στα ανοιχτά μέτωπα φαίνεται να είναι τα ζητήματα των στοιχείων για τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ την ίδια ώρα προβλήματα και εκκρεμότητες υπάρχουν και με τα στοιχεία των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων, υπό το βάρος και της αναμενόμενης αναθεώρηση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2010 ακόμη και στο 10,5% έναντι 9,4% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό.
Θα θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η επίσκεψη αφορά την ενδιάμεση αξιολόγηση, ενώ η τελική αξιολόγηση με σκοπό την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12δις ευρώ αναμένεται στα μισά του Μάιου.
Όπως είχαμε αναφέρει και στα προηγούμενα σχόλια, οι αποκρατικοποιήσεις (κυρίως κατά τη συνάντηση Ντερούζ – Τόμσεν με Παπακωνσταντίνου) και τα νέα μέτρα για το 2011, αλλά και για το 2012 – 2015 (ύψους 22δις ευρώ) αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων.
Ξεκινώντας από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (ύψους ως 50δις ευρώ) η πλευρά της Τρόικας θα περιμένει να δει τα πρώτα σχέδια και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να σταθεί κυρίως στην επιλογή των χρηματοοικονομικών συμβούλων, ενώ ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει στο project του ελληνικού, με το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει τα πρώτα βήματα στην αξιοποίηση της δημόσιας γης/περιουσίας.
Αναφορικά με τα νέα μέτρα για το 2011, αναμένεται το ύψος αυτών να είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ ως 4 δις ευρώ, αποτέλεσμα της υστέρησης των εσόδων και των επιπτώσεων από την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010 στο 10,2% με 10,6% του ΑΕΠ (αναμένεται να ανακοινωθεί στις 26 Απριλίου). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα αφορούν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών πάνω από τις 50.000 εισόδημα (Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το όριο να κατέβει λίγο), το όφελος από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, της αύξηση των τελών κυκλοφορίας, την μείωση του ορίου του αφορολόγητου για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και σειρά άλλων μέτρων, όπως η εξίσωση του ΦΠΑ συγκεκριμένων προϊόντων, με μεταφορές από το χαμηλό φορολογικό συντελεστή στον υψηλό.
Πέραν των παραπάνω, αναμένεται στη συνάντηση να συζητηθεί και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα 22δις ευρώ για την περίοδο 2012-2015.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα στελέχη της τρόικας δε θα δώσουν συνέντευξη τύπου, ενώ οι επόμενες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τα μέτρα, και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων αναμένονται στις 15 Απριλίου.

Εν’ αναμονή Τόμσεν – Ντερούζ
Τέλος, στην Αθήνα αναμένονται τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σερβάς Ντερούζ και του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν οι οποίοι θα έχουν απευθείας συνομιλίες με τον κύριο Παπακωνσταντίνου, ενώ μεγάλο μέρος των συζητήσεων θα εστιαστεί και στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Να σημειωθεί βέβαια σε αυτό το σημείο ότι λόγω του Eurogroup την Πέμπτη και την Παρασκευή και της συμμετοχής σε αυτό του υπουργού οικονομικών, ενδέχεται οι δύο ισχυροί άνδρες της Τρόικας να έλθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!