Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να αποτραπεί μια νέα πιθανή έκρηξη υδρογόνου, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία, η επιχείρηση -που ίσως αρχίσει και σήμερα- αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες.
Το άζωτο, ένα αδρανές αέριο, χρησιμοποιείται συχνά σε ευαίσθητες ζώνες αποθήκευσης για να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου και ν΄αντικαταστήσει έτσι μέρος της ατμόσφαιρας.
Οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό φοβούνται ότι η ποσότητα υδρογόνου θα συνεχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα. Οι εκρήξεις υδρογόνου έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εξωτερικό κτίριο των δυο εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.
Νωρίτερα πάντως, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε μια θετική εξέλιξη. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε, ότι η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενέργεια νερού, στη θάλασσα, έχει πλέον σταματήσει.
Οι μηχανικοί της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, αγωνίζονταν σκληρά εδώ και ημέρες, στη σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ, μέχρι να πετύχουν να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού ύδατος, που διέφευγε από ρήγμα εύρους 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.
Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.
Πάντως, η Tepco ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα καταβάλει ένα εκατομμύριο γεν (8.260 ευρώ) ανά νοικοκυριό για να αποζημιώσει τις χιλιάδες οικογένειες που κατοικούν στα περίχωρα του πυρηνικού σταθμού και επλήγησαν από το δυστύχημα. Σχεδόν ένα μήνα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου, η εταιρεία μελετά τις διαδικασίες για να αρχίσει να αποζημιώνει τους 8.000 ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον σταθμό.
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να εκταμιεύσει έκτακτο κονδύλι ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γιεν, δηλαδή περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων, ως πρώτη δόση πρόσθετης δαπάνης στον προϋπολογισμό για την ανακούφιση των θυμάτων από την καταστροφή. Η πληροφορία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ασάχι.
Βασισμένη σε προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για έκτακτο κονδύλι στον προϋπολογισμό, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε δάνειο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έκτακτη δαπάνη στον προϋπολογισμό.
Ανησυχία προκαλέι όμως στην κυβέρνηση το γεγονός ότι ο αριθμός των ξένων που φτάνουν στο Τόκιο μειώθηκε κατά 75% από τις 11 Μαρτίου, σε σχέση με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά, εξαιτίας του σεισμού, του τσουνάμι και ιδιαίτερα του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε το Γραφείο Μετανάστευσης της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Από τις 11 ως τις 31 Μαρτίου, οι αφίξεις ξένων στο διεθνές αεροδρόμιο Ναρίτα ήταν κατά μέσο όρο 3.390 την ημέρα, ενώ το 2010 έφταναν τις 11.500, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τακέσι Κάτο. Την Τρίτη πάντως, προκάλεσε παγκόσμια αναστάτωση η νέα ανακοίνωση της εταιρείας TEPCO, σύμφωνα με την οποία στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανιχνεύτηκαν επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο. Στην Ιαπωνία, το νόμιμο όριο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό είναι 0,04 μπεκερέλ ιωδίου-131 ανά κυβικό εκατοστό.
Το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό που μετρήθηκε το Σάββατο ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, ενώ ήταν 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ