ανακηρύσσοντας σε προστατευμένη περιοχή μία έκταση 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το πάρκο, το οποίο θα έχει τη σφραγίδα της UNESCO, αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο παραποτάμιο πάρκο της Ευρώπης και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πλούσια οικοσυστήματα των τροπικών δασών. Μάλιστα, οι ερευνητές του προγράμματος τολμούν να χαρακτηρίσουν την περιοχή ως τον «Αμαζόνιο της Ευρώπης».
Η οριοθετημένη περιοχή περιλαμβάνει εκτάσεις της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Ο σχεδιασμός του πάρκου φέρει την υπογραφή του WWF. Προκειμένου να υλοποιηθεί, οι ερευνητές του Παγκόσμιου Ταμείου της Φύσης συνεργάζονταν πάνω από 10 χρόνια με διεθνείς και τοπικούς φορείς, πετυχαίνοντας τελικά να αξιοποιηθεί κάθε φυσική παράμετρος και να προστατευθεί ολόπλευρα το παραποτάμιο οικοσύστημα. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι ποταμοί Ντράβα και Μούρα, όπως και ο ποταμός Δούναβης. Το ενοποιημένο σχέδιο προστασίας υπέγραψαν πρόσφατα από κοινού όλοι οι υπουργοί Περιβάλλοντος των κρατών στα οποία ανήκει το διεθνές πάρκο.
Οι κάτοικοι του οικοσυστήματος
Το οικοσύστημα των ποταμών φιλοξενεί μία μεγάλη γκάμα ειδών της ευρωπαϊκής χλωρίδας και πανίδας. Μέσα στην προστατευμένη περιοχή απλώνονται μεγάλα δάση με κωνοφόρα δέντρα και βελανιδιές. Παράλληλα, υπάρχουν και παραποτάμια νησάκια με πλούσια βλάστηση.
Στο πλούσιο οικοσύστημα απαντώνται πάνω από 250.000 υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά, καθώς και άλλα είδη θηλαστικών και ψαριών, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο πιο διάσημος κάτοικος της προστατευμένης περιοχής είναι το νανογλάρονο, που φωλιάζει σε νησίδες και σε αναχώματα δίπλα στο ποτάμι. Ο μαυροπελαργός είναι ένας άλλος κάτοικος του διεθνούς πάρκου. Πολλά άτομα από αυτό το είδος τα συναντάμε και στις δικές μας περιοχές κοντά στο δάσος της Δαδιάς. Οι μαυροπελαργοί αναζητούν συνήθως την τροφή τους σε πιο απόμερα σημεία, μέσα στα δάση, είτε συγκεντρώνονται στα ρέματα των ποταμών και στους νερόλακκους κοντά στις όχθες.
Στα δάση με τις βελανιδιές ζουν αρκετά κοπάδια αγριόχοιρων, ενώ στις όχθες του πάρκου έχουν βρει καταφύγιο πολλές ενυδρίδες. Αυτές τρέφονται κυρίως με ψάρια, πτηνά, έντομα και μικρότερα θηλαστικά. Οι ενυδρίδες κυνηγούν κυρίως τη νύχτα, αναζητώντας νέους ψαρότοπους κατά μήκος των ποταμών της περιοχής.
Η περιοχή φιλοξενεί, επίσης, πολλούς κάστορες, οι οποίοι κατασκευάζουν τις φωλιές τους στις όχθες του ποταμού. Ενα από τα πιο απειλούμενα είδη που υπάρχουν στα νερά των ποταμών είναι και ο οξύρρυγχος. Το ποταμίσιο ψάρι, από το οποίο προέρχεται το πανάκριβο μαύρο χαβιάρι, απειλείται με εξαφάνιση, λόγω της εκτεταμένης αλιείας που γίνεται σε όλη την περιοχή. Ενα άλλο ψάρι που συναντάμε είναι και ο σολομός του Δούναβη, που αλιεύεται επίσης ανεξέλεγκτα.
Αειφόρος ανάπτυξη
Το οικοσύστημα που θα προστατευθεί είναι ζωτικής σημασίας για τις γύρω περιοχές και από κοινωνικοοικονομική άποψη. Τα νερά των ποταμών αποτελούν μία αξιόπιστη πηγή ύδρευσης για τις πόλεις γύρω από αυτά. Αν δεν προστατεύονταν, ωστόσο, υπήρχε ο κίνδυνος να ρυπανθούν από τις εκτεταμένες δραστηριότητες αμμοληψιών που γίνονταν μέσα στο ποτάμι.
Για τον λόγο αυτό, στους στόχους του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση είναι να σταματήσει η υποβάθμιση των βιοτόπων του πάρκου από αυτές τις δραστηριότητες, καθώς επίσης να γίνει αποκατάσταση περιοχών που έχουν καταστρέψει διαχρονικά οι πλημμύρες. Στην περιοχή «ανθούν», επίσης, πολλές εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικών φραγμάτων, οι οποίες διαβρώνουν το παραποτάμιο οικοσύστημα. Αμεσος στόχος του WWF είναι να σταματήσει η κατασκευή περισσότερων μονάδων και να ελαττωθούν οι βιομηχανικές δραστηριότητες που επιβαρύνουν το οικοσύστημα στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης, κάτι που θα επιτευχθεί με την οριοθέτηση ζωνών. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στις περιοχές, στις οποίες ακμάζουν η γεωργία και η αλιεία, όπου θα μπουν όροι και προϋποθέσεις. Από την άλλη, τα δάση της περιοχής θα τεθούν υπό αυστηρή επιτήρηση, προκειμένου να γίνεται ορθολογική διαχείριση, με σκοπό την ολοκληρωμένη προστασία τους.
Ιδανικός προορισμός
Η αρχή της θεσμοθέτησης του πάρκου είχε γίνει από το 2008, όταν η κροατική κυβέρνηση κήρυξε προστατευμένη μία περιοχή 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανοίγοντας τον δρόμο για την προστασία της ευρύτερης περιοχής. Το WWF, ωστόσο, το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και προώθησε τον σχεδιασμό που είχε κάνει για την επέκταση της προστασίας των παραποτάμιων οικοσυστημάτων και στα γύρω κράτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, αν ολοκληρωθούν όλοι οι στόχοι που βάζει το πρόγραμμα για την ανάδειξη του πάρκου, η περιοχή θα αποτελέσει ιδανικό προορισμό για τουρίστες που αγαπούν τον «πράσινο» τουρισμό, ενώ η Ευρώπη θα κερδίσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πάρκα προστασίας διεθνώς.
real.gr