tromaktiko: Γκάλοπ - χαστούκι για το ποδόσφαιρο

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Γκάλοπ - χαστούκι για το ποδόσφαιρο



Η βία είναι κοινωνικό φαινό­μενο. Η εμφάνισή της στα γήπεδα πρέπει να αντιμετω­πίζεται ως τέτοιο και όχι σαν μεμονωμένο περιστατικό που έχει... σχέ­ση με τον αθλητισμό. Δυστυχώς, το πο­δόσφαιρο σήμερα έχει γίνει συνώνυμο με τη βία. Και το φαινόμενο αυτό χρήζει άμεσης ανάλυσης και (σοβαρής) αντι­μετώπισης.

Όχι με τα συνήθη ευχολόγια, ούτε με αφορισμούς. Η ιστορία – και σχετικά πρόσφατη – έχει διδάξει ότι υπάρχουν τρόποι για να ελεγχθεί, περιοριστεί και τελικά εξοστρακιστεί από τα γήπεδα η αλητεία και οι πράξεις που χαλάνε τη διασκέδασή μας. Διότι – και αυτό μάλ­λον το ξεχνάνε όλοι – το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση. Είναι χαρά. Δεν είναι μέρος όπου ο κάθε προβληματικός εκτονώνεται ούτε αφορμή για να «εκ­φράζεται» ο κάθε πειραγμένος.

Ένα βήμα προς την κατανόηση του φαινομένου – και κυρίως την αντιμετώπισή του – είναι η διερεύνηση των ευθυνών. Αρχικά στον χώρο του ποδο­σφαίρου και σε όσους εμπλέκονται σε αυτό.

Προς αυτή την κατεύθυνση η σημερι­νή μεγάλη έρευνα της εταιρείας Pulse RC - Δημητρίου & Σία Ε.Ε., με ευρύ δείγ­μα 2.007 ενήλικων ερωτηθέντων, που διενεργήθηκε για το «Π», προσπαθεί να καταγράψει τις απόψεις του συνόλου του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας μας (αλλά και των φιλάθλων χωριστά) για το ελληνικό ποδόσφαιρο, την κατάστασή του και τα κρούσματα της βίας.

Συμμετείχαν σε αυτή άνθρωποι που δηλώνουν φίλαθλοι αλλά και άλλοι που δεν έχουν μεγάλη σχέση με το ποδό­σφαιρο. Και γι’ αυτό υπάρχουν αρκετές διαφορές προσεγγίσεων. Κατά προτε­ραιότητα δημοσιεύουμε τις απαντή­σεις όσων δηλώνουν οι ίδιοι φίλαθλοι, καθώς στο γενικότερο δείγμα έχουμε συχνά μεγάλη αύξηση του «Δεν Ξέρω - Δεν Απαντώ». Εντυπωσιακό στοιχείο πάντως είναι το ότι μεταξύ του συνό­λου των ερωτηθέντων και των δεδηλω­μένων φιλάθλων οι ιεραρχήσεις και οι προτεραιότητες είναι κοινές, με μικρές μόνο αποκλίσεις.

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απέχει από τα γήπεδα, αφού προφανώς η βία και τα συνεπακόλουθά της δεν τους επιτρέπουν να πάνε να περάσουν καλά για... δύο ώρες.

Αναξιοπιστία

Όπως θα περίμενε κανείς, η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για τον χώ­ρο των γηπέδων δεν είναι καθόλου κα­λή. Οι 2 στους 3 πιστεύουν ότι το ελλη­νικό πρωτάθλημα δεν είναι αξιόπιστο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέ­ρασμα της έρευνας. Μάλιστα σε όσους δηλώνουν φίλαθλοι, το ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακό 72%!

Αναλύοντάς το σε οπαδούς ομάδων, οι φίλοι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ θεωρούν σε ποσοστό μόλις 5% ότι το πρωτάθλη­μα είναι αξιόπιστο και περισσότεροι από 80% ότι δεν είναι. Το 12% των φί­λων του Παναθηναϊκού το θεωρούν αξιόπιστο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι είναι αξιόπι­στο εμφανίζεται στους φίλους του Ολυ­μπιακού, με ποσοστό 34%.

Παράγοντες και διαιτησία

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτό θεωρούνται οι πα­ράγοντες των ομάδων. Από όσους δη­λώνουν φίλαθλοι, το 44% πιστεύει ότι φταίνε οι παράγοντες, αλλά στην ουσία το ποσοστό είναι της τάξης του 62%, αφού ως δεύτερο υπεύθυνο θεωρούν την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα, άρα πά­λι τους παράγοντες. Ενδιαφέρον έχει και το ότι ως τρίτο παράγοντα θεωρούν τον στοιχηματισμό (σε ποσοστό 8%), που επίσης εμπλέκει τους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τις ομάδες.

Η διαιτησία είναι χαμηλά στα ποσοστά (στο 6%), αλλά πολύ ψηλά όσον αφορά το αν οι φίλαθλοι θεωρούν ότι υπάρχει σκοπιμότητα στα σφυρίγματα. Σχεδόν στο 80% (!) φτάνει το ποσοστό όσων πιστεύουν πως οι αβλεψίες των ρέφερι δεν οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Μάλιστα για τους φίλους όλων των ομάδων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% υπάρχει σιγουριά για σκοπιμότητα και μόνο στους φίλους του Ολυμπι­ακού το ποσοστό είναι κάτω του 40%.

Οι ποινές – χάδια

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τις ποινές - χάδια σε βάρος των ομά­δων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φίλαθλοι θέλουν πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο και πιο βαριές ποινές, αν και οι ιθύνοντες έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία από δύο αγώνες αποκλεισμό της έδρας.

Μάλιστα, «πετάνε το μπαλάκι» στους συλλόγους, αφού το 70% όσων ασχο­λούνται με το ποδόσφαιρο θεωρούν ότι η ασφάλεια στα γήπεδα είναι ευθύνη των ΠΑΕ και όχι της αστυνομίας.

Ο κόσμος έχει τη δική του άποψη για τις αθλητικές εφημερίδες και – εκτός από τις κυκλοφορίες – αυτή αποτυπώ­νεται και στην έρευνα. Το 76% των φιλάθλων θεωρούν ότι ο λεγόμενος οπαδικός Τύπος έχει ευθύνη για τη βία στα γήπεδα και μόνο το 2% είναι πεπεισμέ­νο ότι δεν φταίνε οι εφημερίδες.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η γνώμη των φιλάθλων για το αν θα πρέ­πει να αποκλείονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι ομάδες μας των οποίων τα «καλόπαιδα» δημιουργούν επεισό­δια. Περισσότεροι από τους μισούς τάσ­σονται υπέρ της «καμπάνας», ενώ αν προσθέσουμε και το 13% που «μάλλον συμφωνεί» φτάνουμε κοντά στο 70%. Σε συλλογικό επίπεδο, κάτω από το 50% σε όσους «σίγουρα συμφωνούν» είναι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ (47%) και του Ολυμπιακού (39%). Βέβαια και στις δύο ομάδες το ποσοστό ξεπερνά το 50% αν προσθέσουμε στους «σίγουρους» και αυτούς που «μάλλον συμφωνούν».

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, σημα­ντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι η μικρή (αν και εντός των στατιστικών σφαλμάτων) μείωση της προτίμησης προς τις περισσότερες πο­δοσφαιρικές ομάδες, σε σύγκριση με την έρευνα του Μαΐου του 2008. Η τά­ση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους ασχολούμενους με το δημοφιλέστερο άθλημα.
http://www.topontiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!