tromaktiko: Απάντηση στο άρθρο "Απάντηση στους Κερατιώτες που νομίζουν ξεχνάμε..."

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Απάντηση στο άρθρο "Απάντηση στους Κερατιώτες που νομίζουν ξεχνάμε..."



Σε απάντηση όσων θεωρούν ότι η αντίδραση των κατοίκων είναι απλά μία συνηθισμένη αντίδραση κάποιων θερμοκέφαλων που δε θέλουν να...
επωμιστούν το κοινωνικό φορτίο που τους αναλογεί, να επισημάνω πολύ συνοπτικά τα στοιχεία, με τα οποία καταρρίπτονται τα τρία βασικά επιχειρήματα που προωθούν οι ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΣΔΚΝΑ γύρω από το θέμα.
Το πρώτο επιχείρημα αφορά την απειλή ότι αν δε γίνουν οι ΧΥΤΑ, θα πνιγεί η Αθήνα στο σκουπίδι επειδή έχει γεμίσει η Φυλή. Το επιχείρημα αγνοεί το γεγονός ότι αυτό που θα γεμίσει σε 1-2 έτη στη Φυλή είναι ένα κύτταρο - υπάρχουν όμως άλλα 5 κύτταρα, που ακόμα δεν έχουν ανοίξει (δήλωση του Υφυπουργού κ. Νάκου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τα Πρακτικά των τριών συνεδριάσεων της Βουλής). Έτσι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια.
Επίσης, ο μύθος ότι ο ΧΥΤΑ είναι η πιο οικονομική λύση, αγνοεί ηθελημένα πολλά έξοδα των ΧΥΤΑ. Εξετάζοντας τα στοιχεία που περιλαμβάνει η μελέτη του κ. Χ. Ρώσση Μηχ/γου Ηλ/γου ΕΜΠ, διαπιστώνεται εύκολα ότι ο ΧΥΤΑ είναι έως και 10 φορές ακριβότερη λύση από την Αεριοποίηση/Εξαέρωση, όπως αυτή εφαρμόζεται στο εργοστάσιο της ECET Group στο Αμβούργο, το οποίο (αντίθετα προς τους ΧΥΤΑ) διόλου δεν επιβαρρύνει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων (γι'αυτό και είναι μέσα στην πόλη, και όχι στην "αυλή του γείτονα" - όπου εν προκειμένω γείτονας είναι το Γραμματικό και η Κερατέα).
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της απώλειας της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η ΕΕ από το 2008 έχει ήδη σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων ΧΥΤΑ, ενώ από το 2013 απαιτεί την παύση λειτουργίας των ΧΥΤΑ, διαφορετικά επιβάλλει τέλη απόρριψης. Στο Ην. Βασίλειο, αυτά ανέρχονται ήδη στα 80-100 ευρώ/τόνο. Άρα, η χρηματοδότηση που "κινδυνεύει να χαθεί", θα επιστραφεί σύντομα στην ΕΕ και με το παραπάνω, με τη μορφή προστίμων! Εκτός και αν οι δύο ΧΥΤΑ λειτουργήσουν για λίγους μήνες μόνο και μετά κλείσουν - αλλά τότε, προς τι όλη η φασαρία; Έχουν άδικο μετά οι κάτοικοι να υποψιάζονται ότι, μοναδικός στόχος είναι να καρπωθούν συγκεκριμένοι κατασκευαστές τη χρηματοδότηση και οι ΧΥΤΑ να μη λειτουργήσουν ποτέ; Αλλά η καταστροφή θα έχει ήδη γίνει...
Επειδή, λοιπόν, υπάρχει πολλή (εσκεμένη και μη) παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα, παρακαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία πριν εξάγουν συμπεράσματα.

Να επισημάνω επίσης τα εξής
1. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηρισθεί Τοπίο ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους. ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980
2. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος. ΦΕΚ 1070/Β/29.12.1995
3. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο χώρος απόθεσης απορριμμάτων υπάρχει πηγή.
4. Το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο το χώρο των εγκαταστάσεων.
5. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτό τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων.
6. Υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές που χρονολογούνται από το 5ο Π.Χ. αιώνα.
7. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα.
8. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία.
9. Η περιοχή απέχει λιγότερο από 1200 μέτρα από τα όρια οικισμού (Πλάκα) που προϋπήρχε του 1923.
10. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο, ενώ την περιοχή διασχίζει ο αγωγός φυσικού αερίου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν επίσημα κριτήρια αποκλεισμού για χωματερή.

Υ.Γ 1: Τα σκουπίδια μας αγαπητέ θέλουμε να τα διαχειριζόμαστε εμείς και αυτό είναι η επίσημη μας πρόταση από το 1996. Γενικότερα το 85% των οικιακών σκουπιδιών είναι ανακυκλώσιμα..Το άλλο 15% μπορεί να πηγαίνει σε εργοστάσια υπολειμμάτων και από εκεί να χρησιμοποιείται για ενέργεια.Πιο συγκεκριμένα το εκάστοτε εργοστάσιο καύσης μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την καύση των απορριμμάτων ενώ από την απόβλητη θερμότητα μπορεί να θερμαίνεται με τηλεθέρμανση ολόκληρη πόλη ακόμα και με πληθυσμό 130,000 κατοίκων.Τίποτε δεν πάει χαμένο και είναι συνείδηση των πάντων ότι τα απορρίμματα πέρα από την περιβαλλοντολογική διαχείριση είναι έσοδο για τον δήμο.
Το παραπάνω υλοποιείται ήδη σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.
Εν συνεχεία ο χώρος υπάρχει έχει βρεθεί και βρίσκεται εντός των ορίων Κερατέας άρα όπως βλέπεις δεν λέμε όχι στην αυλή μας...Απλώς τα δικά μας σκουπίδια να τα διαχειριζόμαστε εμείς.Δεδομένου μάλιστα ότι η λύση των Χ.Υ.Τ.Α. θεωρείται πλέον τεχνολογικά παρωχημένη στην υπόλοιπη ΕΕ(το 2013 πρέπει να μην υπάρχει τέτοιου είδους τεχνολογία πουθενά) ,για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε κατασκευή τέτοιου έργου και το ξαναλέω μιλάνε πάντα για ΧΥΤΑ(http://forkeratea.blogspot.com/2010/12/blog-post_2284.html) μην απατάσαι με αυτό που μεταφέρουν τα παπαγαλάκια περί ΧΥΤΥ ή ΧΥΤ.
Υ.Γ 2: Ας γίνει η Φυλή… Κερατέα....
Y.Γ 3: Η άγνοια είναι βαρβαρότητα αγαπητέ....

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!