tromaktiko: Η τρόικα το επανέλαβε χωρίς περιστροφές, με τις προτάσεις της

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η τρόικα το επανέλαβε χωρίς περιστροφές, με τις προτάσεις της



Εκτόχευση του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας περιλαμβάνουν οι επικαιροποιημένες εντολές της τρόικας με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να τις θέσει σε εφαρμογή τους προσεχείς μήνες.
Η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης (των μισθών) και συρρίκνωσης μέχρι εξαφάνισης της δημόσιας περιουσίας που εγκαινίασε το...
 Μνημόνιο το 2010, συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση το 2011, ενώ ετοιμάζεται και ο νέος δημοσιονομικός «ζουρλομανδύας» για την περίοδο 2012-2014.
Η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο αντιπροσωπευτικό πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού διεθνώς.Άλλωστε τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά: εκτίναξη της επίσημης ανεργίας στο 14%, ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες όπως η πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι να οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς τελειώνουν σταδιακά και τα όποια χρηματικά αποθέματα είχαν σωρευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατά τα προηγούμενα χρόνια.


Τι νέο λοιπόν κόμισε η τρόικα στην Αθήνα και η κυβέρνηση το αποδέχτηκε;Να εφαρμοστεί από φέτος μέχρι το 2015 εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 15 εντός της διετίας 2011-2012. Αυτό σημαίνει ότι θα βγουν στο «σφυρί» σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του κράτους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα αφορούν σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, στην ακίνητη περιουσία αλλά και στα εμπορικά ακίνητα του δημοσίου.
Τα χρήματα αυτά, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, θα κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους.Μόνο που «ξέχασαν» να πουν ότι τέτοια μέτρα, πέραν των κοινωνικών επιπτώσεων που θα έχουν, μόνο πρόσκαιρα ταμειακά οφέλη μπορούν να αποφέρουν. Οι βαθιές αιτίες δημιουργίας του χρέους (φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, άνιση κατανομή του πλούτου, έλλειψη κάθε αναπτυξιακής προοπτικής) παραμένουν ανέγγιχτες γιατί προφανώς δεν ταιριάζουν στα νεοφιλελεύθερα υποδείγματα τους.

Κι άλλο δημοσιονομικό αίμα
Στο δημοσιονομικό πεδίο οι δανειστές δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα περικοπές και ζητούν και άλλο «αίμα». Όπως σημείωσαν τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν την περίοδο 2012 – 2014 ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ ή στα 18 δισ. ευρώ περίπου με στόχο το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014. Τα νέα μέτρα θα αφορούν τις ΔΕΚΟ, τη φορολογική πολιτική, το ενιαίο μισθολόγιο, τις κοινωνικές παροχές, τις αμυντικές δαπάνες, την υγεία και την απασχόληση στον δημόσιο τομέα.
Με άλλα λόγια αναμένονται νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα χωρίς να αποκλείονται και μειώσεις προσωπικού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τόμσεν «όλοι οι κλάδοι του δημοσίου θα επηρεαστούν». Μάλιστα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ύψους 1,7 δις. ευρώ το 2011 καθώς ήδη διαπιστώνονται αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού που προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 7,4%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εφαρμόσει την αναλογία 1:8, αντί 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο.

Στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι εκπρόσωποι της τρόικας έδωσαν παράταση μέχρι τον Ιούνιο για να εφαρμοστεί ο νόμος. Σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσουν νέες αλλαγές που θα οδηγήσουν, ουσιαστικά, σε πλήρη κατάργηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων. Με αυτόν τον τρόπο η τρόικα θεωρεί ότι θα μειωθούν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα, θα εφαρμοστούν η ευέλικτη εργασία και τα κυλιόμενα ωράρια και η κατάργηση του 8ωρου με ανταλλαγή ρεπό, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις.

Επίσης οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί δεν θα επεκταθούν αυτομάτως με απόφαση υπουργού όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά θα διαμορφωθούν κριτήρια (όπως π.χ. να μην υπερβαίνουν τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας, έθεσαν και το θέμα της επέκτασης της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως και 18 μήνες και μάλιστα με τη δυνατότητα από τους εργοδότες να λύουν μονομερώς τη σύμβαση, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό, βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας όπως για παράδειγμα οι Τράπεζες, αναμένεται να προχωρήσουν σε «απολύσεις» χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις.

Επιπλέον από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι θα υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος όλες οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο όπως η δραστική μείωση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τα επικουρικά μέχρι τέλος Μαρτίου με μείωση των επικουρικών συντάξεων από το 2012.

Νέες εγγυήσεις δώρο στις τράπεζες

Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο θα χορηγήσει επιπλέον 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου, όπως υποστηρίζει η τρόικα, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.Προφανώς πρόκειται για ένα νέο δωράκι στο πανίσχυρο τραπεζικό κεφάλαιο διότι για να αυξηθεί η δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεις δεν αρκεί να υπάρχουν χρήματα στα ταμεία των τραπεζών αλλά και οι άνθρωποι που θα τα ζητήσουν. Όταν οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο άτομα, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν ή βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική θέση, όταν ακόμη και όσοι έχουν πλήρη απασχόληση ίσα-ίσα που κατορθώνουν να καλύπτουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, ποιος θα ζητήσει δάνεια πέραν από μια μικρή κάστα που δεν έχει πληγεί από την κρίση;

Πάντως πέρα από τα παραπάνω οι νέες ενισχύσεις προς τις τράπεζες φανερώνουν και τον φόβο που υπάρχει στα ανώτερα κλιμάκια της τρόικας, ότι δηλαδή τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με τη μεγάλη ύφεση, η οποία θα ξεπεράσει το 3,5% το 2011, θα φέρουν χρόνιο στασιμοπληθωρισμό στην ελληνική οικονομία, εξέλιξη που θα τινάξει στον αέρα τις προβλέψεις του μνημονίου.

Μάκης Ντόβολος
epohi.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!