Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν της είχε προσφερθεί νωρίτερα βοήθεια, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν...
υπογραμμίζοντας ότι το στηριζόμενο από ΕΕ-ΔΝΤ πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει την οικονομία στο σωστό δρόμο χωρίς στάση πληρωμών.
υπογραμμίζοντας ότι το στηριζόμενο από ΕΕ-ΔΝΤ πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει την οικονομία στο σωστό δρόμο χωρίς στάση πληρωμών.
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ακόμη ότι «η οικονομική κρίση υπαγορεύει μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό».
Αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση σημείωσε ότι το σχήμα της παγκοσμιοποίησης πρόσφερε πολύ, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. «Έχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο και ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς», ανέφερε.
Πρόσθεσε δε ότι «ενώ η παγκοσμιοποίηση των ανταλλαγών συνδέεται κατ΄αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες».
Σε αυτό μάλιστα το σημείο τόνισε ότι «η ανισότητα μπορεί να ήταν μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης», επισημαίνοντας ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη πρέπει, πράγματι, να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων».