Να τονίσουμε πως ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται πιέσεις από το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου, γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί να έχει επιτυχή έκβαση η συμφωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προτού καταθέσει κοινές προτάσεις στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ.
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Ρώμη, έρχεται σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις περνούν κρίση, εξαιτίας όχι μόνο του ζητήματος των μεταναστών, αλλά και των προτάσεων δημόσιας εξαγοράς Ιταλικών εταιρειών από Γαλλικές αλλά και της επικριτικής στάσης του Παρισιού απέναντι στην πολιτική της Ρώμης στην κρίση της Λιβύης.
Ο Σαρκοζί αναμένεται να υποδεχθεί με θετικά σχόλια την ανακοίνωση της Ιταλικής κυβέρνησης τη Δευτέρα για συμμετοχή και ιταλικών πολεμικών αεροσκαφών στις νατοϊκές επιδρομές κατά του καθεστώτος Καντάφι, που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν μόνο από βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη.
Περισσότεροι από 25.000 μετανάστες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την πρώην γαλλική αποικία στη βόρεια Αφρική, την Τυνησία, έχουν βρει καταφύγιο από τις αρχές της χρονιάς στην νότια Ιταλία, προξενώντας ανθρωπιστική κρίση στο μικρό νησί στη Μεσόγειο,τη Λαμπεντούζα , όπου προσάραξαν τα περισσότερα πλοιάρια που μετέφεραν τους λαθρομετανάστες.
Η Ρώμη διαμαρτύρεται ότι έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς την παρουσία της κοινοτικής αλληλεγγύης, ενώ το Παρίσι την κατηγορεί για χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα, γεγονός που επιτρέπει στους λαθρομετανάστες να τα περνούν με ευκολία.
Παρότι η συνθήκη του Σένγκεν, προβλέπει την κατάργηση πολλών συνοριακών ελέγχων, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, οι αξιωματούχοι της κοινότητας ελπίζουν ότι οι δύο πλευρές μπορούν να έρθουν σε συμφωνία για την επανασύσταση σημείων ελέγχου στην κοινή μεθόριο, κάτω από ειδικές συνθήκες όπως αυτές που δημιουργεί η πολιτική κρίση στη Βόρεια Αφρική.