tromaktiko: Λευκωσία: Χαρτζιλίκι για τον Πρόεδρο

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Λευκωσία: Χαρτζιλίκι για τον Πρόεδρο



Στο ντόμινο αποκαλύψεων για τους δημόσιους αξιωματούχους που προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για το ανεργιακό επίδομα πρώην υπουργού, έρχεται σήμερα να..
προστεθεί μια νέα αποκάλυψη, η οποία αφορά τον ίδιο προσωπικά.
Πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε –και λαμβάνει από τότε- επίδομα συντήρησης εξωτερικού. Επίδομα, το οποίο δεν  ελάμβαναν οι προκάτοχοί του, όπως αποκαλύπτεται μέσα από έγγραφα του Προεδρικού που δημοσιεύει σήμερα ο «Φ».
Ο λόγος που οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας δεν ελάμβαναν το συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο προορίζεται για την κάλυψη εξόδων φαγητού, ποτού και μεταφορικών, είναι διότι, παρότι το εδικαιούνταν, ουδέποτε το απαίτησαν για προφανείς λόγους:
Πρώτο, στις πλείστες των περιπτώσεων, στα υπηρεσιακά ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα φαγητά και τα ποτά είναι πληρωμένα και η διακίνηση εξασφαλισμένη, είτε από τη χώρα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη είτε από τις διπλωματικές αποστολές μας, που βρίσκονται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευεωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.
Δεύτερο, το ύψος της αντιμισθίας που ελάμβαναν, ως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ήταν τέτοιο, που δεν έμπαιναν καν στον κόπο να ζητήσουν επίδομα συντήρησης εξωτερικού.
Όπως μας επιβεβαιώθηκε χθες Παρασκευή από το Υπουργείο Οικονομικών, οι απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αφορολόγητες. Φέτος, οι ετήσιες απολαβές του κ. Χριστόφια θα ανέλθουν, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Οικονομικών στις €150.000. Δηλαδή, αναλογούν €11.500 τον μήνα συν 13ος.
Η αίτηση Η επιστολή - αίτηση (βλ. φωτοτυπία) για να λαμβάνει επίδομα συντήρησης εξωτερικού ο πρόεδρος Χριστόφιας, στάλθηκε από τον προϊστάμενο Λογιστηρί-
ου Προεδρίας, Τάκη Χριστοδούλου, προς τον αναπληρωτή διευθυντή Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού στις 29 Ιουλίου 2008. Με βάση τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, προκύπτει ότι, οι προκάτοχοι του προέδρου Χριστόφια, δεν ζήτησαν και δεν έλαβαν ποτέ, το ουδόλως ευκαταφρόνητο αυτό επίδομα.
Το περιεχόμενο της επιστολής του Προεδρικού, έχει ως εξής:
«Επιθυμώ να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και τις εγκυκλίους που καθορίζουν το ύψος των επιδομάτων που καταβάλλονται στους κρατικούς υπαλλήλους που ταξιδεύουν υπηρεσιακά στο εξωτερικό και να σας παρακαλέσω, όπως καθορίσετε ποσοστό επιδόματος συντήρησης εξωτερικού και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
» Σύμφωνα με τις πρόνοιες των εγκυκλίων, οι διατάξεις που διέπουν την καταβολή επιδόματος συντήρησης εξωτερικού, εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις όλων των Κρατικών Αξιωματούχων (Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτών,
υπουργών κ.λπ.) ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η έγκριση
Τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου 2008, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Χριστό- φια, πληροφορώντας το Προεδρικό ότι ο Πρόεδρος θα λάβει αναδρομικά το επίδομα συντήρησης εξωτερικού για τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι να διευθετηθεί το αίτημά του.
Ιδού τι αναφέρεται στην επιστολή:
«Έχω οδηγίες να αναφερθώ στη σχετική με το πιο πάνω θέμα επιστολή σας, με αρ. φακ. 13.12.08 (3) και ημερ. 29/7/2008 και να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορεί για τις υπηρεσιακές μεταβάσεις του στο εξωτερικό, να καταβάλλεται το επίδομα συντήρησης εξωτερικού που καταβάλλεται σε κρατικούς αξιωματούχους που εμπίπτουν για τους σκοπούς του επιδόματος συντήρησης εξωτερικού στην κατηγορία Α, επίδομα που καταβάλλεται και στην περίπτωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, των υπουργών και ορισμένων άλλων αξιωματούχων του κράτους. Η πιο πάνω ρύθμιση μπορεί να έχει ισχύ από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του».

Επιταγές χωρίς αποδείξεις
Τονίζεται ότι στην «κατηγορία Α», για σκοπούς καταβολής επιδόματος συντήρησης εξωτερικού, βρίσκονται οι: πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί, κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Επίτροπος Νομοθεσίας, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του, ο πρόεδρος και οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς και ο πρόεδρος της ΕΔΥ.
Στην περίπτωση των πιο πάνω αξιωματούχων, όταν ταξιδεύουν υπηρεσιακά, πληρώνονται τα αεροπορικά τους εισιτήρια σε διακεκριμένη θέση «business class», τα έξοδα διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία της επιλογής τους και επιπρόσθετα, τους καταβάλλεται ποσοστό 90% του επιδόματος συντήρησης που ισχύει για κάθε χώρα ή πόλη, για κάλυψη εξόδων φαγητού-ποτών και μεταφορικά.
Για παράδειγμα, στην Αθήνα το επίδομα εξωτερικού καθορίστηκε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού στα €232 την ημέρα για τη συγκεκριμένη κατηγορία αξιωματούχων. Αυτό σημαίνει ότι, το ημερήσιο επίδομα συντήρησης για όλους τους πιο πάνω αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Χριστόφια, ανέρχεται στα €210.
Αν όλοι οι πιο πάνω αξιωματούχοι παραμείνουν στην Αθήνα πέντε ημέρες, τότε, με την επιστροφή τους, θα λάβουν ως επίδομα συντήρησης, επιταγή, ύψους €1050, ανεξάρτητα εάν ξόδεψαν έστω και ένα ευρώ. Και αυτό επειδή, το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται στους πιο πάνω αξιωματούχους, χωρίς την παρουσίαση αποδείξεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!