που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης, έρχεται να δώσει το πρώτο βιονικό μάτι...
μια συσκευή που θα εμφυτευεται στο μάτι του ασθενή.
Χάρη στη νέα αυτή πρωτοποριακή τεχνική της αμερικανικής εταιρείας Second Sight, οι άνθρωποι που πάσχουν από μία κληρονομική εκφυλιστική νόσο του αμφιβληστροειδούς, τη λεγόμενη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, θα μπορούν σύντομα να δουν λάμψεις φωτός, κάτι που μέχρι πρότινος αυτό θεωρούταν αδιανόητο.
Ο «βιονικός οφθαλμός» ονομάζεται Argus II κι αποτελείται από μία φωτογραφική μηχανή και έναν επεξεργαστή εικόνας τα οποία είναι τοποθετημένα σε γυαλιά ηλίου. Η φωτογραφική κάμερα συλλαμβάνει εικόνες, τις οποίες μετατρέπει αμέσως σε ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο μεταδίδεται ασύρματα σε ένα ειδικό μικροτσίπ που εμφυτεύεται πίσω από τον οφθαλμικό βολβό.
Τα ηλεκτρόδια του μικροτσίπ αποκρυπτογραφούν το σήμα, που κατόπιν μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη εικόνα, που θα περάσει από τα νεύρα στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να αντιληφθεί κάποια πρότυπα φωτός και σκιερών κηλίδων, αναλόγως των ηλεκτροδίων που έχουν διεγερθεί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι χρήστες του βιονικού οφθαλμού θα καταφέρουν σταδιακά να μάθουν και να μεταφράζουν τα οπτικά πρότυπα που παράγονται έτσι ώστε να λαμβάνουν τη μορφή σαφών εικόνων.
tovima.gr