Σε πεδίο πολιτικών ζυμώσεων με ορίζοντα ενδεχόμενες εκλογές αλλά και σε βήμα καταγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ εξελίχθηκε η έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Δέκα μήνες μετά την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας από τον ΣΥΝ και τη δημιουργία του κόμματος του Κουβέλη, οι σχέσεις με το πρώην κόμμα του είναι σε συγκρουσιακό σημείο, με τους Κουβέληδες να τηρούν ίσες – στην καλύτερη περίπτωση – αποστάσεις όποτε ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, δεν παραβρέθηκε στην έναρξη του συνεδρίου για να απευθύνει χαιρετισμό (πήγε ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας). Όμως, δεδομένου ότι οι σχέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον πρωθυπουργό παραμένουν κάλλιστες, στο συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό – πρόταση πολιτικού διαλόγου!
Μια πρόταση στην οποία, σύμφωνα με τον Παπανδρέου «δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός».
Μια πρόταση που ήρθε να διασώσει ποιον άραγε, παραμονή δημοσίευσης της νέας δημοσκόπησης της Μέτρον Ανάλυσις η οποία στις τριμηνιαίες τάσεις καταγράφει πτώση του ΠΑΣΟΚ από 26,1% σε 22,9% , 3,1 μονάδες μπροστά από τη ΝΔ και με τον Κουβέλη και την Ντόρα να απομακρύνονται με φόρα από την πιθανότητα να εκπροσωπηθούν στη Βουλή(1,1% και 2% αντίστοιχα);
Αν και ο Κουβέλης έχει πρόσφατα πει ότι περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με το σημερινό κυβερνών κόμμα υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει, η συναναστροφή των δυο χώρων καλά κρατεί και η παρουσία του δεν παύει να λειτουργεί υποβοηθητικά με τη Δημοκρατική Αριστερά να προτάσσει ατζέντα που όχι μόνο δεν ενοχλεί τον πρωθυπουργό αλλά την υιοθετεί κιόλας.
Ενδεικτικά ο Παπανδρέου έθεσε ως πλαίσιο για το διάλογο, σημεία που υπάρχουν στις θέσεις της Δημ. Αρ.: «Τη σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τη μη χρήση πυρηνικής ενέργειας, την αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων, την προώθηση της Χάρτας κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την [άσφαιρη] προστασία των αδυνάτων».
Αντιθέτως το βήμα του συνεδρίου της Δημ.Αρ. είχε την ευτυχία να φιλοξενήσει άλλη μια δριμεία έως συκοφαντική επίθεση στα άλλα κόμματα της Αριστεράς, λέγοντας ότι «πολλές φορές πορεύθηκαν με την εύκολη καταγγελία, τον δογματισμό, απαξιώνοντας ακόμη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, συμβάλλοντας έτσι και στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία». Κατηγόρησε την Αριστερά για ηθικολογία, λαϊκισμό και ισοπέδωση και υπαινίχθηκε παρότρυνση στην ανομία εκ μέρους της Αριστεράς, υποκίνηση δηλαδή.
Η δε Ντόρα στο πρόσωπο του Κουβέλη τον οποίο και επαίνεσε για τον ευρωπαϊσμός του βρήκε ευκαιρία να πει τον πόνο της και να επιτεθεί σε Σαμαρά αλλά και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε αν οι δυο τους (Κουβέλης και Ντόρα) «παραμέναμε, συμβιβασμένοι και ταπεινωμένοι, μέσα στους ευρύτερους χώρους στους οποίους ως τότε ανήκαμε [...] θα είχαμε οδηγηθεί να λέμε πράγματα, να προσυπογράφουμε αποφάσεις και να ακολουθούμε απαράδεκτες πολιτικές πρακτικές στις οποίες δεν πιστεύαμε».
Εδώ ο κόσμος καίγεται, που λένε, και αυτοί «ζυμώνονται».....
http://www.topontiki.gr/article/15378