tromaktiko: Τα Τελευταία "Οχυρά" της Αγοράς και η "Οσμή" Κερδοσκοπίας...

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Τα Τελευταία "Οχυρά" της Αγοράς και η "Οσμή" Κερδοσκοπίας...



Η εξαιρετικά δύσκολη τεχνική εικόνα της αγοράς στην οποία έχουμε αναφερθεί στα τελευταία μας σχόλια, γίνεται ολοένα και πιο οριακή, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στα τελευταία σημαντικά “οχυρά” που...


υπάρχουν και συγκεκριμένα στις τελευταίες, πριν από μια μεγάλη πτώση, πολύ σημαντικές στηρίξεις τόσο για το ΓΔ όσο και για το δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE/ASE 20.
Προτού περάσουμε όμως σε αυτά, να αναφέρουμε ότι η ακραία και υπερβολική πλέον φημολογία / σεναριολογία για την αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και λαμβάνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις, μετά και τα χθεσινά “παρατράγουδα” με email “μαϊμού” τα οποία κυκλοφορούσαν στην αγορά, προκαλώντας επιπρόσθετο πανικό. Θα τονίσουμε και πάλι ότι είναι παραπάνω από αναγκαίο να γίνει κάτι το συντομότερο δυνατόν, για να καταλαγιάσει το κλίμα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα λέγαμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και συνολικά η ελληνική οικονομία να βρεθούν αντιμέτωπες απέναντι σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει εν τάχη να κάνουμε δύο βασικές επισημάνσεις:
Πρώτον, ότι στην αγορά είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει εκτεταμένη κερδοσκοπία, ενώ δεν κρύβουμε την υποψία μας, ότι αυτή σε μεγάλο βαθμό, πέραν των γνωστών θεμάτων με τα Cds, συνδέεται και με τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις. Έτσι κρίνεται πολύ πιθανόν συγκεκριμένοι επενδυτές του εξωτερικού να πιέζουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση με σκοπό να αποσπάσουν συγκεκριμένες συμφωνίες και οφέλη, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να είναι εξαιρετικά πιθανόν οι τιμές να παραμείνουν σκοπίμως σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, έτσι ώστε οι πιθανές πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών να γίνουν σε όσον το δυνατόν φθηνότερες αποτιμήσεις.
Δεύτερον, θα λέγαμε ότι σε περίπτωση που οι εικασίες για κερδοσκοπία που κάνουμε δεν ευσταθούν, είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά προεξοφλεί και με το παραπάνω αναδιάρθρωση του χρέους, στο αμέσως προσεχή χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε την αισιοδοξία μας ότι στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κατά τους επόμενους μήνες, θεωρούμε ότι τελικά δε θα περιλαμβάνει ένα haircut των ελληνικών ομολόγων, αλλά θα βασιστεί στη χρονική επιμήκυνση του χρέους. Τονίζουμε και σήμερα την άποψη μας, ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα, πέραν άλλων θεμάτων και την αποφυγή με κάθε τρόπο της πληρωμής των Cds, αφού κάτι τέτοιο θα έκρυβε τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία, τύπου Lehman Brothers. Σε αυτό το σημείο και με βάση το παραπάνω σκεπτικό, θεωρούμε ότι σε περίπτωση που τελικά ανακοινωθεί/αποφασιστεί, κατά τους επόμενους μήνες/εβδομάδες, η αναδιάρθρωση του χρέους (εννοείται πάντα χωρίς haircut), η χρηματιστηριακή αγορά έχει όλες τις προοπτικές να κάνει ένα μεγάλο βραχυπρόθεσμο “ράλι ανακούφισης”, όντας απαλλαγμένη πια από τις φήμες και την αβεβαιότητα του άγνωστού.

Στα αμιγώς τεχνικά, από το κακό στο χειρότερο θα λέγαμε ότι πάει η κατάσταση, μετά και τη χθεσινή νέα μεγάλη πτώση, ενώ πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, στα τελευταία επίπεδα “οχυρό” του ΓΔ και του FTSE/ASE 20, τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στο Χ.Α.
Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον λοιπόν στην περίπτωση του ΓΔ θα είναι στραμμένο στις πολύ σημαντικές στηρίξεις στα επίπεδα των 1.390 – 1.400 μονάδων (μέτρια στήριξη) και κυρίως των 1.370 – 1.380 μονάδων (πολύ σημαντικές στηρίξεις), τονίζοντας ότι τα τελευταία αυτά επίπεδα σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αν κάτι τέτοιο συμβεί είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουμε νέες σημαντικές πιέσεις και κίνηση της αγοράς τουλάχιστον μέχρι τα επίπεδα των 1.200 – 1.250 μονάδων.
Αναφορικά με το δείκτη FTSE/ASE 20, η προσοχή μετά και τη νέα χθεσινή μεγάλη πτώση θα είναι στραμμένη στην ανάγκη παραμονής του δείκτη υψηλότερα των 620 – 630 μονάδων (πολύ σημαντικές στηρίξεις), τονίζοντας ότι τα τελευταία αυτά επίπεδα σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, κατά τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι απώλεια αυτών των επιπέδων, εννοείται με επιβεβαίωση, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες απώλειες τουλάχιστον της τάξης του 10 με 15%.



http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!