tromaktiko: Μεγάλες οι ευθύνες της πολιτείας για την δραματική εξέλιξη της χωματερής της Άνδρου

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Μεγάλες οι ευθύνες της πολιτείας για την δραματική εξέλιξη της χωματερής της Άνδρου



Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην τοπική-περιφερειακή κλίμακα, με οργανωμένη ανάκτηση – ανακύκλωση υλικών, κομποστοποίηση και ΧΥΤΥ για τα υπολείμματα...
Η συνεχιζόμενη δραματική διαφυγή των απορριμμάτων από τον χώρο απόθεσης απορριμμάτων της Άνδρου, με σοβαρότατες επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και για τις παράκτιες περιοχές γειτονικών νησιών, αναδεικνύει την αδράνεια και το μεγάλο έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης στο καυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι άγονες απαντήσεις που έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ όταν πριν από 2 μήνες κατέρρευσε από τις έντονες βροχοπτώσεις ο ΧΑΔΑ του νησιού, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι τοξικών αποβλήτων που δημιουργήθηκαν στα 40 χρόνια λειτουργίας της χωματερής να βυθιστούν στην θάλασσα. Με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες.

Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η αρωγή του κράτους δεν έφτασε ποτέ και ο Δήμος της Άνδρου δεν μπόρεσε να διαμορφώσει συνθήκες αποτροπής της κατάστασης. Η χρηματοδότηση για τα έκτακτα-απαραίτητα έργα δεν έφτασε ποτέ και η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου.

Οι προ Καλλικράτη δήμοι του νησιού είχαν τα προηγούμενα χρόνια κάνει ορισμένα θετικά βήματα, καθώς στο νησί λειτουργεί σύστημα ανακύκλωσης και επίσης είχαν προσπαθήσει να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ σε διάφορα σημεία της Άνδρου. Καθώς μεγάλο μέρος του νησιού αποτελείται από προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA ή αρχαιολογικούς χώρους, η χωροθέτηση ΧΥΤΥ μπορούσε να γίνει σε ελάχιστα σημεία του νησιού, κάτι για το οποίο η τοπική κοινωνία όμως είχε αντιρρήσεις. Έτσι η διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλων χώρων, ελλείψει και της απαιτούμενης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Με αποτέλεσμα, σήμερα τις συνέπειες να τις πληρώνουν πολλοί.

Η νέα διοίκηση του δήμου προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με κάποια στοιχειώδη έργα για την αποφυγή νέων κατολισθήσεων και με την ανάθεση νέας μελέτης στο ΕΜΠ για την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Ωστόσο, το πρόβλημα απαιτεί άμεση απάντηση. Σήμερα. Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος, δεν διαθέτει μηχανισμούς αντιμετώπισης παρόμοιων έκτακτων περιστατικών.

Όσον αφορά στις σκέψεις που παρουσίασε το ΥΠΕΑΗΔ ότι αν δεν έχουν βρεθεί λύσεις με την χωροθέτηση των ΧΥΤΥ στις Κυκλάδες μέχρι το τέλος Ιουνίου θα οργανώσει τη μεταφορά των απορριμμάτων από τα νησιά στους ΧΥΤΑ της Αττικής είναι εξωφρενικές και δεν έχουν καμία σχέση με την πράσινη ανάπτυξη που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η λύση είναι μία και μοναδική και λέγεται ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην τοπική-περιφερειακή κλίμακα, με οργανωμένη ανάκτηση – ανακύκλωση υλικών, κομποστοποίηση και ΧΥΤΥ για τα υπολείμματα.

Προτού επέλθει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεσμεύσει τα σχετικά κονδύλια προς τις τοπικές αρχές για την άμεση δημιουργία υποδομών αντιστήριξης των πρανών της χωματερής και για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της μελέτης χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ της Άνδρου.

Κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν έχει μόνο τοπικές επιπτώσεις.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ                                                           
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!