Το μόνο που απομένει είναι να αρχίσει να... χτυπά!
Ο λόγος για την πρώτη ανθρώπινη τεχνητή καρδιά...που κατάφεραν να «καλλιεργήσουν» σε εργαστήριο Αμερικανοί ερευνητές. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η τεράστια επιτυχία της ομάδας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, την οποία παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο Καρδιολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου, δίνει ουσιαστικές ελπίδες σε εκατομμύρια καρδιοπαθείς ανά τον κόσμο, ενώ ανοίγει νέους δρόμους για την «ανάπτυξη» άλλων τεχνητών ζωτικών οργάνων όπως είναι οι νεφροί, το ήπαρ, οι πνεύμονες και το πάγκρεας. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ντόρις Τέιλορ, η οποία εξειδικεύεται πλέον στον τομέα αναγέννησης ιστών, οι καρδιές που «δημιούργησε» η ομάδα της στο εργαστήριο αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα και, εάν όλα πάνε καλά, αναμένεται να αρχίσουν να χτυπάνε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πώς έφτασαν όμως οι επιστήμονες σε αυτό το επίτευγμα;
Η δρ Τέιλορ εξηγεί πως στο αρχικό στάδιο του πειράματος για τη δημιουργία της τεχνητής καρδιάς οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια καρδιά από δότη που είχε εκπνεύσει. Στη συνέχεια, αφαίρεσαν όλα τα κύτταρα της νεκρής καρδιάς χρησιμοποιώντας ένα «μείγμα» απορρυπαντικού, που είχε ως αποτέλεσμα να απομείνει μόνο ένα διάφανο «σκαρί» που διατηρούσε την «αρχιτεκτονική δομή» της καρδιάς. Τέλος, οι επιστήμονες προχώρησαν στην έγχυση βλαστοκυττάρων που είχαν αφαιρεθεί από ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα. Τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν ακολουθώντας τη δομή της νεκρής καρδιάς και πλέον οι επιστήμονες δεν έχουν παρά να περιμένουν να ξεκινήσει η λειτουργία της... κάτι που βέβαια δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο! Το πιο δύσκολο σημείο είναι να διοχετευτεί αρκετό οξυγόνο σε ένα πολύπλοκο «δίκτυο» αρτηριών. Μέχρι σήμερα το πείραμα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μόνο με τεχνητές καρδιές ποντικών και χοίρων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της ομάδας, το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα ασθενών υποψήφιων για μεταμόσχευση θα επιτρέψει στο μέλλον το τεχνητό μόσχευμα να είναι λιγότερο «ξένο» στον οργανισμό του ασθενούς.
Βέβαια, όπως σπεύδει να επισημάνει η επικεφαλής του πειράματος, βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακρυά από τη δημιουργία μιας τεχνητής καρδιάς που θα μπορεί να μεταμοσχευθεί σε ασθενή.
Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν πως, όταν τα καταφέρουν, τότε το μόσχευμα στο οποίο θα έχουν χρησιμοποιηθεί βλαστοκύτταρα του ασθενή θα έχει λιγότερες πιθανότητες να αποβληθεί.
ethnos.gr