Όλα αυτά, οφείλονται στην νομπιλετίνη – μια ουσία που προσδίδει στην φλούδα τους το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και η οποία φαίνεται ότι είναι 10 φορές πιο ισχυρή, από την αντίστοιχη ουσία που υπάρχει στο γκρέιπ φρουτ.
Την σχετική μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Diabetes», χορήγησαν σε δύο ομάδες ποντικιών διαιτολόγια πλούσια σε λίπη και απλά σάκχαρα, προσθέτοντας όμως στο φαγητό της δεύτερης ομάδας ποσότητα νομπιλετίνης που προερχόταν από μανταρίνια.
http://medicalnews.gr/2011/04/%c2%ab%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1%c2%bb-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%b1/